Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

`Nefret sizin insanlik bizim`

`Nefret sizin insanlik bizim`

Hocali katliamina tepki adi altinda geçen hafta Taksim`de yapilan, irkçilik ve nefret gösterisine sahne olan mitinge karsi yüzlerce kisi irkçiliga karsi Taksim`de bir araya geldi. Galatasaray Meydaninda

Hocali katliamina tepki adi altinda geçen hafta Taksim’de yapilan, irkçilik ve nefret gösterisine sahne olan mitinge karsi yüzlerce kisi irkçiliga karsi Taksim’de bir araya geldi. Galatasaray Meydaninda “Irkçiliga karsi halklarin kardesligi için yürüyoruz” pankarti arkasinda toplanan kalabalik kitle hep bir agizdan “Irkçiliga geçit vermeyecegiz” diyerek Taksim Meydanina yürüdü.

‘IRKÇILIGA GEÇIT YOK’

Demokratik Kurumlar, siyasi partiler, kadin örgütleri, akademisyenler,  yazarlar, sanatçilar, gazeteciler, emek ve meslek örgütlerinin yani sira, milletvekilleri ve siyasi parti temsilcilerinin de destek verdigi eylemde “ Nefret sizin insanlik bizim”, “Irkçiliga geçit yok”, “Hepimiz Hrant’iz, hepimiz Ermeni’yiz” “Adalet halklarin elleriyle gelecek”, “Bir arada yasami savunalim”, “Türkün Türk’ten baska dostu vardir”, “Hepimiz Kürdüz, hepimiz Aleviyiz, gelin bizi de isaretleyin” dövizleri tasindi. Eylemde ayrica Pozanti Cezaevinde yasanilanlara tepki gösterilerek sorumlularin adalete hesap vermesi gerektigi dile getirildi.

ONLARI AMACI ‘ANMAK’ DEGILDI

Taksim Meydaninda son bulan yürüyüsün ardindan farkli etnik kimlik ve inanç gruplarindan katilimcilar birer konusma yapti. Konusmalarin ardindan açiklamayi Halklarin Demokratik Kongresi (HDK) bilesenleri adina Yasar Güven okudu. Geçtigimiz hafta yapilan Hocali mitinginin irkçi ve nefret gösterilerine sahne olmasina tepki gösteren Güven, amacin Hocali katliamini anmak olmadigini belirtti. Güven mitingin, 1915’te bir halkin tüm kültürünün, degerlerinin yok edildigi, soykirima ugratildigi gerçeginin inkari oldugunu kaydetti.

Hocali mitinginin, Hrant Dink cinayetinde devletin rolünü gizleyen yargi kararini protesto edenlere “nefret dolu irkçi bir cevap” oldugunu belirten Güven, Taksimdeki irkçi mitingin “Hepimiz Hrantiz, Hepimiz Ermeni’yiz” diye yürüyenlere, Dink davasinda israrla mahkeme sürecini takip edenlere, bu topraklarda halkalarin kardesligi için mücadele edenlere verilmek istenen bir göz dagi oldugunu söyledi.

SENDIKALARA TEPKI

Hocali mitingine katilan sendikalara da tepki gösteren Güven, “Isçinin haklari için kilini kipirdatmayan Hak-Is ve Türk-Is adina bazi sendikacilar milliyetçiligin, irkçiligin mutemetleri olarak bu tabloda yerlerini almistir” dedi. Güven sözlerini söyle sürdürdü: “Ermenilere, azinliklara nefret, bu memlekette halklarin üzerinde baski, siddet, sindirme kültürünün hem organik hem de ona kaynaklik eden kurucu unsurlarindandir. Iste Uludere... Orada sivilleri katlederek yalnizca silahli olanlari degil, tüm Kürtlerin hedefte oldugunu ilan ettiler. Iste Adiyaman... Alevilerin evleri isaretlendi., tipki Maras’ta oldugu gibi. Iste Pozanti’da tas atan çocuklara revan görülenler... Bunlarin hepsi ayni zihniyetin sonucudur. Sorunun imha, inkar ve siddet yoluyla çözme politikalarinin tezahürleridir. Hocali mitingi iste böyle bir bütünün parçasidir.”

DEVLET DESTEGI YOK

Güven son olarak, Hocali mitinginin devletin kaynaklariyla gerçeklestirilmesine ragmen Irkçi mitinge karsi gerçeklestirdikleri yürüyüsü kendi imkanlariyla yaptiklarini da hatirlatti. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli