Ögrenci de agliyor ögretmen de

Ögrenci de agliyor ögretmen de

4+4+4`ÜN ORTAYA ÇIKARDIGI SORUNLAR EN ÇOK ÖGRENCI VE ÖGRETMENLERI ETKILIYOR Bülent Kepenk

Egitim sisteminde yapilan degisiklikle yürürlüge giren 4+4+4 sisteminin yarattigi kaos devam ederken Milli Egitim Bakanligi (MEB) israrci oldugu uygulamalardan geri dönüsler yasaniyor.

60-84 aylik çocuklarin ayni siniflarda ders görmesi için genelge yayinlayan  MEB okullarin açildigi ikinci gününde U dönüsü yapip tersine genelge çikariyor. Annelerinden ayrilmak istemeyen 60-66 aylik çocuklar sinifta ögretmenler masasinda agliyor. Liselerde de sinif mevcutlari 50’yi buluyor. Okullara takilan akilli tahtalar Internet altyapisi olmayan okullarda normal tahta gibi kullaniliyor. Elektrik tesisatlari yüzünden bir okulda 6 sinif ayni anda akilli tahtalari kullanamiyor.

Egitimcilerin ve uzmanlarin görüsü alinmadan kavga dövüs çikarilan 4+4+4 yasasinin yarattigi kaosun bedelini basta ögretmenler ve ögrenciler  olmak üzere tüm toplum ödüyor. Okullar açilmadan uzmanlarin 60 ve 84 aylik çocuklarin ayni siniflarda ders yapamayacagi yönündeki uyarilara israrla kulak tikayan MEB daha okullarin açildigi 2.gün geri adim atti. Okul idarelerinin 60-66 aylik çocuklari bir sinifta toplayarak kendilerince sorunu çözme çabalarina karsi çikan MEB 60-84 aylik çocuklarin hepsinin esit sayilarda siniflara dagitilmasini isteyen bir genelgeyi okullar açilmadan tüm okul müdürlüklerine gönderdi. Ama pazartesi günü okullarda yasanan büyük kesmekes MEB’i U dönüsü yapmaya zorladi. MEB tarafindan sali günü okullara gönderilen genelgeyle 60-66 aylik çocuklarin ayni siniflara toplanmasi istendi.

Atilan bu adim 60-66 aylik çocuklarin kendisinden 10-15 ay büyük çocuklarla ayni siralarda ders görmesini engelliyor ama bu çocuklarin kendilerinden 7-8 yas büyük çocuklarla ayni sirayi, tahtayi, lavaboyu, koridoru ve merdivenleri kullanmak zorunda kalmasi gibi büyük bir sorun devam ediyor.
Siniflar 60-66 aylik çocuklara göre düzenlenmedigi için çocuklar ayakta durdugunda ancak siralara boylari yetiyor. Annelerinden ayrilmak istemeyen çocuklar siralarin üzerinde aglarken, 60-70 kisilik siniflarda bu çocuklarla bas basa kalan ögretmenler de masalarinda agliyorlar. 60 aylik çocuklara nasil yaklasacaklarini bilemeyen birçok ögretmen ise çareyi rehber ögretmenlerle derse girmekte buluyor. 3 bin ögrencinin oldugu okullarda en fazla 2 rehber ögretmenin oldugu düsünülürse bu çözümün de ne kadar ise yarayacagi kafalarda soru isareti olarak duruyor. (Istanbul/EVRENSEL)


LISELERDE BILE KALABALIK SINIFLAR

Degisen sistemle zorunlu hale gelen liseler de kalabalik mevcutlardan dolayi ciddi sikintilarla bas basa. Daha öncesinde ilkögretim okullarina göre daha düsük sayida (30-35) mevcutlu siniflarda egitim gören liselerde yeni sisteme göre derslik sayilari düzenlenmedigi için sinif mevcutlari 50’yi asmis durumda. Liselerde kalabalik siniflarda egitim vermek ögretmenler açisindan sikintili durumlar yaratiyor.


AKILLI TAHTALAR SADECE PROJEKSIYON OLARAK KULLANILIYOR

Yine Basbakanin bizzat kendisinin tanittigi FATIH projesi akilli-tahta, tablet bilgisayar projesi de daha baslamadan bitmis durumda. Bu yilin basinda birçok liseye takilan akilli tahtalar okullara Internet altyapisi kurulmadigi için normal tahta olarak kullaniliyor. Ayrica Internet altyapi kurulsa bile okullarin elektrik tesisatlari bu sisteme uygun olmadigi için örnegin 24 derslikli bir lisede 6 sinifin ayni anda akilli tahtayi kullanmasi  bütün sistemin yanmasina yol açacagi için 4 siniftan fazlasi akilli tahtayi kullanamiyor. Bu durumda akilli tahtanin sadece projeksiyonunu kullanabildiklerine dikkat çeken ögretmenler bin liraya projeksiyon makinesi alinabilecekken 6 bin liraya akilli tahta alinmasinin anlamsizligina dikkat çekiyorlar.
Yine ihalesi yapilarak satin alinan tabletler de akilli tahtalarla uyum saglayamadigi için alinan tabletler iptal edilip yerine yeni tablet siparisi verildi ve bu tabletler de en erken önümüzdeki yil ögrencilere dagitilabilecek.