Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Meclis Üyeliginin ve Meclisin Önemi

Meclis Üyeliginin ve Meclisin Önemi

Meclis üyesi adaylarinin evet hayir görevlisi olmayacak, gündeme gelecek konulari irdelemeden arastirmadan kabullenmeyecek, yanlislar ve haksizliklar karsisinda mücadele edecek yapida olmalidirlar.

Meclis Üyeliginin ve Meclisin Önemi

Bir önceki “Yerelde STK, Siyaset ve Meclis” yazimda Meclis konusunun sadece üzerinden geçmistik. 2014 yerel seçimleri yaklasiyor. Bu seçimde Muhtarlik, Belediye Baskanligi, Belediye Meclis üyeligi ve Il Genel Meclis Üyelikleri seçimi yapilacaktir. Belediye Meclislerinin önemi aslinda hayati öneme haizdir. Çünkü yasadigimiz sehrin çehresini degistirecek,halkin genel taleblerini, sorunlarini ve yasam alanlarimiza dair yapilacak tüm hizmetlerin kararlarini alacak yetkili organlarindan biridir.

Belediye Meclisi;Yasadigimiz sehrin nasil yönetilecegini yönlendiren, yapilandiran ve aldigi kararlarla uygulayicilara yetki veren bir organdir. Dolayisiyla Meclis üyeligi oldukça önemlidir.4-5 ay sonra yapilacak yerel seçimlerde Belediye Baskanlarini ve Meclis üyelerini verecegimiz oylarla belirleyecegiz.

Seçimlerde oy kullanacaklar hep Belediye Baskan adaylarinin nitelikleri üzerinde durur. Belediye Meclisine aday olacak kisiler üzerinde pek fazla durulmaz. Halbu ki, nitelikli bir Belediye Meclisi en az Belediye Baskanligi kadar önemli bir organdir. Bu konu sanki önemsizmis gibi algilanir.

Her bir Belediye Meclis üyesi adayi degerlendirilirken; Sehrin sorunlarinin çözümü konusunda neler yapabilir. Sehrin sahip oldugu potansiyellerinden (tarihi, kültürel, ekonomik, egitim, saglik, imar  v.s) hareketle sehrin gelecegini kurgulayarak bu konular üzerine kafa yormali, beyin jimnastigi yapmalidir. Meclis üyeleri arastiran, sorgulayan, düsünce gelistiren, öneri sunan ve sehrin sorunlarina hakim olan kisiler olmalidirlar. Bu niteliklere haiz bir meclis sehrin yönetimini, ihtiyaç analizini tespit ederek, mevcut yapiyi daha islevsel hale dönüstürecektir.

Meclis üyeligine adaylik için uygun görülecek kisilerin; Özellikle talip olunan yerin ne is yaptigini, sorumluluk bilincinin ne oldugunu bilen, sehrin sorunlarini iyi analiz edecek, temsiliyet yetisi güçlü, diksiyonu düzgün, iletisim yönü güçlü, hesap sormadan önce hesap verebilecek, arastirmaci bir ruha sahip, tüyü bitmedik yetimin hakkini koruyan, helal-haram hassasiyeti olan halkin tanidigi takdir ettigi ve güven duydugu kisiler olmalidir.

Meclis üyesi adaylarinin; seçilecekleri görevin maddi anlamda aylik karsiliginin olup olmadigini düsünmeyen, beklenti içerisinde olmayan, yapilacak olan ihalelerde devletin menfaatini her türlü menfaatin üzerinde tutan, vesair kurumlara personel ihtiyaci hasil oldugunda haksizliga sebebiyet vermeyen, görevini layikiyla yerine getirecek, is takipçiligi yapmayacak, mecliste alinacak kararlari sorgulayacak, oylamalarda fayda odakli olacak, karar alma mekanizmalarinda evet hayir görevlisi olmayacak, gündeme gelecek konulari irdelemeden arastirmadan kabullenmeyecek, yanlislar ve haksizliklar karsisinda mücadele edecek yapida olmalidirlar.

2014 yilinin ilk çeyreginde bir yerel seçim daha kapimizi çalacak. Yerel seçimde ilçemizde görev yapacak Belediye Baskanini ve Belediye Meclis üyelerini seçecegiz. Sehrin 5 yillik gelecegini emanet edecegimiz kadrolari belirleyecegiz. Böylelikle halk verdigi yetkiyle sehri yönetecek kisileri belirlerken oyunun ne kadar kiymetli oldugunu bilmeli ve sandik basina gitmeden önce adaylar arasi kriterleri arastirarak dogru kisileri bulmalidir.

Sehri yönetmeye aday olanlar ise, kendilerini halka çok iyi anlatmali, simdiden projelerini toplumla paylasmalidir. Polemiklerden uzak yapici bir siyaset yolunu tercih etmelidir. Mevcut Belediye Baskani ve meclis üyeleri nerede yanlis veya eksiklikler oldugunu öz elestiriyle kendilerini check ederek seçimlere katilmalari durumunda kendilerini halka tekrar anlatabilmelidir.

Bölgemizin gelecegi için; her birimize düsen oy kullanma hakkini önemsiyorum.Kim hangi göreve talib olacaksa olsun, ancak seçildiginde ve görev yapacagi zaman araliginda ilçemize hizmet etmek için, yasadigimiz sehrin kaynaklarini maksimum fayda saglayacak ölçekte kullanma bilinçiyle hareket etmeli, çalismalarinda ve uygulamalarinda adalet ve hakkaniyet ölçeginden taviz vermeyerek görevini ifa etmelidir.

Eger çalismalarinda ve uygulamalarinda bu hassasiyet özelinde kisi veya kisilerin bölgeye hizmet etme heyacani yoksa, sirf etiket olsun diye, farkli beklentiler içerisinde iseler, simdiden bu tür görevlere talip olmamalarini öneriyorum. Aksi halde alacaklari vebal kaçinilmaz sonlarina hizmet edecektir.Her sey yasanabilir Esenler için olmalidir. Bizlerde bize hizmet edecek en ideal kisileri bulmak için arastirmalar yapmali ve enerjimizi bu yönde harcamaliyiz.

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle.
Ahmet KURT



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli