Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Mücadeleci bir sendika lazim

Mücadeleci bir sendika lazim

ANTEP BASPINAR ISÇILERI KURULTAYDA BIR ARAYA GELDI Mehmet Türkmen

Gaziantep Isçi Kurultayi’nda bir araya gelen Baspinar Organize Sanayi Bölgesi isçileri, yeni mücadele kararlari aldi. Iki ay önce yasanan 10 günlük grevi degerlendiren isçiler, grevde önemli kazanimlarin elde edildigini ancak daha örgütlü ve daha güçlü bir mücadele için mücadeleci ve isçilerin yönettigi bir sendikal örgütlenmeye ihtiyaç olduguna vurgu yapti.

Baspinar Isçi Komitesi’nin çagrisiyla 20 ayri fabrikadan isçilerin katildigi kurultayda çok sayida isçi söz alarak greve ve grevden sonra mücadelenin nasil ilerlemesi gerektigine dair degerlendirme yapti. Bir dokuma ve bir tekstil isçisinin divanda yer alarak yönettigi kurultaya sendika tartismasi damgasini vurdu.

Divanda yer alan tekstil isçisi Önal Bulut, iki ay önce 5 bin isçinin 10 gün süren grevinin Antep’te son yillardaki en büyük isçi eylemi oldugunu, önemli kazanimlar elde edildigini ancak sorunlarinin bitmedigini ifade etti. Baspinar isçilerinin güçlü ve sürekli bir örgütlülüge ihtiyaci olduguna dikkat çeken Bulut, bu kurultayin amacinin da böyle bir birligi ve örgütlülügü saglamak için kararlar almak oldugunu söyledi.

Daha sonra ilk sözü alan Baspinar Isçi komitesi üyesi bir isçi, bu grevden isçilerin kazanarak çiktigini, 10 yildir alinmayan zamlarin alindigini, grevde yalnizca Canan, Sireci, Gürteks degil tüm tekstil fabrikalarinin kazandigini ifade etti.

OY VERDIKLERIMIZ SESIMIZI DUYMADI

“Bu grev bize dostumuzu düsmanimizi da ögretti” diyen tekstil isçisi, sunlari söyledi: “Oy verdigimiz partilerin milletvekillerini, belediye baskanlarini ilk günden beri aradik, destek istedik ama 10 gün boyunca hiçbiri sesimizi duymadi. Biz bu kölelige karsi emegimiz için haklarimiz için mücadele ederken onlar patronlarin yanindaydi. Biz grev yapiyoruz diye belediye 10 gün boyunca çöpleri bile toplatmadi. Polisi, emniyeti hepsi patronlarin yanindaydi. Ama biz bu grevde isçilerin yalniz olmadigini da gördük. Bizim seçtigimiz ilimizin milletvekilleri sesimizi duymadi ama taa Istanbul’dan Milletvekili Levent Tüzel bize destege geldi. Emek Partisi hep yanimizdaydi, Evrensel gazetesi ve Hayat TV grev boyunca sesimizi tüm Türkiye’ye duyurdu. Türkiye’nin dört bir yanindan isçiler mektuplar yazdi.  Bunlardan haberimiz yoktu ama mücadele edince gördük ki isçilerin gazetesi de, televizyonu da hatta vekili de varmis.”

ÇOK SEY ÖGRENDIK

Söz alan bir Gürteks isçisi, greve planli bir sekilde çikmadiklarini ve böyle bir seyin olmasini hiçbir isçinin beklemedigini belirterek, “Bir öfkeyle is biraktik ama disarida birligimizi korumakta basarili olamadik. Yine de çok sey kazandik ve çok sey ögrendik. O yüzden grevde çözülerek içeri girip çalisan arkadaslarimizla aramizdaki sogukluga bir son vermeliyiz. Grevin basinda nasil birlikte is birakip günlerce birlikte mücadele ettiysek yine birlik olabiliriz. Baska da sansimiz yok. Bunu bütün isçi arkadaslarimiza anlatmak zorundayiz” diye konustu.

SENDIKAMIZ DA, YETKIMIZ DE YOKTU

Konusma yapan hemen her isçinin mevcut tekstil sendikalarinin durumundan yakindigi ve mücadeleci, gerçek bir sendika ihtiyacina vurgu yaptigi kurultayda, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller de tartisildi.

Yeni ve bagimsiz bir sendika kurup örgütlenmenin önündeki engellerden, baraj ve yetki sorunu gibi zorluklardan da bahsedilen kurultayda Baspinar Isçi Komitesi üyesi isçilerden biri sunlari söyledi: “Bu grevde bizim sendikamiz, yetkimiz, yasamiz mi vardi? Birlik olarak isçilerin fiili mücadelesiyle grev de yaptik, hak da aldik. Biz isçilerin birligine ve fiili mücadelesine güvenirsek her engeli asariz. Bir kere su konuda hepimiz kesin ayni fikirdeyiz. Antep’teki mevcut üç tekstil sendikasina da kesinlikle güvenimiz yoktur. Yeni bir sendika da kurabiliriz, mevcut bir sendikada kendi subemizi kurarak da örgütlenebiliriz. Ama nasil olursa olsun önemli olan biz isçilerin insiyatif almasidir. Ne olacaksa isçilerin iradesiyle olmalidir. Biz inanirsak, biz her isyerinde örgütlü olursak basaramayacagimiz hiçbir sey yoktur.”

ARTIK ISÇI KOMITEMIZ VAR

Isçilerin baska yerlerdeki mücadele deneyimlerinden ve kendi tarihinden de yararlanmasi gerektiginin alti çizilen konusmalarda greve katilan tekstil isçilerinden biri ise söyle konustu: “96’daki Ünaldi grevini anlatan Direnisi Nasil Dokuduk kitabini bu greve çiktiktan sonra alip okudum. Önceden ne böyle bir grevden ne de kitaptan haberim vardi. O kitabi okuduktan sonra keske daha önce okumus olsaydim, keske bütün isçiler bu kitabi okumus olsaydi diye düsünüyorum. Evrensel Gazetesini de ben bu grevde tanidim. Ünaldi kitabini okuyan ve Evrensel gazetesini takip eden nasil mücadele edecegini, önüne çikan her zorlugu nasil asacagini daha iyi bilir. Ünaldi’da isçiler hiçbir yasal yetkisi olmayan bir dernek etrafinda örgütlenerek 20 bin kisi ile bir ay süren bir grev örgütlemisler. Bütün taleplerini kabul ettirip sözlesme gibi protokol bile imzalatmayi basarmislar. Biz de Baspinar isçileri olarak birlik olunca neler yapabilecegimizi gördük. Simdi biz de Baspinar isçi komitesi etrafinda birleserek örgütlenirsek sendikamizi da kurariz, mevcut bir sendikada kendi subemizde de örgütlenebiliriz. Yeter ki kendi gücümüzün farkinda olalim, yeter ki bu davaya inanalim.”

“Isçilerin güvenebilecegi bir sendika yok ama bizim de artik Baspinar Isçi Komitemiz var” diyen isçiler, “Sendikali olmamiz lazim, bize mücadeleci, isçilerin yönettigi bir sendika lazim ama böyle bir sendika olana kadar bizim Baspinar Isçi Komitesi olarak bir sendika gibi hareket etmemiz, örgütlenmemiz lazim” diyerek, Baspinar Isçi Komitesi’nde her isyerinden isçi temsilcilerinin olmasi ve isyeri komiteleri kurma karari alindi.  

FIILI VE MESRU MÜCADELE OLMADAN OLMAZ

Kurultaya katilan ve bir konusma yapan Emek Partisi MYK üyesi Sabri Topçu da sendikal hareketin durumundan bahsederek, fiili ve mesru mücadelenin öneminden bahsetti. Baspinar’da grev yapan isçilerin mücadelesinin örnek oldugunu, ortada bir sendika ve hiçbir yasal dayanak olmamasina ragmen 10 günlük bir grev yaparak önemli kazanimlar elde edildigini belirten Topçu, yürünecek yolun fiili ve mesru bir mücadele olduguna dikkat çekti. Topçu, Antep’te 15 yil önce ambar isçilerinin, sigorta ve sendikanin sözlesme yetkisi olmamasina ragmen fiili mücadeleyle örgütlendiklerini anlatarak, “Isçi sinifi kendi birligine ve gücüne dayanarak mücadele eder. Mücadeleci bir sendika da isçilerin fiili mücadele gücüne dayanarak örgütlenir, yasalarla kendini sinirlamaz, yasalar arkadan gelir” diye konustu. (Antep/EVRENSEL)



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı