Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

MUSTAFA GÜRSOY, ?BIR ÖMÜR OVACIK KÖYÜ

MUSTAFA GÜRSOY, ?BIR ÖMÜR OVACIK KÖYÜ

Bir ömür boyu her firsatta köklerine ve geçmisine iliskin yolculuklar yapan, binlerce sorunun unutulmus yanitlarini arayan Arastirmaci Mustafa Gürsoy, Divrigi`ne bagli kendi köyünü anlattigi ? Ovacik Köyü Tarihi? adli kitabini tamamladi ve prova basimlari

 MUSTAFA GÜRSOY, ‘BIR ÖMÜR OVACIK KÖYÜ’…

Bir ömür boyu her firsatta köklerine ve geçmisine iliskin yolculuklar yapan, binlerce sorunun unutulmus yanitlarini arayan Arastirmaci Mustafa Gürsoy, Divrigi’ne bagli kendi köyünü anlattigi “ Ovacik Köyü Tarihi” adli kitabini tamamladi ve prova basimlarini gerçeklestirdi…

Yillardir Esenler’de yasamini sürdüren arastirmaci Mustafa Gürsoy bir köy ahalisinden olmanin ötesinde evrensel bir bakis açisiyla ülke geneline yayili kültür birikimi ve durum saptamalarini dogdugu köyün perspektifinde gelecege bir köprü olarak okuyucularina aktaracak ve hemserilerine emanet edecek.

Yazar ulasabildigi oranda tanimakta zorlanilan tüm noktalari, en ince ayrintilari ve nüans farklarini çagdas bir durusla ögrendigi, anladigi, algiladigi sekilde ve oldugu gibi bir sadelik çerçevesinde gelecege aktariyor.

Ovacik Köyü’nün kurulusunu Divrigi tarihi ile kesisen yanlarini da gözeterek alti yüz yil öncesinden baslayan bir sürece kadar dayandiran yazar Mustafa Gürsoy kitabinda folklor, kültür, sanat ve toplumsal yasami sirasiyla irdeliyor.

Ayrica köyünün cografi yapisindan, yöre halkinin geçim kaynaklarina ve sosyal hayata dair çok genis bir yelpazede, akla gelebilecek hemen her konuda kapsamli bilgilendirmelerde bulunuyor.

Yazar folklor ve halk kültürüne iliskin, yörede yetisen sanatçilardan baslayarak, yörede söylenen türküler, maniler, ninniler, dualar, iyilik dilemeler, beddualar, karislar, atasözleri, destanlar, tekerlemeler, bilmeceler ve yörede kullanilan yerlesik kelimelere kadar derin bir kültürel saptamayi da gözler önüne getiriyor, deyim yerindeyse tekrardan canlandiriyor ve yasatiyor.

Yani unutulmaya yüz tutmus, hatirdan ve gönülden çikmis ne varsa o soyut ve somut degerlerden baslayarak, ta kabineler ve sülalelere, semt ve mahalle adlarina dek tek tek listeliyor, kayit altina aliyor.

Bir ilk kitap olmasina karsin okundugunda o köylü olsun olmasin, o yörenin insani olsun olmasin, herkese, bütün hafizalara isleyecek bir serüven ve kisa bir gezinti yaptiracak bir kitaba imza atmis Mustafa Gürsoy.

Simdilik prova basimlari gerçeklesen kitabinin, kisa bir süre sonra yayinlanmasi ile kitabina iliskin ayrintili bilgilendirmeler yapacagini ifade eden Arastirmaci Mustafa Gürsoy; kitabinin öncelikle gençler tarafindan sevilecegi umudu ve beklentisi içinde kitabinin son düzeltmelerini mayis ayindan itibaren köyü Ovacik’ta gerçeklestirecek…



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli