Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

1/1000 Ölçekli Planlara itiraz

1/1000 Ölçekli Planlara itiraz

CHP Esenler Ilçe Baskanligi Yerel Yönetimler Komisyonu Baskani ve Insaat Mühendisleri Odasi Bölge Temsilcisi Insaat Müh.Mustafa Usta, CHP Esenler Ilçe Baskanligi Imar Komisyonu Baskani Mimar M. Aksal Örüklü, Esenler Belediyesi`nin 1/1000 ölçekli uygulama

Hasan Gürsoy/Gazete Esenler

 

1/1000 Ölçekli Planlara itiraz

 

1/1000 Ölçekli Plan Için Esenler Belediyesine Genis Kapsamli 2 Dilekçe Verildi

Esenler`in 1/1000 Ölçekli Uygulama Imar Planlarina Itiraz Var
CHP Esenler Ilçe Baskanligi Yerel Yönetimler Komisyonu Baskani ve Insaat Mühendisleri Odasi Bölge Temsilcisi Insaat Müh.Mustafa Usta, CHP Esenler Ilçe Baskanligi Imar Komisyonu Baskani Mimar M. Aksal Örüklü, Esenler Belediyesi`nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarina yazili iki dilekçe ile itirazda bulundular.
 
Insaat Müh. Mustafa Usta 1/1000 ölçekli uygulama imar planlar konusunda çok ciddi eksiklere vurgu yapti

Mustafa Usta; ‘’Esenler Belediyesi`nce askiya çikarilan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarinin plan notlarinda ve planlarda detayli incelemeler yaparak düzeltilmesi noktasinda gerekli gördügümüz eksiklikleri fazlaliklari not aldik.
 
Bu konu ile ilgili direkt etkilenecek olan bölgemizde faaliyet gösteren mimar ve mühendislerle ayrica müteahhitlerle de toplantilar yaptik. CHP Esenler Ilçe Baskanligi`nda da konu ile ilgili yine toplanti yaptik. Uzun bir çalismadan sonra neler nasil düzeltilmesi gerektigini karsilikli uzlasma ile maddeler halinde yaziya döktük. Bu konu ile ilgili 1 adet dilekçe hazirlayarak Esenler Belediye Baskanligi Yazi Isleri Müdürlügü`ne verdik.”
 
Ikinci dilekçe imar planlarinin tamamen iptali

Usta ikinci dilekçe için ise; Esenler 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarinin tamamen iptali ve yasa disiliklarin düzeltilerek yeniden plan yapilmasi ile ilgilidir. Esenler 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarinda Büyüksehir Planlama Müdürlügü`nce tespit edilen eksikliklerin giderilmeden aynen korunmasi ve planlarin böylece geçirilmesinin yasa disiligini dilekçemizde belirttik.


Bizim amacimiz Esenler`in daha yasanilabilir çagdas bir kent olmasidir
3194 sayili imar yasasi geregince bu planlarin düzeltilmesini talep ettik. Esenler 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarinin yeniden yapilmasi noktasinda gereginin yapilmasini istedik.

 

Bizim amacimiz Esenler`in daha yasanilabilir çagdas bir kent olmasidir. Yesil bir çevrenin olmasidir. Maalesef yapilan planlar Esenler`i yesile degil betonlasmaya dogru götürmektedir. Kentsel dönüsüm diye ayrilan alanlar bu planlardan kaçirilmistir.
 
Esenler`in nüfus yogunlugu dogru hesap edilmemistir.

Esenler`in nüfus yogunlugu dogru hesap edilmemistir. Zaten Esenler`in donati alani yetersiz iken bu planlarla nüfusumuz 700.000`lere dayanacaktir. Ben bu eksiklikleri gördüm ve belediye yetkililerini uyardim. Planlarda bazi parsellerde tevhit ve ifrazlarla olusan degisiklikler planlara islenmemis, degisen sokak isimleri aynen korunmus, bazi sokaklarda sokagin basi ile sonu arasindaki sokak genislikleri farkli farklidir. Tüm bu olumsuzluklarin ayrica giderilmesi gerektigini belirttik.

 

Usta ve Örüklü’nün Esenler Belediye Baskanligi proje müdürlügüne verdikleri dilekçe
 
Esenler ilçesi, 1/1000 ölçekli uygulama imar planina itiraz hk.
      
1/1000 ölçekli Esenler Uygulama Imar Plani teklifi plan onama siniri mer’i 04.12.2002 t.t.li 1/5000 ölçekli Esenler TEM Otoyolu Güneyi Nazim Imar Plani onama sinirlari dikkate alinarak belirlenmis olmakla birlikte; mahkeme kararlari dogrultusunda plan iptali veya yürütmeyi durdurma karari bulunan alanlar (Oruçreis mahallesi Tekstilkent-Giyimkent Bölgesi (Yürütmenin Durdurulmasi), Kemer mahallesi eski 544 ada 1 parseli yeni 1239 ada 3 ve 4 parseller, 5546 parsel (Kemer Park evleri) (Yürütmenin Durdurulmasi), Oruçreis Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi, Çiftehavuzlar mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi ile Menderes mahallesi, 6276, 6277, 6278, 6279, 4527, 2143, 2146 parseller teklif planin onama sinirlari disinda birakilmistir.
      
Menderes mahallesi, 6276, 6277, 6278, 6279, 4527, 2143, 2146 parsellerle ilgili 1/5000 Ölçekli N.I.P. tadilatina yapilan itiraza iliskin I.B.B. Meclisi’nin 09.03.2010 tarih ve 570 sayili karari ile; “ IETT Genel Müdürlügü, Esenler Belediye Baskanligi ve Emlak Daire Baskanligi arasinda mutabakat saglandiktan sonra degerlendirilmek üzere müdürlügüne iadesi…” seklinde karar verildiginden ve belirtilen parsellerde ilgili kurumlarin mutabakati olmadigindan adi geçen parsellerin plan onama siniri disinda birakilmistir.
       
Teklif plana esas meri 1/5000 ölçekli plan nüfus projeksiyonu 390.198 kisi olarak kabul edilmistir. 1/1000 ölçekli teklif plan açiklama raporunda; “…1/5000 ölçekli Nazim Imar Planinda, konut alanlari için nüfus yogunlugu degeri vermesine karsin, ticaret alanlarinda nüfus yogunlugu degeri verilmemistir. Bu nedenle nüfus yogunluklarinin, yapi yogunluguna dönüstürülmesi asamasinda, 1/5000 ölçekli plandan gelen nüfus yogunluklari dikkate alindigi için sadece konut alanlarinda yasayan nüfus plan hesaplarina dahil edilmistir.” denilerek, Konut alanlarinda kisi basina düsen ortalama insaat alaninin 25 m2/ki olarak kabul edildigi ve bu dogrultuda 1/1000 ölçekli teklif plan nüfusunun yaklasik 360.613 kisi olarak öngörüldügü belirtilmektedir.

Mahkeme kararlari dogrultusunda plan onama siniri disinda birakilan alanlarin ve ticaret alanlarinda verilmeyen nüfus yogunlugu degerinin de nüfus plan hesaplarina dahil edilerek kisi basina düsen ortalama insaat alaninin yeniden bulunmasi ve bu dogrultuda 1/1000 ölçekli plan nüfusunun yaklasik kaç kisi olarak öngörüldügü daha gerçekçi bir sekilde yapilmasi,
    
Komsu ilçe sinirlarindaki cadde genislikleri komsu ilçe planlarinda farkli, Esenler Planlarinda farkli oldugundan düzeltmelerin yapilmasi, askidaki 1/1000 ölçekli planlarda eski sokak isimleri görülmekte olup bu sokak isimlerinin güncellenmesi
  
Islem görmüs tevhit ifraz sonucu olusmus yeni parsel numaralari planlara islenmesi
  
Bazi Kurum görüslerinin gereginin yapilmadigi
  
907 parsel mer’i 1/5000 ölçekli planda konut alaninda kaldigi halde, teklif plana T+H+K olarak islendigi, 
  
676 parsel mer’i 1/5000 ölçekli planda konut alaninda kaldigi halde, teklif plana T+H+K olarak islendigi,
 
“T+H, T+K, T+H+K ve Konut alanlarinda kalan ve minimum yapilanma kosullarini saglamayan parseller ile farkli fonksiyona veya yapilasma kosuluna sahip T+H,T+K, T+H+K ve Konut fonksiyonlu arka komsu parsel tevhid edilebilir. Tevhid sonrasi yapilanma kosullari genis yola cepheli parselden alinabilir.” seklindeki plan notu, farkli fonksiyondaki arka komsu parsellerin tevhidine olanak verdiginden, imar yönetmeligine aykiridir.
 
“Yapilasma olan adalarda ön bahçe mesafelerinde tesekkül istikameti uygulanir. Tesekkül istikamet imar istikametine 1 metreden fazla yaklasamaz. Tesekkül alinacak yapilar betonarme, bodrum kat+zemin kat+2 normal katli ve ya daha yüksek yapilardir.” seklindeki teklif plan notunda adanin % kaçinin yapilasmasi halinde tesekkül olarak kabul edilecegi hususunun belirtilmemis oldugu görülmekte olup, plan notu bu hali ile insaat alanini arttirici niteliktedir.
    
Ikiz nizam yapi adalarinda cephesi 20.00 metreyi geçen parsellerde ayrik nizam uygulanir. Ancak; ikizi olacak parsel 20.00 metre ve daha küçük cepheli ise blok cephesi 35.00 metreyi geçmemek üzere ikiz blok uygulanir.” plan notu imar yönetmeligine aykiridir.

Bina derinliginin 7.00 metreden az kalmasi halinde, bina derinligi en çok 7.00 metre olacak sekilde arka bahçe mesafesi 1.50 metreye kadar azaltilabilir.” plan notu imar yönetmeligine aykiridir.
  
Rezerv Yapi Alani” olarak belirlenmis alanlar ile Bakanlar Kurulunca "Riskli Alan" ilan edilmis olan yerlerde her tür ve ölçekteki planlari yapmak, yaptirmak ve resen onaylamak, 644 sayili Çevre ve Sehircilik Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. Maddesinin birinci fikrasinin (ç) bendine göre Çevre ve Sehircilik Bakanliginin yetkisinde olup, bu alanlarin teklif plan siniri disina çikarilmasi gerekmektedir.
 
Yukarida siraladigimiz sebeplerden dolayi  askidaki   1/1000 ölçekli Esenler Uygulama Imar Plani nin iptal edilerek yeniden yapilmasi için gereginin yapilmasini arz ederiz.
       
Saygilarimizla

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı