Tarih: 05.07.2014 17:47

Ne Yapmaliyiz?

Facebook Twitter Linked-in

Ne Yapmaliyiz?

Bu yilda, geçmis yillarda oldugu gibi 10-16 Mayis Engelliler Haftasi yurdun dört bir yaninda çesitli etkinliklerle kutlanacak. Son bes yildir ilçemizde aktif bir sekilde etkinlikler bazinda kutlanan Engelliler Haftasi programi bu yil nasil sekillenecek dogrusu merek ediyorum.

Engelliler Haftasi ile ilgili teknik bilgileri bir tarafa birakarak, bizler ilçemizde Engelliler Haftasi özelinde Neler yapabiliriz? Ya da ne yapmaliyiz?  Sorularina muhatab olmaliyiz. Görülen o ki, Engelli Derneklerimiz ivme kaybetmektedir. Bu birazda Dernek yöneticilerinin bireysel  egolarindan kaynaklandigi görülmektedir.

Özellikle yasadigimiz bu sehirde Engellilerin, ailelerinin ve Engelli Derneklerinin dayanismasi çok önemli. Engelli Dernekleri tabela ile siniflandirilmis Engelli kategorileri yerine “Engelli” kavrami üzerinde güç birligi saglamalidirlar. Engelli Derneginde Baskan olmak yönetici olmak mesele degil, mesele Engellilere hizmet edebilmektir.

Engelli Derneklerinin ve Engelli bireylerin güç dengesi mutlaka olusturulmalidir. Kamuoyunda engelliler özelinde stratejik dengenin korunmasiyla yapilacak çalismalar engelli çalismalarina yön verecektir. Günümüz siyasetinin artik güç ve denge odaklari üzerine yapildigi malumunuzdur. Dolayisiyla Engelli bireyler sayet güç dengelerini stratejik konumlarini iyi degerlendiremez ve gerekli analiz süreçlerini olusturamazlarsa  Engelliler hak arayislarini ciliz yapilanmalarla sürdürmeye devam edecektir.

Yasadigimiz sehir olan Esenler yaklasik 20 yildir ilçe olma vasfina ragmen, özellikle Engelliler konusunda yillardir hep günü kurtarma politikalari izlenmis, gözle görünür kalici bir tek hizmetin yapilamamis olmasi Engelliler adina üzüntü verici bir durumdur.

Son yillarda merkezi hükümet Engelliler özelinde müspet adimlar atmis olmasina ragmen, Yerel Yönetimlerin Engelli çalismalarina gerekli destegi saglanmamasi ve Engelliler için aktif hizmet üretme  asamasinda yetersiz kalmasini ise anlamlandiramiyorum.

Engelliler toplumun ayrilmaz bir parçasi olmaliyken, engellilerimizi acaba farkinda olmadan ötekilestiriyor muyuz? Yerelde Engelli bireylere hizmet üretmek halisane bir irade ortaya koymakla mümkündür.

Iktisadi metod geregi  yöneticiler genellikle; Hizmet üretmede  arz taleb dengelerindeki istekleri yerine getirmeyi öncelik siralamasina almistir. Dolayisiyla Engelli Derneklerimizin yöneticileri bireysel çikarim, ego, etiket, sayginlik kazanma gibi idealler pesinde kosmamali. Örgütlü bir yapi ahengi içinde hareket alani olusturarak katilimci, seffaf ve karar alma süreçlerine Engellileri, Ailelerini, ilgili alanda çalismalar yapan kisi, kurum ve kuruluslari katarak Toplumsal ve Sosyal fayda mekanizmasini ön planda tutmalidir.

Hakli olmak, çogu kez tek basina yeterli olmayabilir. Kullandiginiz uslüp ve iletisim metodunu anlasilabilir, sade ve etik kurallari dikkate alarak gerçeklestirmezseniz haksizlikla degerlendirilebilirsiniz. Elestiri yaparken de alternatif çözüm önerileri sunarak yol gösterici, çözüm odakli bir tutumla elestirilerinizi paylasmaliyiz.

Engelliler Haftasini idrak edecegimiz su günlerde Engelli derneklerimiz yapilan yada yapilacak programlara üyeleriyle hangi oranda katilacagi bu konularda bizlere yol gösterecektir. Bir dernek 3-5 kisiden ibaret olmamalidir. 

Derneklerimiz yönetimleriyle, üyeleriyle durumu iyi analiz etmelidir. Engelli Derneklerimizin yöneticileri üye sayilarini çesitli platformlarda 300-500-800-1300 olarak ifade ettiklerini animsiyorum. Ne kadar dogru bilgiler bilemiyorum teyit etmek gerekir. Ancak baktiginizda basit bir hesapla 5 engelli Dernegiimizin üye sayisi 2.000 civarinda oldugunu varsayarsak etkinliklere olan katilimi günü ve vakti geldiginde hep birlikte görecegiz.

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle
Ahmet Kurt

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —