Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

MILLI DIN EGITIMI SURAMIZ BASARIYLA TAMAMLANMISTIR

MILLI DIN EGITIMI SURAMIZ BASARIYLA TAMAMLANMISTIR

Egitimdeki sorunlarimiza çözüm aranan milli egitim suramizda, ?Türkiye Islam Cumhuriyetinde milli din egitimi suramiz görüsülmüstür?. Ülkenin adeta Islam Cumhuriyetine gidisinin kapisini aralayacak ilkeler belirlenmeye çalisilmistir.

 MILLI DIN EGITIMI SURAMIZ BASARIYLA TAMAMLANMISTIR

Egitimdeki sorunlarimiza çözüm aranan milli egitim suramizda, “Türkiye Islam Cumhuriyetinde milli din egitimi suramiz görüsülmüstür”. Ülkenin adeta Islam Cumhuriyetine gidisinin kapisini aralayacak ilkeler belirlenmeye çalisilmistir. Hayal ettikleri dine dayali bir yönetim sistemini kurmak için gerekli alt yapinin adimlari atilmaya çalisilmaktadir.

21. Asirda yarim yamalak da olsa laik cumhuriyeti yasamis bir halka ser-i hükümlerin hakim olacagi bir yönetim biçimini kabul ettirmelerinin asla mümkün olamayacagini göremeyecek kadar iktidar sarhosluguna girdiklerinin bir ifadesidir bu gidisat. Egitim surasinda milli egitimin evrensel degerlere göre eksikleri ve sorunlarina çözümler tartisilmasi gerekir iken, bunun yerine, din derslerinin ilkögretimin 1. Sinifindan baslatilmasi, karma egitimin ayrilmasi, Osmanlicanin zorla dayatilmasi gibi konular tartisilmistir. Bilinir ki laik bir ülkede ne Diyanet gibi bir kurum olur nede zorunlu din dersi olur. Demokrasinin kurumsallastirilmasi yerine laiklikten uzaklasma da israr edilmektedir. Dogru dürüst Türkçe ögretilemeyen bir egitim sisteminde ise yaramayacak bir dil zorla verilmek isteniyor. Isteyen Osmanlicayi ögrensin ona engel olan mi var? 21. Asirda bilimin hizla ilerledigi bir zamanda çocuklarin gereksiz bilgilerle mesgul edilmesi bilinçli bir tercihtir. Amaç, aklini kullanamayan biat toplumunu insa etmektir. Çün ki biat toplumunda hirsizliklar, yolsuzluklar ve suistimaller sorgulanmaz. Sadece “yaya sasa padisahim sen çok yasa” slogani atilir. Sömürü ve zulüm düzeni ancak bu yolla tesis edilir. Üstelik bu degisiklikler istege baglanmayip zorla dayatilarak konacagi ifade ediliyor. Bu anlayis yalnizca otoriter bir sistemle izah edilebilinir. Çagdas dünyanin kabul ettigi normlara göre olusturulmus ve bunun ilkelerine göre kurulmus olan Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, “zorunlu din dersi bir hak ihlalidir” karari vermis olmasina karsin hala din dersini zorla vermeye kalkismak nasil izah edilir? Bu, otokratik bir sistem özlemidir.

Egitim de 65 ülke içerisinde, en önemli derslerden, Matematik, okuma ve fen dallari düzey siralamasinda 43-44-45. siralarda yer alirken simdi bu tabloyu daha gerilere götürecek esaslar belirlenmeye çalisiliyor. Eger surada önerilenler bakanlikça da hayata geçirilirse, Insan haklari, Yurttaslik ve demokrasi dersleri de kaldirilacak. Bu derslerin ögretilmesinde ki korkuyu elbette anliyoruz. Kendi hak ve hukuklarinin farkinda olan ve yurttaslik bilinci ile donanmis özgür bireyler birde demokrasinin nimetlerini ögrenirlerse onlari kapikulu yapmak zor olacaktir. Düsününüz ki, ögrencilerin saglik ve trafik derslerini dahi kaldirmayi tartisiyorlar. Onlara göre bu derslere gerek yok çünki birkaç dua ögrenirlerse bu sorunlari dua ederek çözeceklerdir. Saglik sorunlarini da derin nefesli hocalar üfleyerek çözeceklerdir. Hayal dünyalari genis masallah, birçok sorunu okuyup üfleyerek çözeceklerdir. Yeter ki bu derin sömürüyü anlayacak durumda olmasinlar. Sosyal devlet anlayisinin tümüyle silinip yerine sadaka devletini insa etmenin yolu tamda 2014 milli egitim surasi adi altinda tavsiye kararlari alinip, benim, “milli din egitimi surasi” diye tanimladigim bir anlayisin topluma giydirilmeye çalisilan ümmet gömlegidir. Bilsinler ki toplumun henüz %50’sinden daha fazlasi henüz aklini kullanabilecek durumdadir. Bu gömlek onlara dar geldigi gibi bu gömlegi giydirmek isteyenlerin kurduklari hayaller bir düs’ten öteye geçemeyecektir.  Çagdas dünyanin hedefi olan bilimsel ve laik egitim, baris ve huzur içinde kalkinmanin en önemli anahtaridir. Bunun aksi, yoksulluk ve kaostur.

 

                                                                              Ismail Çinar   cinar-i@hotmail.com  Ocak 2015



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli