Tarih: 01.01.2018 00:00

1 milyon 761 bin emekliye zam geldi

Facebook Twitter Linked-in

 

Çelik, bakanlikta düzenledigi basin toplantisinda, 2012 yilinda yapilan çalismalari degerlendirdi, 2013 yili hedeflerini aktardi.

Bu yilki çalismalarin bir çogunun önümüzdeki yil yürürlüge girecegini belirten Çelik, 2012`de yaklasik 2 milyon emeklinin maas adaletsizligini gideren intibak düzenlemesini gerçeklestirdiklerini, bu kapsamda 438 bin emeklinin maasinda 50 lira, 324 bin emeklinin maasinda 50-100 lira, 715 bin emeklinin maasinda 100-200 lira, 284 bin emeklinin maasinda da 200-350 lira iyilestirme yapildigini bildirdi.

Çelik, emeklinin intibaktan dogan haklarinin Ocak 2013`ten itibaren maaslara yansitilacagini söyledi.

Saglik hizmeti sunumunda bürokrasiye son vermek amaciyla 1 Temmuz 2012`de e-reçete uygulamasina geçildigini animsatan Çelik, son 6 ayda yazilan 73 milyon reçetenin yüzde 53`ünün e-reçete oldugunu bildirdi. Çelik, ``15 Ocak 2013 tarihi itibariyla hekimler ilaç reçetelerini artik elektronik ortamda düzenleyecekler. Böylece vatandaslarimiz sadece kendilerine verilen basvuru numarasiyla diledigi eczaneden ilaç alma imkanina kavusacak. Artik herhangi bir eczaneye yönlendirme gibi sikayetler de olmayacak bunlar da ortadan kalmis olacak`` dedi.

SGK alacaklarinin, Ocak 2013`ten itibaren elektronik ortamda takip edilecegini kaydeden Çelik, SGK açiklarinin, gelir-gider tablosunun da son derece önemli oldugunu belirtti. Çelik, 2012 bütçesinde 25,5 milyar sosyal güvenlik açigi öngörüldügünü, bunun tahmini gerçeklesme oraninin 20,5 milyar oldugunu belirtti.

Biyometrik kimlik dogrulama

Yeni yilla birlikte Biyometrik Kimlik Dogrulama sisteminin de hayata geçecegini bildiren Çelik, bu uygulamayla hastaneye gidilmedigi halde gidilmis gibi islem yapilmasinin önüne geçilecegini ifade etti.Çelik, ``Bu uygulamayi 1 Nisan 2013`te baslatacagiz, bu tarih son tarih`` dedi.

Çalisma hayatinin en önemli konu basliklarindan birinin is sagligi güvenligi olduguna dikkati çeken Çelik, ``Is kazalarinin yüzde 98`i, meslek hastalarinin yüzde 100`ü önlenebilirken, dünyada her yil 2 milyon 300 bin kisi is kazalari ve meslek hastaliklari sonucu hayatini kaybediyor. Ülkemizde ise her gün ortalama 172 is kazasi meydana gelmekte, bunlardan 3`ü ölüm, 6`si da is göremezlikle sonuçlanmakta`` degerlendirmesine bulundu.

Is kazalari ve meslek hastaliklarinin Türkiye`ye maliyetinin 7,7 milyar dolar civarinda oldugunu belirten Çelik, ``100 bin isçide ölüm orani 2002`de yaklasik 17 iken, 2012`de bu 100 bin isçide 8`e gerilemis olmasina ragmen henüz bu rakamlari istedigimiz düzeye çekemedigimizi belirtmek istiyorum. 27 Avrupa ülkesinde bu ortalama 4`` diye konustu.
Çelik, Haziran 2012`de yürürlüge giren Müstakil Is Sagligi Güvenligi Yasasi ile tüm çalisanlarin, bütün is yerlerinin is sagligi ve güvenligi kapsamina alindigini kaydetti. Kanunla is yerlerini, tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli seklinde üç sinifa ayirdiklarini belirten Çelik, ``1 Ocak`tan itibaren bütün is yerlerine, öncelikli olarak is yerinde olusabilecek kazalari ve meslek hastaliklarini önlemeye yönelik risk degerlendirmesi yapma zorunlulugu getirilmistir``
dedi.

Kamu-özel bütün kuruluslarin yeni yila risk degerlendirmesiyle baslayacaklarini aktaran Çelik, söyle devam etti:

``Az tehlikeli is yerlerinde risk degerlendirmesi 6 yilda bir, tehlikeli is yerlerinde 4 yilda bir, çok tehlikeli is yerlerinde ise 2 yilda bir gerçeklestirilecektir. Risk degerlendirmesinin yapilmamasi durumunda ilk denetimlerde 3 bin, tekrarinda ise her ay için 4 bin 500 lira idari para cezasi uygulanacak. Ayrica tüm is yerleri acil durum planlarini da ocak ayindan itibaren hazirlama yükümlülügü altindadirlar. Bu yükümlügü yerine getirmeyen is yerleri için ise bin lira idari para cezasi uygulanacaktir. Kanunda düzenlenen is sagligi güvenligi uzmani ve is yeri hekimi bulundurma ya da hizmet alma yükümlülügü 50 ve daha fazla çalisani olan is yerleri için ocak ayinda yürürlüge giriyor. 50`den daha az çalisani olan tehlikeli ve çok tehlikeli is yerleri için Temmuz 2013, kamu kurumlari ve 50`den az çalisani olan az tehlikeli is yerleri için de 2014`te yürürlüge girecektir.``

Sendikalar ve Toplu Is Sözlemesi Kanunu

12 Eylül yasakçi zihniyetini ortadan kaldiran özgürlüklerin ve örgütlenmenin önünü açan Sendikalar ve Toplu Is Sözlemesi Kanunu`nun bu yil içerisinde yasalastigini animsatan Çelik, ``Artik sendikalarimiz bu yeni mevzuat çerçevesinde örgütlenmelerini ve is sözlesmelerini gerçeklestireceklerdir`` dedi.
Çelik, söyle konustu:
``2009 Temmuz istatistigine göre yetkili 50 sendikaya is kolu baraji aranmaksizin bir toplu sözlesme yapma imkani saglanmistir. Ekonomik Sosyal Konsey üyesi konfederasyonlara bagli sendikalar için is kolu baraji Ocak 2013`ten itibaren 2016 Temmuzu`na kadar yüzde 1 olarak uygulanacaktir. Örgütlenmenin önünde engel teskil eden yüzde 10 iskolu baraji 2016 Temmuz ayina kadar yüzde 1`e indirilmistir. Öte yandan yeni kanunda 28 iskolu, 20`ye indirilmistir. Belirlenen 20 iskolunda sendikalarin, hangi is kolunda faaliyet gösterecegini belirten Is Kolu Yönetmeligi de çikarilmistir. Ocak ayinin ilk yarisinda SGK verilerini esas alan gerçek istatistikleri yayimlayacagiz. Ilk kez sendikalar ocak ayindan itibaren hem yeni iskollarina hem de gerçek verilere göre örgütlenmelerini gerçeklestireceklerdir. Artik hem bakanlik hem de sendikalar yeni yilla birlikte sanal verilerden kurtulmaktadirlar.``

``Ne is olsa yaparim``

Çalisma hayatinin diger önemli konusunun da issizlik sorunu olduguna dikkati çeken Bakan Çelik, bunun temelinde mesleksizligin yattigini söyledi.

``Ne is olsa yaparim`` döneminin artik geride kaldigini belirten Çelik, son 10 yilda yaklasik 750 bin kisiye mesleki egitim verilmesine ragmen nitelikli is gücü konusunda henüz yeterli düzeyde olunmadigini kaydetti.

ISKUR kayitlarinda göre bugün itibariyla 33 bin açik is bulundugunu vurgulayan Çelik, sunlari kaydetti:

``Bu sayi bazen aylik olarak ortalama 100 binlere kadar çikabilmektedir. Bu is taleplerin karsilanmasi için mesleki egitim son derece önemlidir. Ocak 2013`ten itibaren mesleki egitimde de yeni bir anlayisi hayata geçiriyoruz. Artik Mesleki Yeterlilik Kurumumuz ile ISKUR koordineli sekilde çalisacak ve mesleki egitimler uluslararasi geçerlilige sahip, ulusal meslek standartlarina göre düzenlenecek, bir standardi olacak. Su an itibariyla 355 ulusal meslek standardini Resmi Gazete`de yayimlamis bulunuyoruz. Yeni yilla egitimler bu standartlara göre verilecek. 2014 yilina kadar hedefimiz 750 meslek standardini belirlemek.``

2013 hedefleri


Toplantida, 2013 yilinda üzerinde çalisilacak konulari da aktaran Çelik, gelecek yil geçerli olacak asgari ücretin persembe günü açiklanacagini bildirdi.

Ankara-Çelik, ayrica Kamu Görevlileri Danisma Kurulu Toplantilari`na devam edeceklerini Mart 2013`te ikinci toplantiyi gerçeklestireceklerini belirtti.

Isçilerle kamu görevlilerinin, 2013`de yine toplu is sözlesmesi masasina oturacagini animsatan Çelik, bu dönem ``taseron isçilikle`` ilgili çalismayi tamamlamayi, kamu personeli rejimine iliskin çalismalari ele almayi planladiklarini kaydetti.
Bakan Çelik, Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in talimatiyla sürdürdükleri yerel yönetimlerdeki sözlesmeli personelin, memur kadrosuna geçilmesine iliskin çalismalarin da yine bu yasama yilinda tamamlanacagini söyledi.

Yeni yilda TBMM`de görüsülecek ilk yasanin büyük ihtimalle bakanliklarinin yasasi olacagini ifade eden Bakan Çelik, ``Su anda TBMM`nin gündemine tasidigimiz Sosyal Güvenlik Kurumu ile vatandaslarimiz arasinda yasanan bazi sorunlari gidermeye dönük önemli düzenlemeyi yeni yilda TBMM`de yasalastirmayi hedefliyoruz`` dedi.

Yasada esnafin sosyal güvenlik destek primi konusunun da yer aldigini bildiren Çelik, zamaninda yatirilamayan primleri bu yasayla yapilandiracaklarini kaydetti.
Çelik, yaklasik bin is ve meslek danismaninin istihdamini düzenleyen yasanin da bu yil yürürlüge girecegini bildirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —