Avrupa ekonomik kriz ortaminda iken Türkiye`deki dev alisveris merkezlerine, pahali araba alimlarina yansiyan ekonomik refah, New York Times gazetesinde "Türkiye`den Avrupa`ya: `Simdi Hasta Kim?`" baslikli bir haber analizine konu oldu.
Gazete, yine iktisatçilarin Türk ekonomisinin asiri isinma, sonra da durma riskiyle karsi karsiya bulundugu" uyarilarina dikkat çekti.
Guccili türbanlilar ve sirket avukatlari
New York Times, "Avrupa ekonomik krizi ile sarsilirken Türklerin, Osmanlilar gibi bir parça böbürlenmesi affedilebilir" sözleriyle basladigi Dan Bilefsky imzali haber analizinde Istanbul`un dev AVM`lerinde "parlak renkli türbanlari ve Gucci çantalariyla" alis veris yapan genç kadinlarla,BMW`nin son modelini 150 bin dolar ödeyip almak için alti aylik bekleme listelerine giren sirket avukatlarina" dikkat çekildi.
19 yüzyilinda Osmanli Imparatorlugu için kullanilan "Avrupa`nin hasta adami" deyiminin artik yüksek gelirli Türk turistlerinin adalarina aktigi Yunanistan`a yakistirildigini kaydeden NYT, su uyariyi da yapti:
"Gözle görünür refahin tüm isaretlerine ve Türk liderlerince, Türkiye`nin dünya için ekonomikmodel oldugu yönündeki yüksek sesli beyanlarina ragmen, iktisatçilar, Türk ekonomisinin asiri isinma, sonra da durma riskiyle karsi karsiya bulundugu uyarilarini yapiyor."
Kibirli Türk tavri Ankara`yi kör etmesin
Haberde tüketici harcamalarindaki patlamanin cari açigini körükledigi savunulurken hükümetin tahminleri dogrultusunda 2012 cari açiginin geçen yildaki yüzde 10`dan yüzde 8`e inmesi olumlu görülmekle birlikte pek yatistirici olmayacagi öne sürüldü. Ülkenin son iki ekonomik krizinin arkasinda bu denli büyük finansal deliklerin kapatilmasinin yarattigi zorluklar bulundugunu belirten gazete "Bazilari da kibirli Türk tavrinin, Ankara`yi önündeki tehlikelere karsi kör etme tehdidinde bulunmasindan korkuyor" diye yazdi.
Türkiye`nin ekonomik söhretlerinin, 21. Yüzyilin galibinin, Avrupa veya ABD degil Türkiye olacagini söylemekten zevk duysa da IMF`nin son aylarda "çok daha az pembe tablo çizdigini" yazan gazete, Ankara`nin 4 - 5 IMF raporunun yayinlanmasini bloke ettigine dikkat çekti.
Itidali bir tek IMF tavsiye etmiyor
NYT, ihracat ve enflasyon gibi alanlara yönelik uyarilara da vurgu yaptiktan sonra "Itidali bir tek IMF tavsiye etmiyor" dedikten sonra Basbakan Tayyip Erdogan`in sert tepkisine yol açanStandard & Poor`s Türkiye`nin notunu olumludan duragana çevirme kararini ve bunun gerekçelerini animsatti. Gazete, haberin son bölümünde ise, Suriye krizi dâhil, bölgesel ihtilaflarin Türkiye üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecegi uyarilarina yer verdi.