Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Oktay Ekinci`ye veda

Oktay Ekinci`ye veda

Yasamini çevre, doga, kent, tarih ve kültür varliklarinin korunmasina adayan yazarimiz ve eski Mimarlar Odasi Baskani Oktay Ekinci`yi son yolculuguna ugurluyoruz.

Yasamini çevre, doga, kent, tarih ve kültür varliklarinin korunmasina adayan yazarimiz ve eski Mimarlar Odasi Baskani Oktay Ekinci’yi son yolculuguna ugurluyoruz.

 
Oktay Ekinci için bugün saat 11.00’de Karaköy’de Mimarlar Odasi Istanbul Büyükkent Subesi’nde tören düzenlendi. Ekinci`nin cenazesi, tören için sabah erken saatlerde subeye getirildi. Buradaki törene, Ekinci`nin esi Zehra, ogullari Kerem ve Esat Ekinci, CHP Genel Baskan Yardimcisi Sezgin Tanrikulu, CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Mimarlar Odasi Genel Baskani Eyüp Muhcu, Istanbul Serbest Mimarlar Dernegi Baskani Ersen Gürsel, eski Mimarlar Odasi Genel Baskanlari Bülent Tuna ve Yücel Gürsel ile sevenleri katildi.

Oktay Ekinci`nin oglu Kerem Ekinci, "Su an ne konusacak, ne de söyleyecek hiç bir sey bulamiyoruz. Yaptiklariyla herkesin tanidigi, bildigi bir insandi. Bizim de babamizdi. Babamizi kaybettik. Mücadelesine çok inaniyoruz. Zor... Türkiye`de böyle bir mücadele verip güllük gülistanlik yasayamiyorsunuz. Cani pahasina mücadele etti. Hayatinin özeti budur aslinda. Acimiz çok büyük" diye konustu.

CHP Istanbul Milletvekili Tanal, Ekinci`nin talana, hukuksal uygulamalara, sehrin yok edilmemesine, kültürel degere çok önem veren bir kisilige sahip oldugunu belirterek, imar davalarina bakan bir avukat olarak Ekinci`nin kitaplarinin basucunda durdugunu anlatti.

Ekinci`nin imar hukukuyla ilgili iyi bir ögretmen ve yol gösterici oldugunu dile getiren Tanal, "Yeri doldurulmayacak bir insandir Ekinci. Ugurlar olsun. Nur içinde yatsin" ifadelerini kullandi.

"Erken ve aci bir kayip"

Törende konusan Eyüp Muhcu, Ekinci`yi böyle bir günde anlatmanin, ifade etmenin çok zor oldugunu dile getirdi.

Ekinci`nin Mimarlar Odasi için bir deger olmanin ötesinde, ülkenin doga ve kültür degerlerinin korunmasi çabalarinda yurttaslarla gönül bagi kurdugunu aktaran Muhcu, Ekinci`nin ülkenin demokratik ve özgür gelecegi için yagmaya ve ranta karsi direnenlerin dostu oldugunu söyledi.

Muhcu, Ekinci`nin 61 yillik yasaminda çok sey üreterek, büyük degerler ortaya koydugunu belirterek, Oktay Ekinci`nin mimarligin toplumla bulusmasini sagladigini ve onun anisini yasatmak için ellerinden gelen çabayi göstereceklerini kaydetti.

Eyüp Muhcu "Kendimizi onu tanidigimiz için sansli hissediyoruz. Erken ve aci bir kayip" dedi.

Ekinci`nin naasi Cumhuriyet`te

Cumhuriyet gazetesinin Sisli’deki binasi önünde Ekinci için ikinci tören düzenleniyor. Törene gazetemiz çalisanlarinin yani sira sanat ve siyaset dünyasinin önde gelen isimleri de katiliyor.

Ekinci, Sisli Camii’nde ikindi vakti kilinacak cenaze namazinin ardindan Kanlica Mezarligi’nda topraga verilecek.

Geçirdigi beyin kanamasinin ardindan kaldirildigi Alman Hastanesi’nde tedavi gören Ekinci, önceki gün bütün müdahalelere karsin solunum ve kalp durmasi sonucu yasamini yitirmisti.

Cumhuriyet



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu