Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

MIT`in Maras raporu

MIT`in Maras raporu

MIT, 12 Eylül iddianamesinde, ?darbeye giden yolda önemli dönüm noktalarindan biri? olarak nitelendirilen Maras katlimiyla ilgili mahkemeye 57 sayfalik belge gönderdi.

ANKARA -  MIT, 12 Eylül iddianamesinde, “darbeye giden yolda önemli dönüm noktalarindan biri” olarak nitelendirilen Maras katliamiyla ilgili mahkemeye 57 sayfalik belge gönderdi. Katliamdan yaklasik 1 ay sonra, devletin zirvesine bilgi notu gönderen MIT, katliamin MHP ile Ülkü Ocaklari yöneticilerinin yaptiklari toplantida kararlastirildigini ve askerlerin Maras‘a takviye kuvvetlerini olaylardan 4 gün sonra gönderdigini belirtmis.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, 12 Eylül davasinda mahkemeye çesitli belgeler gönderen Milli Istihbarat Teskilati (MIT), Maras katliamina zamaninda müdahale edilmemesi konusunda askeri suçladi. 19 Aralik 1978’de baslayan olaylara iliskin 23 Aralik 1978 saat 15.30’da devletin zirvesine bilgi geçen MIT, “Su ana kadar herhangi bir takviye birligi Maras’a ulasmis degildir. Sehrin bütün semtlerinde silahli çatismalar sürmektedir” dedi. 26 Aralik tarihli belgede, Maras’ta geceleri güvenlik güçlerinin sokaklardan çekildigi ve ardindan ülkücülerin Alevilerin evlerine baskin düzenledigi ifade edildi.

MIT, 12 Eylül iddianamesinde, “darbeye giden yolda önemli dönüm noktalarindan biri” olarak nitelendirilen Maras katlimiyla ilgili mahkemeye 57 sayfalik belge gönderdi. Ulastigimiz belgelerin basina, notlarin özetini içeren 4 sayfalik “çok gizli” ibareli bir metin de eklendi. 19-26 Aralik 1978 tarihleri arasinda 100’ün üzerine Alevi ve solcu yurttasin öldürüldügü Maras katliamindan yaklasik 1 ay sonra, devletin zirvesine 17 Ocak 1979 tarihli bir bilgi notu gönderen MIT, eylemleri planlayanlarin isimlerinin tespit edilmesine ve eylemi yöneten sahislar hakkinda bilgi derlenmeye çalisildigini bildirdi. Belgede, olaylarda ülkücülerin parmagi oldugu, söyle anlatildi: “Olaylar, ülkücülerin olaylardan 2-3 hafta önce MHP K.Maras il örgütünde MHP K.Maras yöneticileri ile Ülkücü Gençlik Dernegi (ÜGD) mensuplarinin katilmasi ile yapilan bir toplantida planlanmistir. Toplantiya ÜGD Genel Merkezi’nden bir yetkili de katilmistir. (Büyük ihtimalle Sefa Sevkat Çetin) Toplantida K.Maras’taki Alevilerin ve bunlari destekleyen sol grubun son zamanlarda ülkücü ve Sünniler üzerindeki baskilarini arttirdiklari gerekçesiyle, bunlara bir ders vermenin zamani geldigi belirtilerek, ilk önce sol gruba mensup Alevilerin meskûn bulundugu mahallelerde, ileri gelenlerin adresleri tespit edilmis daha sonra tespit edilen adreslere eylem yapacak sahislar belirlenmistir.”

ÜLKÜCÜLER BASROLDE

Bu islemlerin tamamlanmasindan sonra ülkücülerin “müsait bir ortamda eylemin gerçeklestirilmesi için görüs birligine vardigini” anlatan MIT, sunlari bildirdi: “22 Aralik 1978 günü sol gruba mensup 2 ögretmenin cenaze namazlari bahane edilerek ‘Alevilerin Sünnilere karsi baskin hazirliginda olduklari, Alevilerin çogunlukta oldugu mahallelerde Sünni kadinlarin irzina geçtikleri’ söylentileri halk arasinda yayilarak, önceden planlandigi gibi olay önce cenazelerin bulundugu cami civarinda baslamis ve belirlenen semtlerdeki evlere baskin seklinde gelismistir.”

ISYAN GIBI

Maras’ta yasanan katliami dakika dakika Ankara’daki merkezine bildiren MIT, 19 Aralik’ta baslayan olaylara iliskin 23 Aralik 1978 saat 15.30’a kadar alinan haberleri aktarirken, askeri suçladi: “Su ana kadar herhangi bir takviye birligi Maras’a ulasmis degildir. Sehrin bütün semtlerinde silahli çatismalar sürmektedir. Askere, jandarmaya ve polise de ates edilmektedir. Hareketlerin tümü bir isyan niteligini tasimaktadir.” Belgelere göre, 7. Tümen Komutani ve 39. Tugay Komutani ancak 23 Aralik saat 16.15’te Maras’a geldi. Bir konvoyun ise 15 kilometre mesafede oldugu ve Maras’a gittigi aktarildi.

26 Aralik 1978 tarihli belgede ise Maras’ta geceleri güvenlik güçlerinin çekilmesi ile birlikte ev baskinlarinin düzenlendigi ifade edilerek “Baskinlar özellikle Alevilerin evlerine yöneliktir. Olaylar siyasi boyutu asip Alevi-Sünni çatisma haline dönüsmüstür. Ilde bol miktarda makineli tüfek bulunmustur” denildi.

Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/91322/mitin_maras_raporu#ixzz1swLuHKgo


  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli