Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Müteahhitlere kötü haber.Çin yapacak, Türkiye bakacak

Müteahhitlere kötü haber.Çin yapacak, Türkiye bakacak

Suriye`nin 250 milyar dolarlik yeniden insa projelerinde basi, 5800 km uzaktaki Çin çekecek. Türkiye`ye ise cihatçilara destek verdigi için pay yok.

Müteahhitlere kötü haber.Çin yapacak, Türkiye bakacak

Suriye’nin 250 milyar dolarlik yeniden insa projelerinde basi, 5800 km uzaktaki Çin çekecek. Türkiye’ye ise cihatçilara destek verdigi için pay yok.

Suriye’de savas sona yaklasirken, ekonomik yeniden insa hazirliklari hizlandi. Yeniden insa projelerinin maliyetinin 250 milyar ile 1 trilyon dolar arasinda olacagi tahmin ediliyor. Iran ve Rusya, Sam yönetiminin siyasi ve askeri olarak en büyük destekçisi olarak yeniden insada da rol alacak ancak asil büyük rolü, bu ülkeye yaklasik 5 bin 800 km uzakliktaki Çin üstlenecek. Suriye ile 911 km’lik sinira sahip Türkiye’ye ise kapilar kapali. Suriye Devlet Baskani Bessar Esad, teröre destek veren ülkelerin yeniden insa sürecinde rol alamayacagini net bir sekilde açikladi.

Pekin’de büyük ilgi

Bloomberg’in aktardigina göre, Çin-Arap Is Konseyi Baskan Yardimcisi Qin Yong, devlet yetkilileri ve sirket temsicilerinden olusan heyetlerle Suriye’ye bu yilki dördüncü ziyaretini yakinda yapacak. Yong, “Çinli sirketler Suriye’de büyük bir is potansiyeli görüyor. Suriye de Çinli sirketlerin yeniden insada rol almasini istiyor. Tüm ülkenin yeniden insa edilmesi gerekiyor” dedi. Temmuzda Pekin’de Suriye’nin yeniden insasi konulu ilk ticaret fuari düzenlendi ve Pekin hükümeti Suriye’de 2 milyar dolarlik sanayi bölgesi kuracagini açikladi. Bu bölgede baslangiçta 150 Çinli sirketin faaliyet gösterecegi ve 40 bin kisilik istihdam yaratilacagi açiklandi.

Türklere kötü haber

Bloomberg’e göre, insaat alaninda bölgenin önde gelen ülkelerinden olan Türkiye ile Suudi Arabistan da yeniden insadan pay almak istiyor ancak Esad yönetimi cihatçilari destekleyen bu iki ülkeye kapilari kapatti.

Almanya hazirlaniyor

Suriye’deki savasta cihatçilari destekleyen ABD ve Avrupa ülkeleri ise, Esad gitmeden yeniden insa için kredi vermeyeceklerini söylüyor. AB, Körfez ülkeleri ve ABD, nisanda Suriye’nin yeniden insasi ve insani yardim için 9.7 milyar dolar fon ayirdiklarini açikladi. Almanya Sanayi ve Ticaret Odalari Birligi direktörü Philipp Adree, Suriye’nin altyapisi ve sanayisinin yeniden insasi için Alman sirketlerin gerekli kapasite ve motivasyona sahip oldugunu ancak uluslararasi toplumun kabul ettigi bir anlasma olmadan harekete geçemeyeceklerini belirtti. Alman çelik devi Thyssenkrupp’un sözcüsü Tim Proll-Gerwe, Suriye’de istikrar saglandiginda tekrar piyasaya gireceklerini söyledi.

ENERJI RUSYA’DAN

Geçen yil Moskova ile Sam arasinda 850 milyon Avro’luk altyapi yatirim anlasmasi imzalandi. Esad’la görüsen Rusya Basbakan Yardimcisi Dmitriy Rogozin, Moskova’nin enerji altyapilarini yeniden insa edecek tek taraf olacagini, Sam’in baska kimse ile çalismak istemedigini söyledi.

Küba bile var

Agustosta, Sam Uluslararasi Ticaret Fuari düzenlendi. Suriye’nin yeniden insasi için büyük önem tasiyan ve savas nedeniyle 2011 sonrasinda ilk kez yapilan bu fuara 23 ülke katildi. Katilan ülkeler arasinda Rusya, Iran, Çin, Irak, Brezilya, Hindistan, Küba, Venezüella, Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Hollanda, Italya, Ispanya, Polonya ve Yunanistan vardi ama Türkiye yoktu.



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli