Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

7 milyon gurbetçi endise içinde: Vatandasliklarini kaybetme riski var

7 milyon gurbetçi endise içinde: Vatandasliklarini kaybetme riski var

Avrupa'da yasayan 7 milyon gurbetçi 'Otomatik Bilgi Paylasimi' anlasmasinin yürürlüge girmesiyle zor durumda kaldi. Gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesap bilgileri 30 Eylül itibariyla yasadiklari ülke idarelerine bildirilmeye baslandi. Gur

2022'ye ertelenmesi istenen Otomatik Bilgi Paylasimi anlasmasi yürürlüge girdi.

Buna göre yurt disinda yasayan 7 milyon Türk vatandasinin finansal bilgileri AB ülkeleri, Ingiltere, ABD ve Kanada ile paylasilmaya baslandi.

Daha önce ertelenmesi için büyük çaba gösterilen anlasmayla 2019 yilindan itibaren gurbetçilerin Türkiye'deki finansal bilgileri Avrupa ülkelerine bildiriliyor.

Erteleme yapilmadigi için birçok gurbetçinin eksik belgeler nedeniyle 'bilgi ve belge kaçiriyor' durumuna düsmekten endise ettigi belirtiliyor.

CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer, özellikle Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika gibi ülkelerde yasayan gurbetçiler eksik bilgiler nedeniyle bulunduklari ülkelerin maliyelerine savunma vermek zorunda kalacaklarini söyledi.

Bu ülkelerin maliyeleri "Bu paranin kaynagi nedir? Niye bildirmediniz?" gibi sorular soracak.

GURBETÇILERI BEKLEYEN CEZALAR NELER?

Paranin miktarina göre, agir vergi cezalari ve vergi kaçirma davalari gelebilecek. Almanya’nin yani sira diger ülkelerin de bildirim yapilmamissa, bunu sorun edecegi biliniyor. Paranin kaynagi belliyse ve Almanya ya da yasanilan diger ülkeden yasal yollarla çikarilip Türkiye’de bankaya konulmussa bir sorun yasanmayacak.

Açiklanamayan para miktari, ortalama 100 bin euronun üzerindeyse ceza davalari açilabilecek. 10 yil geriye dönük tüm bilgiler isteyebilecek. Kisinin kendini ihbar etmesi ve maliye ile is birligi yapmasi halinde bu süre 5 yila inebilecek.

Yurt disinda yasayan Türklerin, ilk olarak banka hesabindaki para bildirilecek. 1000 dolari asan tüm paralar bildirilecek. 1 ya da 5 hesap varsa, tamami bildirilecek. Ardindan ilgili maliyeler bunun dökümünü isteyecek. Verilmezse, ortalama ve yüksek bir vergi çikarilacak. Döküm verilirse, tek tek gelen paralarin kaynagi sorulacak. Banka hesaplari disinda ortaklik, gelir getiren herhangi bir finansal varlik, altina dayali banka hesabi varsa onlar da bildirilecek.

TÜRKIYE'DE NE OLDU?

TBMM Disisleri Komisyonu üyesi de olan Utku Çakirözer bu konuyla ilgili meclise soru önergesi göndermis, Maliye Bakani Lütfi Elvan bu önergeye "Uluslararasi yükümlülüklerimize uygun olarak 2019 yilina iliskin bilgilerin paylasimina baslanmis olup, 2020 ve 2021 yillarina iliskin bilgilerin ise bilgi degisimi takvimine uygun olarak sirasiyla 30/09/2021 ve 30/09/2022 tarihlerine kadar paylasilmasi öngörülmektedir” cevabini vermisti.

HANGI FINANSAL BILGILER PAYLASILIYOR?

Gelir Idaresi (GIB) Baskan Yardimcisi Idris Senyurt ise Otomatik bilgi paylasiminda her yil bir önceki yilin bilgileri veriliyor. Bilgi paylasimina 2018 yili verileriyle baslanacakti. Ancak 2019 yilina revize edildi. Simdi bu ülkelerde yasayan vatandaslarimizin Türkiye’deki 2019’dan itibaren olan verilerini paylasiyoruz.



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli