Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

28.7.2013 - 14:3 269 Okunma Katliamdan 18 ay sonra Roboskili ailelerden `sabir` istedi

28.7.2013 - 14:3 269 Okunma Katliamdan 18 ay sonra Roboskili ailelerden `sabir` istedi

28 Aralik 2011`de Roboski katliaminda yasamini yitirenlerin yakinlari Selahattin Demirtas`in araya girmesi ile Sirnak`ta Serafettin Elçi Havalimani`nin açilisinin ardindan Basbakan`la görüsmüstü. Ailelerin açiklamalari ile görüsmenin ayrintilari yayimlanm

28 Aralik 2011’de Roboski katliaminda yasamini yitirenlerin yakinlari Selahattin Demirtas’in araya girmesi ile Sirnak’ta Serafettin Elçi Havalimani’nin açilisinin ardindan Basbakan’la görüsmüstü. Ailelerin açiklamalari ile görüsmenin ayrintilari yayimlanmaya basladi

26 Temmuz’da Basbakan’in ailelerle yaptigi görüsmeye Zeki Tosun (Mehmet Tosun’un babasi), Felek Encü (Erkan Encü’nün annesi), Emine Ürek (Yüksel Ürek’in annesi), Rasit Ant (Adem Ant’in babasi), Sadik Alma (Nadir Alma’nin babasi) ve Veli Encü (Serhat Encü’nün kardesi) ile Basbakan Yardimcisi Besir Atalay, Adalet Bakani Sadullah Ergin ve Sirnak Valisi Vahdettin Özkan katildi.

Görüsmede ailelerin yasananin bir kaza olmadigini belirttikleri ve adalet istedikleri,  katliamin 19. ayinda gerçeklesen görüsmede Erdogan’in ailelere “Olayin takipçisi olacagiz” dedigi belirtiliyor.

Radikal’in haberine göre Emine Ürek Erdogan’a talimati olmadan operasyonun nasil yapildigini sordu, Basbakan da operasyon talimatini kendisinin vermedigini, sinirötesi operasyonlarin belirli kurallari oldugunu ve bu çerçevede yapildigini anlatti.

T24’ün haberine göre görüsmeye katilanlardan Veli Encü, “576 gündür yasadigimiz  aciyi ve taleplerimizi Basbakan’in yüzüne söyledik” diyor ve Erdogan’in samimiyetinin ise ancak Roboski sorusturmasiyla ilgili atilacak adimlardan sonra anlasilacagini belirtiyor.

“Onlar kaçakçi” dediniz

Yine Encü’nün ifadelerine göre Sadik Alma( Nadir Alma’nin babasi) Basbakan’in olaydan sonra yaptigi konusmalardan örnekler verdi. Çocuklar için Basbakan’in söyledigi ‘Sivil sivil deyip durmayin, onlar kaçakçi’ sözünü hatirlatti. ‘Kaçakçi’ dediniz, ‘terörist’ gibi algi yarattiniz ve bu da bizi üzdü’ diye konustu. Oglunun askerlik fotografini Basbakan’in önüne koydu ve kaybettigi oglunun askerde olan iki kardesine harçlik göndermek için kaçaga gittigini söyledi. Veli Encü’nün anlatimina göre Felek Encü de oglu Erkan Encü’nün Türkçe kitabini yaninda getirdi ve  Basbakan’a oglunun Türkçe kitabini göstererek ‘Senin verdigin kitapla ders çalisiyordu’ dedi.

Basbakan’a yargilama süreci ile ilgili taleplerini de ilettiklerini söyleyen Veli Encü, Basbakan’in ‘askeri mahkemeden olumlu sonuç çikabilir’ dedigini Adalet Bakani Sadullah Ergin’in de ‘Sonuç sizi tatmin etmezse ben üzerime düseni yapacagim’ seklinde konustugunu aktardi ve sunlari söyledi:

“Suçlularin askeri degil sivil mahkemelerde yargilanmasini istedigimizi belirttik. Roboski dosyasindaki gizlilik kararinin kaldirilmasini talep ettik. Roboski’de 576 gündür bombalanma emrini verenler bulunamadi ancak Hatay’da suçlular çok kisa sürede bulundu. Bizim sorusturmamizin üzerinde durmuyorsunuz diye konusunca Basbakan da Adalet Bakani Sadullah Ergin’e dönerek durumu anlatmasini istedi. Basbakan ayrica askeri mahkemelerde daha önce suçlularin ceza aldigini söyleyerek olumlu sonuç çikabilecegini ve umutlu olmamizi söyledi. Roboski dosyasinin Ankara’nin dehlizlerinde kaybolmayacagini vurguladi. Adalet Bakani Ergin de ‘Askeri yarginin sonucunu bekleyelim, sonuç sizi tatmin etmezse ben üstüme düseni yapacagim’ dedi.”

Sabirli olun

Veli Encü Basbakan’in kendilerinden sabirli olmalarini istedigini belirtirken Basbakan’in adim atip atmayacagi ile endiselerinin oldugunu da belirten Encü, “30 yildir süren savas ve Kürt sorunu dialog ve müzakere ile çözülebilecegi anlasildi. Görüsmeye gittigimiz için kimi çevrelerden tepki aliyoruz. Bu tepkilerin nedenini de anlamiyoruz. Görüsmeye hellalesmek için gitmedik. Yasadigimiz acilari anlatmak, taleplerimizi iletmek için gittik. Sorumlularin ve suçlularin cezalandirilmasini istedik. Bu nedenle diyalogun önemli olduguna inaniyoruz” diye konustu.

Basbakan Roboski sonrasi ailelerden özür dilemedigi gibi, Genelkurmay’a tesekkür etmisti.

TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu’nun bünyesinde kurulan alt komisyonun raporu 27 Mart’ta AKP’li üyelerin oylari ile komisyonda kabul edilmis, BDP’li Kürkçü, DTK Esbaskanlari Türk, Tugluk ve aileler ise “kendi vicdanlarini oyladi ve vicdan sahibi olmadiklarini gösterdiler” demisti.

Raporda, Roboski Katliami’nin “kaza” oldugu, “kasit olmadigi” savunuluyor ve failler aklaniyordu.

BIRGÜN



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı