Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

6 muhalefet partisinden ortak açiklama: Mutabakat metnini 28 Subat'ta açiklayacagiz

6 muhalefet partisinden ortak açiklama: Mutabakat metnini 28 Subat'ta açiklayacagiz

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun daveti üzerine 6 muhalefet partisinin genel baskani, "güçlendirilmis parlamenter sistem" gündemiyle bir araya geldi.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun daveti üzerine 6 muhalefet partisi genel baskani çalisma yemeginde bir araya geldi.

Kiliçdaroglu'nun daveti üzerine IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, Çankaya Belediyesi Ahlatlibel Tesisleri'nde çalisma yemeginde bir araya geldi. CHP Genel Baskan Kiliçdaroglu, toplantiya gelen genel baskanlari ev sahibi olarak disarida karsiladi.

"MUTABAKAT METNINI 28 SUBAT'TA AÇIKLAYACAGIZ"

Toplantinin ardindan yapilan yazili açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farkli alti siyasi parti olarak, bizler, Türkiye’nin yillardir görmeyi umut ettigi tarihi bir çalisma için bir araya geldik.

Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazirlayan partiler olarak bizler, etkin ve katilimci bir yasama, seffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsiz ve bagimsiz bir yargi ile kuvvetler ayriliginin tesis edildigi güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem insa etme kararligi içindeyiz.

Ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yasamaktadir. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artarak etkisini agir bir biçimde göstermektedir. Bu krizin en önemli sebebi kuskusuz, 'Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi' adi altinda uygulanan keyfi ve kural tanimaz yönetimdir.

Alti siyasi parti olarak hepimizin ortak sorumlulugu, uzlasarak ve birlik içinde bu krizi asmak, derin sorunlarimizi demokratik siyasetin alanini genisleterek, çogulculuk temelinde çözebilmektir.

Tam da bu inanç ve kararlilikla, yasama, yürütme ve yargi organlarinin güçlendirilmesinin yaninda, demokratik hukuk devletini güçlendirmek amaciyla Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yogun bir çalisma gerçeklestirdik. Kutuplasmayi degil, istisare ve uzlasmayi esas aldik.

Bugün de parti genel baskanlari olarak bir araya gelerek, üzerinde uzlasiya vardigimiz yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüstük ve 28 Subat 2022 tarihinde milletimizle paylasilmasinda mutabik kaldik.

Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’e geçmek ortak ve öncelikli hedefimizdir. Bu hedefe ulasabilmemiz için sürecin nasil isleyeceginin ve bu süreçte ülkemizin nasil yönetileceginin yapici bir sekilde planlanmasi gerekmektedir. Bu nedenle geçis sürecinin yol haritasinin çalisilarak üzerinde mutabik kalinmasi ve vatandaslarimizla paylasilmasi konularinda da uzlasiya vardik.

Ayrica bu toplantida güncel ekonomik ve sosyal gelismeleri degerlendirdik ve seçimlerden sonra uygulanmaya baslanacak politikalar konusunda ortak çalisma yapilabilecek alanlara iliskin görüs alisverisinde bulunduk. Hedefimiz milletimizin rahat bir nefes almasini saglamak ve refah düzeyini, kapsayici bir anlayisla ivedilikle yükseltmektir.

Türkiye’nin istisare ve uzlasi ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farkliliklarimizla beraber 'biz' düsüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birligi normlari çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altina alindigi, herkesin kendini esit ve özgür vatandas olarak gördügü, düsüncelerini özgürce ifade edebildigi, inandigi gibi yasayabildigi demokratik bir Türkiye’yi insa etmektir.

Öte yandan hedefimiz; kamu yönetiminde seffaflik, esitlik, tarafsizlik ve liyakatin saglanmasi, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamlarin millete hizmetten baska bir amacinin olmamasinin garanti altina alinmasidir.

Reklam
 

Bugün burada milletimiz adina 'Yarinin Türkiyesi'ni insa etmek için önemli bir adim attik. Bundan sonra da isbirligi alanlarini genisleterek sürdürmekte kararliyiz. Hep birlikte insa edecegimiz Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’i milletimize ve gelecek nesillere adalet, baris, refah ve huzur getirmesi inanciyla hayata geçirmeyi taahhüt ettigimizi kamuoyunun bilgisine sunariz."

GENEL BASKANLAR TESEKKÜR MESAJLARI YAYIMLADI

Alti muhalefet partisi genel baskani, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun daveti üzerine Çankaya Belediyesi Ahlatlibel Tesisleri'nde yapilan toplanti sonrasi sosyal medya hesaplarindan tesekkür mesaji yayimladi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "Demokrasi için, adalet için, halkimizin refahi ve ülkemizin aydinlik yarinlari için 6 siyasi partinin liderleri olarak bir araya geldik. Güçlendirilmis parlamenter sistem konusunda nihai istisaremizi gerçeklestirdik. Sayin genel baskanlarin her birine tesekkür ediyorum." paylasiminda bulundu.

 



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli