Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Muhtarlik yarisi kizisti

Muhtarlik yarisi kizisti

Köylerde ve merkez mahallelerde muhtarlik yarisi kizisti. Bazi köylerde muhtar adayi sayisi 4-6 arasinda iken, merkez mahallelerde aday sayisi 10`u buldu. Muhtarlarin maaslarinda ise yüzde yüzlük bir artis yapildi

Muhtarlik yarisi kizisti

Köylerde ve merkez mahallelerde muhtarlik yarisi kizisti. Bazi köylerde muhtar adayi sayisi 4-6 arasinda iken, merkez mahallelerde aday sayisi 10`u buldu. Muhtarlarin maaslarinda ise yüzde yüzlük bir artis yapildi

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri bir çok ilki de beraberinde getirecek. Büyüksehir Yasasi ile birlikte Türkiye`nin genelinde oldugu gibi, Konya`da bulunan 583 köyün tüzel kisiligi de sona erecek. Konya`da onlarca belde belediyesi kapatiliyor. Siyasetten uzak durmak istemeyenler ise belde belediyelerinin kapatilmasinin ardindan gözlerini muhtarlik seçimlerine çevirdi. Çogu köyde muhtarlik adayliklari için çesitli isimler öne sürülürken, bazi köylerdeki adaylar da seçime yaklasik 4 ay kalmasina ragmen adayligini açikladi. Merkez mahallelerde de adaylik sürecinde ciddi artis yasaniyor.

MAASLARA YÜZDE YÜZLÜK ZAM

Muhtarlarin bazi haklarinin verildigini ve bu iyilestirmelerin de adaylik sürecine birebir etki yaptigini söyleyen Konya Muhtarlar Dernegi Baskani ve Yorgancilar Mahallesi Muhtari Celal Duran, muhtarlarin maaslarinda yüzde yüzlük bir artisin oldugunu kaydetti. Türkiye’ye örnek bir muhtarlar dernegi olusturmak istediklerine dikkat çeken Duran, Konya merkezde 310 muhtarin bulundugunu dile getirdi. Duran, “440 olan maaslar 875 liraya çikarildi. Emekli olmayan muhtarlarin sigorta pirimleri maaslarindan kesilecek. Muhtarlarin sorunlarinin çözüm yeri olmak istiyoruz. Dernegimiz 1976 yilinda kuruldu. Fakat kuruldugu günden itibaren ise aktif bir yol izlemek yerine pasif kalmis. Bir bakima tabela dernekçiligi yapmis. Biz ise aktif hale getirdik” açiklamasinda bulundu. Konya`nin köylerinde ve merkez mahallelerde aday olmak isteyenlerin sayisinda ciddi bir artisin olduguna vurgu yapan Duran, “Herkes muhtar olmak istiyor” degerlendirmesinde bulundu. Büyüksehir Yasasi ile birlikte beldelerin ve köylerin tüzel kisiliginin sona erecegini, bazi köylerde 4 olan muhtar sayisinin 1`e indirilecegini söyleyen Duran, “Selçuklu`da bir kaç mahallenin birlestirilmesi gündemde. Eger bu mahalleler birlesirse orada görev yapacak muhtarlarin is yükü artar. Aday sayisinda artis var. Mevcut adaylar eger vatandasa iyi hizmet vermisse onlar 1 adim önde” diyerek sözlerini tamamladi.

ADAYLARIN SAYISI ARTIYOR

Muhtar ile vatandas arasindaki sorunlara deginen en önemli sorunun vatandasin mahalleyle ilgili bir sorunun muhtara danismadan yetkililere iletmesi oldugunu söyledi. Duran, “Muhtarin görevi vatandasin sikintisini gidermektir. Fakat vatandas bize sormadan kendi isini kendisi yapmak istiyor. Böyle oldugu içinde düzenlemeyi `ben yaptirdim muhtar çalismiyor` diyor. Yetkililerden ricamiz da sikayetlerde muhtarlarla görüsülmesini istiyoruz. Çünkü mahallede bir sorun varsa bunu en iyi muhtar bilir” diye konustu. Seçimlere 4 ay kala Cihanbeyli Kelhasan beldesinde 4 muhtar adayi var. Adayligini açiklayan Osman Ceran da bu isimlerden sadece bir tanesi. Ceran seçim atmosferinde, “Yeni Bir Kelhasan Için Söz Milletindir” ve “Degisime Hazir Ol Kelhasan” ile “Seffaf ve Çagdas Yasama Için” sloganlarini kullanacak. Osman Ceran da aday olma sürecinde muhtarlarin sartlarinin iyilestirilmesinin etkili oldugunu dile getirdi. Ceran, “Uzun yillardan bu yana muhtarlar sartlarinin iyilestirilmesini bekliyordu. Bu dönemde bu iyilestirmeler yapildi. Maaslarda yüzde yüzlük bir artis yaptilar. Daha yapilmasi gerekenler var” dedi.

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false