Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

MHP ve HDP`ye 3, CHP`ye 6 Bakanlik

MHP ve HDP`ye 3, CHP`ye 6 Bakanlik

?HDP ile ayni cümle içinde bile olmak istemiyoruz? diyerek olasi koalisyon formüllerine kapilarini kapatan MHP, 45 gün içinde hükümet kurulmazsa, Anayasa geregi kurulacak geçici hükümette HDP ile ayni kabinede yer alacak. Bu durumda AKP`ye 11, CHP`ye 6, M

 MHP ve HDP`ye 3, CHP`ye 6 Bakanlik

“HDP ile ayni cümle içinde bile olmak istemiyoruz” diyerek olasi koalisyon formüllerine kapilarini kapatan MHP, 45 gün içinde hükümet kurulmazsa, Anayasa geregi kurulacak geçici hükümette HDP ile ayni kabinede yer alacak. Bu durumda AKP’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlik düsecek

Anayasa’ya göre TBMM Baskanlik Divani olustuktan sonraki 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamazsa ya da kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaskani’nin, TBMM Baskani’na danisarak, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi gerekiyor. Yenilenme karari Resmi Gazete’de yayimlandiktan sonra da seçim süreci basliyor. Anayasa, bu sekilde seçime gidilmesi durumunda, mevcut hükümetin istifa etmesini ve Cumhurbaskani’nin geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere bir Basbakan atamasini öngörüyor. Bu durumda olusacak geçici Bakanlar Kurulu’na Meclis’teki tüm partilerden; oranlarina göre bakan alinacak. Adalet, Içisleri ve Ulastirma bakanlari Meclis içinden veya disindan; bagimsizlardan atanacak.

ÇEKILEN OLURSA

Siyasi parti gruplarindan alinacak bakan sayisini, TBMM Baskani Ismet Yilmaz tespit ederek Basbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanligi kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine Meclis içinden veya disindan bagimsizlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararinin Resmi Gazete’de ilanindan itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna basvurulmayacak ve geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecinde ve yeni Meclis toplanincaya kadar görev yapacak. Partiler, isterlerse geçici hükümette yer almayarak bu haktan feragat edebilir. MHP, bu durumda HDP’yi gerekçe gösterip geçici hükümette yer almayabilir. Bu durumda da Anayasa’ya göre MHP’ye düsen bakanliklar için Meclis içinden veya disindan bagimsiz isimler atanacak.

BAKAN DAGILIMI

4 Basbakan Yardimciligi’yla birlikte 25 bakanlik için mevcut tabloda AKP’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlik düsecek. Oran hesaplamasinda küsuratlar nedeniyle artan 2 bakanligin hangi partiye verilecegi de tartisma konusu olacak. Ancak Adalet, Ulastirma ve Içisleri bakanlarinin bagimsizlar arasindan atanmasi zorunlulugu dikkate alindiginda, bir partinin koltuk sayisinin azaltilmasi söz konusu olacak.

MEVCUT HÜKÜMETLE SEÇIME GIDILEBILIR

45 günlük süre sonuna kadar kullanilmadan, seçenek kalmadigi gerekçesiyle Meclis’te bir erken seçim karari alinmasi durumunda ise seçime mevcut hükümetle gidilecek. Bunun için Cumhurbaskani’nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi yerine, TBMM Genel Kurulu’nun toplanarak erken seçim karari almasi gerekiyor. (Habertürk)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı