Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

23 Nisan`da anayasa ve milli irade vurgusu

23 Nisan`da anayasa ve milli irade vurgusu

Gül, 23 Nisan mesajinda `birinci sinif demokrasi getirecek sivil anayasa`ya dikkat çekerken Erdogan `milli iradeye ipotek koyan girisim`leri hatirlatti.

ANKARA - Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami. Devletin zirvesinden gelen bayram mesajlarinda, Meclis gündeminde olan yeni anayasanin önemine dikkat çekildi.
Cumhurbaskani Gül, mesajinda, demokrasinin bir uzlasma, anlasma ve baris rejimi oldugunu vurgulayarak, Türkiye’nin meselelerini büyük bir olgunluk ve özgüven içerisinde ele alarak çözecegine inandigini kaydetti. “Bugün ülkemizin önündeki en önemli gündem maddesi, Türkiye’yi birinci sinif bir demokrasi haline getirecek yeni özgürlükçü sivil bir anayasayi gerçeklestirmektir” diyen Gül, söyle devam etti:
TBMM’de temsil edilen partilerin, bütün siyasi aktörlerin, sivil toplum kuruluslarinin, uzlasma kültürü içerisinde sürdürecekleri, akilci, sagduyulu ve yapici çalismalariyla bunun basarilabileceginden süphe duymuyorum. Demokrasinin, hukukun üstünlügünün tüm kurum ve kriterleriyle benimsenmesi ve uygulamada karsilasilan sikintilarin evrensel normlar dogrultusunda ortadan kaldirilmasi, ülkemizin istikrar ve refah içerisinde gelismesinin teminati olacaktir.”
Basbakan Recep Tayyip Erdogan da 23 Nisan mesajinda milli iradeye dikkat çekerek “Ne yazik ki, 23 Nisan ruhunu anlamayan bazi zümrelerce, yakin tarihimiz içinde, çesitli defalar milli egemenligimize yönelik talihsiz müdahalelerde bulunulmus; milli irade vesayet altina alinmak istenmistir. Buna mukabil, milli iradeyi ipotek ve vesayet altina almaya çalisan her türlü girisim, milletimizin maseri vicdaninda yargilanmis ve mahkûm edilmistir” dedi. Erdogan, millet iradesine güvensizligin, bu ülkenin kurulus ilkelerine, cumhuriyetin ideallerine ve 23 Nisan ruhuna güvensizlik oldugunu belirtti.
Mesajinda yeni anayasa çalismalarina da yer veren Erdogan, sivil ve özgürlükçü bir anayasanin hazirlanmasinin Meclis gündeminin ilk sirasinda oldugunu belirtti. Erdogan, “Muasir medeniyetler seviyesinin üzerine çikma hedefiyle baslattigimiz medeniyet yürüyüsümüz, inaniyorum ki, Meclisimizin gündeminde ilk siralarda yer alan sivil, özgürlükçü bir anayasanin hazirlanmasiyla birlikte çok daha hizlanacak, demokrasimiz daha da güç kazanacaktir” dedi. (RADIKAL)



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli