Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Mecliste MÜSIAD`in teklifi tartisilarak kabul edildi

Mecliste MÜSIAD`in teklifi tartisilarak kabul edildi

Esenler Belediyesi meclisinin Aralik ayi ikinci birlesiminde AKP`li meclis üyeleri yine esenlerle ilgisi olmayan 6 nolu oy birligi ile kabul ederek meclis üyelerinin tartismasina yol açanken, AKP`li Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya ?MÜSIAD bizlere böyle bir te

Mecliste MÜSIAD’in teklifi tartisilarak kabul edildi

Esenler Belediyesi meclisinin Aralik ayi ikinci birlesiminde AKP’li meclis üyeleri yine esenlerle ilgisi olmayan 6 nolu oy birligi ile kabul ederek meclis üyelerinin tartismasina yol açanken, AKP’li Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya “MÜSIAD bizlere böyle bir teklifle gelmis. Bizde bu projeyi dogru görüyoruz, güzel görüyoruz ve destekliyoruz ”dedi.

Esenler Belediye Meclisi’nin 4. Seçim Yili 5.Dönem 2013 Senesi Aralik Ayi Meclis Toplantilari’nin ikinci birlesimi 6 Aralik Cuma günü yapilan Meclis Toplantisinin ikinci oturumda Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi’nin Birlesmis Milletler Genel Kurulu ile ilgili Esenler Belediyesi’ne yaptigi talep damgasini vurdu.

Yalçinkaya: Meclisimize gölge düsürecek bir rapor

Hukuk-Plan ve Bütçe Müsterek Komisyonu’nun Birlesmis Milletler Genel Kurul Konusmalarinin kitaplastirilmasi ile ilgili 6 No’lu raporuna sert tepki gösteren SP’li Belediye Meclis Üyesi Tugrul Yalçinkaya, söyle konustu;

“Yaniliyorsam komisyonumuz uyarsin. Bu 6 No’lu rapor Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nun bu zamana kadar yapmis olduklari konusmalarin kitapçiklar haline getirilmesi ile alakalidir. Eger böyle ise vahim bir durum var. Çünkü sözde dünya barisini ve adaleti kendisine prensip aldigi belirtilen BM 1945 yilinda kurulmustur.  Tabi BM’nin bu zamana kadar dünya genelinde yaptigi uygulamalara bakarsaniz adalet kismi bos ve ekonomik kismi da sadece bati ülkelerine yöneliktir. Hatta sikintiya düstükleri zaman Afganistan, Irak ve Libya’yi isgal ederek buralarin ekonomik varliklarini kendilerine tasimasi gibi bir misyonlari da var.

Ayni zamanda BM’nin dünyada en utanç verici bir olayi ise Israil’in Filistin’i isgal etmesi sirasinda almis olduklari kararlari bir türlü uygulamaya sokmamalaridir. Onun için Esenler Belediyesi hangi amaçla, hangi düsünceye ve zihniyete hizmetle yeryüzüne zulmü yaymayi kendisine prensip etmis bir kurulusun kitapçiklarini kendi bütçesinden bedel ödeyerek yaptiracak. Hele hele Esenler halkimiz kendi bütçelerinden ödenen bu kitapçiklardan nasil faydalanacaklar? Bence bu rapor israfin ötesinde meclisimize gölge düsürecek bir rapordur. Ben biraz mili düsünen bütün Meclis Üyelerimizden bu raporun reddini talep ediyorum”

Çetinkaya “belediye çok hayirli isler yapmistir ama yaptigimiz en hayirli islerden bir tanesidir”

SP’li Yalçinkaya’nin sert sözlerine cevap vermek için söz alan AKP’li Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya ise 6 No’lu raporun çok hayirli bir rapor oldugunu belirterek, “Bu raporu ben Esenler Belediyesi’nin çok hayirli bir hizmeti olarak görüyorum.  Çünkü BM’nin dünyayla ilgili siyaseti ve genel tavri bizi pek ilgilendirmiyor. Yani begenelim veya begenmeyelim dünyada böyle bir kurum var.

Simdi burada Filistin ile ilgili BM’de konusan her liderin konusmalarini biz bir araya toplayacagiz. Yani dünya siyaset arenasinda Filistin ile ilgili kimler ne konusma yaptiysa bunlari bir araya getirecegiz. Ve bu yapacagimiz çalismada bundan sonraki akademik çalismalara bir kaynak bile olabilir. Sadece Türkiye’ye degil, tüm dünyaya kaynak olabilecek bir eser olusturmaya çalisiyoruz. Ve bende yaklasik 10 yildir bu meclisteyim ilk defa bu kadar (ilk defa demeyelim) Bu kadar hayirli ilk defa ben bunu görüyorum. En çok hayirli olarak bunu görüyorum. Suana kadar bu belediye çok hayirli isler yapmistir ama yaptigimiz en hayirli islerden bir tanesidir. Çünkü tüm dünyaya kaynak olabilecek bir eserdir bu.


Belki Tugrul Bey’in itirazi raporumuzda Filistin geçmemesidir Ondan dolayi ben itirazini olumlu algiliyorum ama kendisinin söz alip bu söylediklerini düzeltecegini düsünüyorum”

Yalçinkaya: Rapor düzeltilerek oylansin

 Çetinkaya’nin ardindan tekrar söz alan SP’li Yalçinkaya, “Simdi raporda Ömer Bey’in bahsettigi detaylara inilmemis. Filistin ile alakali bir kitapçik çikarilacaksa eger Esenler Belediyesi’ne yürekten destek verecegiz. Ancak rapor Filistin’in BM’deki durumu ile alakali olacagi seklinde düzeltilsin. Yoksa bu durumu ile oylanirsa hayir oyu verecegiz” dedi.

Babacan: Google Sorun

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hasan bacan ise, “Filistin ile ilgili BM’de hangi devlet adaminin ne konustugu ile ilgili Google girerseniz eger çikartirsiniz. Ancak rapor Filistin’in BM’deki durumu ile alakali olacagi seklinde düzeltilirse biz de evet diyecegiz. Ancak bu sekilde oylanirsa bizde hayir oyu verecegiz” diye konustu.

Çetinkaya: Biz projeyi destekliyoruz

SP’li ve CHP’li Meclis Üyeleri’nin ardindan tekrar söz alan AKP’li Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya da, projeyi desteklediklerini tekrarlayarak, “Nihayetinde proje BM’de Filistin ile ilgili yapilan konusmalarin kitap haline getirilmesidir. Ardindan bu kitabin, Türkiye’nin önemli yerlerine bilgi amaçli gönderilmesi ve Filistin davasinin duyurulmasi ile ilgili bir panelin yapilmasidir. Bunun içinde Bakanlar Kurulu karariyla kamu yararina dernek statüsü almis MÜSIAD bizlere böyle bir teklifle gelmis. Bizde bu projeyi dogru görüyoruz, güzel görüyoruz ve destekliyoruz. Ben Tugrul Bey’in destek vermemesini anlayamadim” demesi üzerine Yalçinkaya ve Çetinkaya arasinda sözlü tartisma yasandi.

SP’li Yalçinkaya: Sayin Baskan bu raporda Filistin’in F’si geçmiyor ve bizde sözlü bir rapor oylamiyoruz. Size degisiklik yapin rapora Filistin davasini desteklemek için yazisini koyun bizde evet verelim dedik. Ama siz degisiklik yapmiyorsunuz ve bizde burada sözlü oylamiyoruz. Burada sözün bir anlami var mi? Biz yazili rapor oyluyoruz.

AKP’li Çetinkaya: Sözün mutlaka anlami var. Çünkü bu söylediginiz sözlerin hepsi kayitlara geçiyor. Çok af edersiniz çok özür dilerim (Biz iskembeyi kübradan atmiyoruz) Söyledigimiz sözler böyle yalan söylemek ve kandirmak degil. Bu sözler devletin kayitlarina geçiyor. Bu Bosna Hersek meselesi de biz burada Filistin demiyoruz. Sadece rapor daha genel yazilmistir.

Meclis Üyelerinin görüslerini belirtmelerinin ardindan 6 No’lu raporun oylanmasina geçildi.  CHP ve SP’li Belediye Meclis Üyeleri’nin rapora ret oyu vermesine ragmen AKP’li Meclis Üyeleri tarafindan oy çoklugu ile kabul edildi.

Daha sonra gündemdeki diger raporlarin görüsülmesine geçilerek 1.2.3.4 ve 8 No’lu raporlar oy birligi, 5.6.7 ve 9 No’lu raporlar ise oy çoklugu ile kabul edildi.

Gündemde görüsülecek baska madde kalmadiginda dolayi Meclis Baskani Hacioglu, Esenler Belediye Meclisi’nin 4. Seçim Yili 5.Dönem 2013 Senesi Aralik Ayi Meclis Toplantilari’nin ikinci birlesimini 6 Ocak 2014 Pazartesi günü Saat 15.00 de toplanmak üzere kapatti.

AKP’lilerin tavri bizleri sasirtti

Meclis Toplantisi’nin ardindan SP’li ve CHP’li Meclis Üyeleri’nden BM Genel Kurul Konusmalarinin kitaplastirilmasi ile ilgili 6 No’lu rapor hakkinda görüs aldik.

AKP’lilerin bu tavrina sasirdiklarini belirten muhalefet Meclis Üyeleri, “Gazeteci olarak sizlerde yillardir Meclis Toplantilarini takip ediyorsunuz. Hatirlarsaniz bazi raporlarda eksiklik olunca AKP’li Meclis Üyelerinin ve bizlerin talebi ile yazili raporlar düzeltilerek oylaniyordu.

Ancak ne hikmettense daha kapsamli açiklama yapilmak yerine genel olarak yazildigi belirtilen 6 No’lu raporunda düzeltilerek oylanmasini istedik. Konusmalarimiz kayitlara da geçti ve bizlerde bu proje Filistin davasina katki sunacaksa Filistin isminin de rapora eklenerek oylanmasi halinde evet oyu verecegimizi söyledik. Ama birçok raporda degisiklik yapan AKP’li arkadaslar maalesef bizlerin talebini kabul etmediler. Onlar kabul etmeyince bizlerde ret oyu verdik” diye konustular.

 



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli