Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Obama ikinci kez baskan

Obama ikinci kez baskan

Barack Obama 2012 baskanlik seçimini kazanarak Beyaz Saray`daki koltugunu

Barack Obama 2012 baskanlik seçimini kazanarak Beyaz Saray’daki koltugunu muhafaza etti.. Obama böylece 4 yilligina yeniden ABD Baskani oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Obama`nin 284, Romney`nin ise 206 delegesi var. Baskan seçilmek için 270 delege gerekiyordu. Demokrat Parti oylarin yüzde 50`sini alirken, Cumhuriyetçi Parti`nin oylari yüzde 49`da kaldi. Su ana kadar oylarin yüzde 83 sayildi. ABD`de 200 milyon seçmenin yaklasik 107 milyonu sandik basina gitti. 53 milyon 528 bin seçmen oyunu Obama`ya verirken, 52 milyon 825 bin seçmen de Romney için sandik basina gitti.

Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, New Hampshire, Ohio ve Virginia gibi eyaletlerin kazanilmasi Obama`ya zaferi getirdi.

Baskanlik seçiminin yanisira, Senato ve Temsilciler  Meclisi üyelikleri için de seçim yapildi.

Demokratlar Senato’da, Cumhuriyetçiler ise Temsilciler  Meclisi’nde sahip olduklari çogunlugu muhafaza etti.  

Barack Obama son iki yilda oldugu gibi önümüzdeki  dönemde de iktidari Cumhuriyetçilerle paylasmak durumunda kalacak. Yürütme erki Demokratlar’in  ve Kongre’nin alt meclisi Cumhuriyetçilerin kontrolünde olacak.  

Iki adayin ülke çapinda elde ettigi oylar birbirine çok yakin çikti. Ancak Amerikan seçimleri iki dereceli seçim  esasina göre yapildigindan adaylarin elde ettigi toplam oy yeni baskanin seçilmesinde rol oynamadi. 

Barack Obama, Chicago`daki seçim merkezinde bir tesekkür konusmasi yapti. Obama, ekonominin toparlandigini ve 10 yillik savas döneminin sona erdigini söyledi. (DIS HABERLER)



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli