Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nda günlük yolcu sayisi 80 bine ulasti

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nda günlük yolcu sayisi 80 bine ulasti

15 istasyonlu 18 kilometrelik Mecidiyeköy - Mahmutbey Metrosu, Istanbullular tarafindan tercih edilen bir hat haline gelmeye basladi.

Tam 6 ilçeden geçerek 1,5 saatlik yolu 32 dakikaya indiren metroya binmenin heyecanini yasayan vatandaslar, hizli, konforlu ve güvenli yolculugun tadini çikartiyor. Ilk gün 56 bin vatandasin kullandigi hatta yolculuk sayisi ilk haftanin sonunda 80 bini asti. Son bir haftada, farkli güzergahlardan ayni yöne yolculuk yapilan metrobüs hatti ile E-5 Karayolu trafiginde de kismi rahatlamalar görüldü.

Metrobüs hattinda 570 bin civarindaki hafta içi günlük ortalama yolcu sayisi, Mecidiyeköy - Mahmutbey Metrosu'nun açildigi son bir haftada 530 binlere geriledi. 6 Kasim Cuma günü ise 520 bin olarak gerçeklesti.

E-5 Karayolu'nun Mecidiyeköy - Küçükçekmece arasindaki güzergahi ile TEM'in Avrupa Yakasindaki araç trafiginde de metronun açilisina bagli olarak kismi bir düsüs yasandi. E-5 trafiginden metrodan sonra hafta için günlük ortalama 8 bin araç çekilerek, sayi 720 bin 500'e düstü. TEM'den ise günlük ortalama 154 bin araç çekilerek, hafta içi günlük ortalama araç sayisi 2 milyon 382 bin 500'den, 2 milyon 226 bine indi.

Yaklasik 3 milyona yakin Istanbullunun yasadigi 6 ilçeyi birbirine baglayan hat, günde 352 sefer yaparak 400 bin yolcu tasiyacak. Birçok noktada diger toplu ulasim araçlariyla entegre olan hat, tek yönde saatte 70 bin Istanbulluya hizmet verebilecek. Toplam 80 trenle hizmet verecek hat, tek seferde 2 bin 160 yolcu tasima kapasitesi ile dünyada 1. sirada yer aliyor.

Istanbul'un ikinci, Avrupa Yakasi'nin ilk sürücüsüz metrosu olan Mecidiyeköy Mahmutbey Metrosu'nda, her istasyonda bir amir; her araçta ise sürücüsüz metro acil müdahale personelleri hazir bulunuyor.

Oldukça yogun bir güzergahta hizmet veren metro; Istanbul'un en yogun nüfusunu barindiran Gaziosmanpasa, Sultangazi, Esenler, Bagcilar, Kagithane ve Sisli ilçelerden geçiyor. Bu bölgelerden geçen dikey hatlarin beslenmesiyle 3 milyonluk bir nüfusun Avrupa Yakasi'nin; is, egitim, eglence ve kültür alanlarini barindiran bölgelerine erisimini kolaylastirilmis oldu.

Öte yandan, hattin tamami engelli erisimine yüzde 100 uygun hale getirildi. Araçlarda Indüksiyon Döngü Sistemi adi verilen, sadece engelli bireylerin isitme cihazlari araciligiyla duyabilecegi frekansta yayin yapiliyor.

Birçok metro ve metrobüs ile entegre olan metronun Kabatas ayagi açilinca, deniz yoluyla da bütünlesmesi saglanacak. M7 Mecidiyeköy - Mahmutbey hatti, Mecidiyeköy istasyonunda Yenikapi-Haciosman metrosu ve metrobüsle; Karadeniz Mahallesi istasyonunda Topkapi-Mescidi Selam tramvayiyla; Mahmutbey istasyonunda ise Kirazli-Olimpiyat-Basaksehir metrosuyla entegre olacak. Eminönü-Alibeyköy tramvay hatti tamamlandiginda, Alibeyköy istasyonundan bu hatta aktarma yapmak mümkün olacak. Ayrica Istanbul Havalimani'na giden metro hatti tamamlandiginda Kagithane istasyonundan aktarma yaparak havalimanina ulasilabilecek.

Mecidiyeköy Mahmutbey metrosunun açilmasiyla birlikte, Istanbul'daki metro hatti uzunlugu 172,25 kilometreye yükseldi. Toplu tasimadaki rayli sistem kullanim orani ise yüzde 17,8'den yüzde 22,3'e yükselmesi öngörülüyor. - ISTANBUL

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nda günlük yolcu sayisi 80 bine ulasti



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli