MIT yasasi Meclis`ten geçti

MIT yasasi Meclis`ten geçti

Devlet Istihbarat Hizmetleri ve Milli Istihbarat Teskilati Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair 15 Maddelik Kanun, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilerek yasalasti.

MIT yasasi Meclis’ten geçti

Devlet Istihbarat Hizmetleri ve Milli Istihbarat Teskilati Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair 15 Maddelik Kanun, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti.

Devlet Istihbarat Hizmetleri ve Milli Istihbarat Teskilati Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunla, MIT’in görevleri yeniden belirleniyor.

MIT’in görevleri arasinda; “Dis güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenlige iliskin konularda Bakanlar Kurulu’nca verilen görevleri yerine getirmek”, “Dis istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararasi suçlar ile siber güvenlik konularinda her türlü teknik istihbarat ve insan istihbarati usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbarati gerekli kuruluslara ulastirmak” ve “Istihbarat kapasitesini, niteligini ve etkinligini artirmak amaciyla, çagdas istihbarat teskilat usul ve yöntemlerini arastirmak, teknolojik gelismeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek” de yer alacak.

MIT’e kanunla sayilan görevler disinda görev verilemeyecek.

MIT, yerli, yabanci her türlü kurum, kurulus, tüm örgüt veya olusumlar ile kisilerle dogrudan iliski kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek.

Talebin yerine getirilmesinden kaçinamayacak
MIT, kamu kurum ve kuruluslari, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari, Bankacilik Kanunu kapsamindaki kurum ve kuruluslar ile diger tüzel kisiler ve tüzel kisiligi bulunmayan kuruluslardan bilgi, belge, veri ve kayitlari alabilecek, bunlara ait arsivlerden, elektronik bilgi islem merkezlerinden ve iletisim alt yapisindan yararlanabilecek, bunlarla irtibat kurabilecek. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarindaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçinamayacak.

TCK’nin “Devletin Güvenligine Karsi Suçlar”, “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin Isleyisine Karsi Suçlar”, “Milli Savunmaya Karsi Suçlar”, “Devlet Sirlarina Karsi Suçlar ve Casusluk” baslikli maddelerinde yer alan suçlara ( (Halki Askerlikten Sogutma, Askeri Itaatsizlige Tesvik, Seferberlikle Ilgili Görevin Ihmali, Düsmandan Ünvan ve Benzeri Payeler Kabulü, Askeri Yasak Bölgelere Girme baslikli 318, 319, 324, 325 ve 332. maddeleri hariç olmak üzere) iliskin sorusturma ve kovusturmalarda ifade tutanaklarina, her türlü bilgi ve belgeye erisebilecek, bunlardan örnek alabilecek.

MIT, görevlerini yerine getirirken gizli çalisma usul, prensip ve tekniklerini kullanabilecek.

Kimliklerini degistirebilecek
MIT, istihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini degistirebilecek, kimligin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilecek, tüzel kisilikler kurabilecek. Kimligin olusturulmasi veya tüzel kisiligin kurulmasi ve devam ettirilmesi için zorunlu olmasi durumunda gerekli belge, kayit ve dokümanlar ile araç ve gereçler hazirlayabilecek, degistirilebilecek, kullanilabilecek.

Yabancilarin ülkeye giris, çikislari, vize, ikamet, çalisma izni ve sinir disi edilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluslardan talepte bulunabilecek.

Telekomünikasyon kanallarindan geçen dis istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararasi suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.

Yabanci unsurlarin ülkenin ve vatandaslarin iletisim güvenligini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalismalar yapabilecek, ilgili kurum ve kuruluslardan talepte bulunabilecek.

Yalan Makinesi
MIT’te görev alan veya alacak kisilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarini belirlemek için yalan makinesi uygulamasi dahil, test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek.

MIT mensuplari görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarindaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüsebilecek, görüsmeler yaptirabilecek, görevinin geregi terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenligi tehdit eden bütün yapilarla irtibat kurabilecek.

Ankesörlü telefonlar dinlenebilecek
Önleyici istihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amaciyla, MIT Müstesari veya yardimcisinin onayiyla yurt disinda veya yabancilar tarafindan gerçeklestirilen iletisim ile ankesörlü telefonlarla gerçeklestirilen iletisim ve MIT mensuplarinin, MIT’te görev almis olanlarin veya görev almak üzere basvuranlarin iletisimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri degerlendirilebilecek ve kayda alinabilecek.

Madalya verilebilecek
Yurt içinde veya yurt disinda olaganüstü gayret ve fedakarlikla yaptigi çalismalar sonucunda; ülkenin ve milletin bölünmez bütünlügünün korunmasinda, devletin yücelmesinde, milli menfaatlere katkida bulunan ve hizmette üstün basari ve yararlilik gösteren MIT personeline madalya verilebilecek.

MIT mensuplari ve emeklileri, demirbas ve zati silahlarini MIT Müstesarligi kayitlarina geçirilmek, müstesarlikça verilen belgelere islenmek kaydiyla, meskun mahaller dahil her yerde tasiyabilecek.

MIT Müstesarinin yargilanmasi
Cumhuriyet savcilari, MIT görev ve faaliyetleri ile mensuplarina iliskin herhangi bir ihbar veya sikayet aldiklarinda veya böyle bir durumu ögrendiklerinde MIT Müstesarligi’na bildirecek. MIT Müstesarligi’nin, konunun görev ve  faaliyetlerine iliskin oldugunu belirlemesi veya belgelendirmesi halinde adli yönden baska bir islem yapilmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak. Ancak ilgili fikra hükümlerine göre islem yapilabilecek.

MIT Müstesari hakkinda sorusturmalarda, Askeri Mahkemeler Kurulusu ve Yargilama Usulu Kanunun “Yüce Divan’da yargilanacak asker kisilerle ilgili sorusturma usulü” maddesinin bazi hükümleri uygulanacak.

Buna göre, anilan kararlara karsi ilgililer, 10 gün içinde Cumhurbaskanligina itiraz edebilecek. Itiraz üzerine Cumhurbaskani tarafindan verilen karar kesin olacak.

Arastirma veya ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafindan bizzat yapilabilecegi gibi görevlendirecegi denetim elemanlariyla da yaptirilabilinecek. Bu sekilde görevlendirilen kisiler,  Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanunda ön inceleme ile görevlendirilen kisilere taninan yetkilere sahip olacak.

Sorusturma izni verilmemesi karari hakkinda ilgililer tarafindan yapilan itirazin Cumhurbaskani tarafindan kabul edilmesi veya sorusturma izni verilmesi kararina karsi süresi içinde itiraz edilmemesi ya da bu itirazin Cumhurbaskani tarafindan reddedilmesi üzerine, izin vermeye yetkili merci tarafindan sorusturmayi yapmak üzere denetim elemanlarindan üç kisilik bir sorusturma kurulu olusturulacak. Kurul, sorusturma sirasinda Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Cumhuriyet savcisina tanidigi bütün yetkilere sahip olacak ve sorusturma sirasinda hakim karari alinmasi gereken hususlarda yetkili mahkemelere basvuracak.

Kurul, yaptigi sorusturma sonucunu bir rapor ile tespit ederek izin vermeye yetkili merciye sunacak. Izin vermeye yetkili merci kamu davasinin açilmasina gerek görmezse kovusturma yapilmasina yer olmadigina karar verecek. Bu karar kesin olacak.

MIT Müstesari, Yargitay ilgili dairesince yargilanacak. Ayni konuya iliskin yeni ve somut delil ortaya çikmadan, yeniden sorusturma yapilamayacak.

Isimsiz, imzasiz, adressiz, takma adla yapildigi anlasilan ya da belli bir olayi ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanaklari gösterilmeyen ihbar ve sikayetler, Cumhuriyet savcilarinca isleme konulmayacak.

MIT mensuplari ile istihbarat hizmetlerine yardimlari tesvik edilenler ve bunlarin es, çocuk, ana, baba ve kardesleri MIT Müstesarinin onayiyla Terörle Mücadele Kanunu’nda yer alan koruma tedbirlerinden yararlandirilacak.

MIT mensuplarinin görevlerini yerine getirirken, görevin niteligi geregi veya görevin ifasi nedeniyle diger kisilere verdigi zararlar, idare tarafindan tazmin edilecek. Tazmin, zararin göreve iliskin bir husustan dogmasi ve ilgili personelin kasit veya agir kusurunun bulunmamasi halinde, rücu islemine konu edilmeyecek.

Türk vatandaslari hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, milli güvenligin veya ülke menfaatlerinin gerektirdigi hallerde Disisleri Bakaninin talebi üzerine, Adalet Bakaninin teklifi ve Basbakanin onayi ile baska bir ülkeye iade edilebilecek veya baska bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilecek.

MIT belgesi çalana 10 yila kadar hapis
MIT’in görev ve faaliyetlerine iliskin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunlari yok eden kisiye 4 yildan 10 yila kadar hapis cezasi verilecek.

MIT mensuplari ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifsa edenler ile MIT mensuplarinin kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya degistiren ya da bu sahte belgeleri kullananlar, 3 yildan 7 yila kadar hapis cezasina çarptirilacak.

Bu bilgi ve belgelerin radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diger tüm medya araçlari ile her türlü yazili, görsel, isitsel ve elektronik kitle iletisim araçlari vasitasiyla yayimlanmasi, yayilmasi veya açiklanmasi halinde, Basin Kanunu ile Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanunu kapsaminda, sorumluluklari belirlenenler ile bunlari yayinlayanlara 3 yildan 9 yila kadar hapis cezasi uygulanacak.

Kanun kapsamindaki, görev ve yetkilerin kullanilmasini engelleyenlere 3 yildan 5 yila kadar, ihmal ve suistimal suretiyle önleyenlerle, yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 2 yildan 4 yila kadar hapis cezasi verilecek.

Bu fiilleri MIT mensuplari islerse, ceza üçte biri oranina kadar artirilacak.