Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Mühendis ve Mimarlar Imar Sürecinden Dislaniyor

Mühendis ve Mimarlar Imar Sürecinden Dislaniyor

CHP Esenler Belediye Meclis gurup Baskani ve Insaat Mühendisler Odasi Il Delegesi, INS MÜH. Mustafa Usta, ?Degistirilen mevzuatla ve Hazirlanacak Olan Yeni Yapi Ruhsatlari Ile Mühendis ve Mimarlar Imar Sürecinden Dislaniyor. Bu uygulamayla Mühendislik ve

Mühendis ve Mimarlar Imar Sürecinden Dislaniyor 

CHP Esenler Belediye Meclis gurup Baskani ve Insaat Mühendisler Odasi Il Delegesi, INS MÜH. Mustafa Usta, “Degistirilen mevzuatla ve Hazirlanacak Olan Yeni Yapi Ruhsatlari Ile Mühendis ve Mimarlar Imar Sürecinden Dislaniyor. Bu uygulamayla Mühendislik ve mimarlik hizmetlerinde sahte imza kullanilmasinin önü açiliyor “KABUL ETMIYORUZ”
 
Usta,” TMMOB Insaat Mühendisler Odasi Yönetim kurulumuz, bu konuyla ilgili basin açiklamasi yolu ile kamuoyunu bilgilendirdi.
 Hazirlanacak Olan Yeni Yapi Ruhsatlari Ile Mühendis ve Mimarlar Imar Sürecinden Dislaniyor !!!
 
02 Mayis 2018  tarih ve 30409 (mükerrer)  Resmi Gazete`de yayimlanan teblig ile yürürlüge giren TS 8737 no`lu yeni Yapi Ruhsati Form Standartlari ile Yapi Ruhsatlarinda; Proje Müellifleri ile Santiye Sefi mühendis, mimarlarin ve yapi denetçilerinin imzalarinin yer aldigi bölümler kaldirilmistir. Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan 31 Mayis 2018 tarihinde yapilan degisiklikle MAKS/Mekânsal Adres Kayit Sisteminde degisiklik yapilarak uygulamaya geçilmistir.
Daha önce de itiraz ettigimiz gibi, bu uygulama "sahte mühendisligin" önünü sonuna kadar açmis olacak ve hem kamusal hem de mesleki anlamda ciddi sorunlari beraberinde getirecektir. Dolayisiyla, bu uygulamaya, ileride telafisi olmayan sonuçlar doguracagi için SON VERILMELIDIR.
Meslektaslarimizin hizmet ürettigi ve isimlerinin yazili oldugu bir belge olan yapi ruhsatinin, bilgileri disinda olusturulmasini KABUL ETMIYORUZ.

Gelismis ülkelerde yapi yapma isi, projelendirme sürecinden insa sürecinin sonuna kadar kurumsal birimlerin denetiminde mühendis ve mimarlar tarafindan gerçeklestiriliyor. Ülkemizde ise,  sürekli degistirilen mevzuatlarla süreç daha da geriye götürülerek, mühendis ve mimarlar devre disi birakiliyor. Mühendislik mimarlik hizmetleri ve projeleri ruhsat almanin formalite eki olarak görülüyor. Bu nedenle; meslek alanimizda olmasi gereken yetkinlesme saglanamiyor.
Yapi ruhsati düzenlemek zorunda olan ilgili idarelerin yapisinda bulunan eksiklik ve yetersizlikler nedeniyle ruhsat islemlerinin uzamis olmasi, proje müelliflerinin onay ve imzalarinin alinmasina baglanamaz. Ayrica mühendis ve mimarlarin mesleki hak ve yetkilerini kullanmalari, "bürokratik bir mekanizma" ve islemlerin uzamasinin nedeni olarak gösterilemez. 

“Sahte imza kullanilmasinin önü açiliyor “
Ruhsat standartlarinin degistirilerek mühendis ve mimarlarin mesleki haklari dislaniyor. Mühendislik ve mimarlik hizmetlerinde sahte imza kullanilmasinin önü açiliyor. Ruhsat düzenleme süreçleri, projeyi yapan mühendis ve mimarin bilgisi disinda tamamlanmak istenmektedir. Ruhsatlarin en temel eki olan proje tadilati yapilmasi sürecinde teknik düzeyde karsilasilacak sorunlar, ilgili idareyi de yeni bir hukuksal durumla karsi karsiya birakacaktir. 
Bu uygulamayi ayni zamanda "Imar Affi" sürecinde dislanmasi planlanan mühendislik ve mimarlik hizmetlerinin bir gerekçesi olarak görüyoruz. Ayrica, ülke topraklari insaat sektörünün bir arazisi olarak görülerek, insaat yapim süreciyle birlikte yürütülmesi gereken mühendislik ve mimarlik hizmetleri ortadan kaldirilmaya çalisiliyor.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi`nin yapi ruhsati verilmesi asamasindaki "bürokrasiyi azaltma girisimi" adi altinda izledigi yöntem kesinlikle yanlistir. Bu uygulama ileride telafisi olmayan sonuçlar doguracaktir. Mühendis ve mimari yok sayan bu uygulamaya SON VERILMELIDIR
Mühendis ve mimarlarin mesleki haklarini kisitlayarak yapilan uygulamalar, "sahte imza" kullanimini artiracaktir. Ayrica meslek mensuplarinin yetkinlesmesini ve etik bir anlayisla hizmet üretmelerini saglayan meslek kuruluslarinin sorumluluklarini yerine getirmeleri zorlasacaktir.
Bu nedenle yapi ruhsatlarinda bulunmasi gereken mühendis ve mimarlarin islak imzalarinin kaldirilarak "devre disi birakilmasi" yerine, mühendis ve mimarlarin ruhsatlarda imzalarinin bulunmasi uygulamasi mutlaka sürdürülmelidir. Ayrica, ELEKTRONIK IMZA kullanilarak bürokrasiyi azaltmanin bir sonraki asamasi olan "E-RUHSAT" uygulamasina biran evvel geçilmesi gerektigini meslektaslarimizin ve halkimizin bilgisine saygiyla duyuruyoruz.
TMMOB INSAAT MÜHENDISLERI ODASI
YÖNETIM KURULU



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli