Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Newroz Alanlarda Kutlandi...

Newroz Alanlarda Kutlandi...

Ülkenin dört bir yaninda on binlerce yurttas, Newroz’u kutlamak için alanlara akin etti. HDP’nin kapatilma girisimi, Gergerlioglu’nun milletvekilliginin düsürülmesi, Istanbul Sözlesmesi Newroz’a damga vuran basliklar oldu. Kutlamalarda iktidarin artan bas

Baharin müjdesi olan Newroz, birçok ilde kutlandi. Halklarin Demokratik Partisi’nin (HDP) öncülügünde gerçeklesen kutlamalara emek ve demokratik kitle örgütleri katilirken bu yila HDP’nin kapatilmasina yönelik iddianame, Istanbul Sözlesmesi’nin kaldirilmasi, Gergerlioglu’nun milletvekilliginin düsürülmesi, hükümetin muhalefete yönelik artan saldirilari damga vurdu.

Istanbul’da kutlamalarin adresi Yenikapi miting meydani oldu. “Newroz atesiyle direnelim, özgürleselim” sloganiyla gerçeklesen etkinlige kalabalik yurttas gurubu katildi. “Fasizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” mesaji verildi.


ASLA TESLIM OLMAYACAGIZ

Istanbul Emek, Baris ve Demokrasi Güçleri Platformu adina ortak basin metnini okuyan Zeynep Çelik, “Bugün Türkiye’nin dört bir yaninda meydanlari dolduran, tarihiyle, kültürüyle, emegiyle, renkleri ile direnen, bahari müjdeleyen bütün halklara selam olsun” dedi. Anayasa ve hukukun hiçe sayildigini dile getiren Çelik, “Ülkenin tüm demokratik degerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldiri var. Ancak su iyi bilinmeli ki, baris, adalet, esitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu fasist saldirilara asla boyun egmeyecegiz. Üzerimize örtülmeye çalisilan bu karanliga asla teslim olmayacagiz” diye belirtti.

CEVAP SANDIKTA VERILECEK

HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan ise AKP iktidarinin ülkeyi içerisine sürükledigi ekonomi ve demokrasi krizinin üzerini HDP’yi hedefe koyarak kapatmaya çalistigini söyledi. Buldan, “Hem içeride hem disaridaki bütün krizlerin nedeni AKP iktidarinin bu yanlis politikalarindan kaynaklaniyor. Bu bedelin cevabini Türkiye halklari size sandikta verecektir” ifadelerini kullandi.

Çok karanlik ve sancili bir süreçten geçildigine dikkat çeken Buldan, “Türkiye halklari ya karanligi ya da aydinligi, ya fasizmi ya da demokrasiyi tercih edecek” diye konustu. Tek adam iktidarinin Saraylarda satafat içerisinde yasadigini, halklarin ise sefalete sürüklendigine dikkat çeken Buldan, HDP’ye açilan kapatma davasina iliskin ise sunlari söyledi: “Bu ülkede yoksulluk sorunu var, issizlik var. Kürt sorunu denilen devasa bir sorunu var, tecrit sorunu var, bu ülkede kadinlarin haklarina, kadinlarin mücadelesine büyük bir saldiri var. Bugün yaptiklari bütün yanlislari halklara yüklemeye çalisanlara yanit verecegiz.” Türkiye’nin Istanbul Sözlesmesinden çekilmesine iliskin de konusan Buldan, “Efendiler, son sözü kadinlar söyler, Istanbul Sözlesmesi kadinlar bitirmeden bitirilemez. Bu sözlesme TBMM’de bütün partilerin ortak karari ile çikarilmistir. Tek bir adamin ‘bunu iptal ediyorum’ demesiyle bitirilemeyecektir.” Eski HDP Genel Baskani Selahattin Demirtas, cezaevinden Newroz’u selamladi. Selahattin Demirtas, “Sevgili halkimiz, partimiz ve sizlere yönelik akil almaz baskilarin artarak devam ettigi bugünlerde hepinizin Newroz direnisini selamliyorum. Newroz direnisiniz kutlu olsun” mesaji gönderdi.

***

IZMIR
Izmir’de Gündogdu Meydani’nda miting düzenlendi. Olumsuz hava sartlarina ragmen mitinge HDP Izmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay’in yani sira siyasi partiler ve çok sayida yurttas katildi. Kadinlarin mücadele taleplerini bir gece yarisi KHK ile kaldirdiklarini ifade eden HDP Izmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Istanbul Sözlesmesi kadinlarin Anayasasiydi çignediniz. Tipki bu ülkenin yasalarini ayaklar altina aldiginiz gibi. Dayanisma ve özgürlük baris mücadelesi veriyoruz geri adin atmiyoruz” seklinde konustu. Konusmalarin ardindan Ayfer Düzdas ve Arhat da müzik dinletisinde bulundu.

BATMAN
Batman’da da cosku hakimdi. Etkinlikte konusan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, “Yüz yillarin direnis atesi hiç sönmedi, sönmeyecek. Mazlum’larin, Berivan’larin bize biraktigi mirasa sahip çikacagiz” dedi.

ANTALYA
Binlerin katildigi Antalya Newrozu’nda konusan HDP Milletvekili Kemal Bülbül, partilerine yönelik kapatma davasina dikkat çekerek, “Halkin iradesini kimse kapatamaz” ifadelerini kullandi.

BINGÖL
Newroz kutlamalarinin adreslerinden biri de Bingöl oldu. HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Erdal Aydemir’in katildigi kutlamada, sanatçilar Pinar Aydinlar ve Azad Bedran sahne aldi.

MERSIN
Mersin’deki Newroz kutlamasina katilanlar mesajlarini attiklari sloganlarla gösterdi. Büyük coskunun sahne oldugu kutlamalarda HDP’ye yönelik kapatma davasina tepki yagdi. Binlerce yurttas “HDP halktir, halk burada” dedi.

MALATYA
Malatya’da Newroz Bayrami Emeksiz Meydani’nda kutlandi. Newroz atesinin yakilmasiyla devam eden kutlamada konusan HDP Malatya Il Esbaskani Perihan Yücekaya, HDP’ye yönelik saldirilara tepki gösterdi.

ADIYAMAN
Adiyaman’da Newroz, Mahmut Gürbüz Camii yanindaki alanda kutlandi. “Newroz pîroz be” bayraklarinin asildigi alanda kitle sik sik “HDP halktir halk burada” denildi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli