Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ölü ve veremli hayvan eti yedirdiler

Ölü ve veremli hayvan eti yedirdiler

Et Balik Kurumu (EBK) merkez ve tasra yöneticilerinin de aralarinda bulundugu 15 kisiye yönelik yürütülen sorusturma sonrasi hazirlanan savcilik iddianamesi çarpici bilgiler ortaya çikardi.

Hürriyet Gazetesi`nden Dinçer Gökçe`nin haberine göre, Lüleburgaz Cumhuriyet Bassavciligi’na geçtigimiz 13 Aralik’ta gönderilen ihbar mektubu sonrasi teknik ve fiziki takip yapildi. Lüleburgaz Cumhuriyet Bassavcisi Hüsnü Aldemir’in yürüttügü sorusturma sonrasi iddianame hazirlandi. Kirklareli Agir Ceza Mahkemesi `nni kabul ettigi 15 sanikli iddianamenin ayrintilarina göre piyasadan temin edilen sap ve veremli hayvanlar ile ölü hayvanlarin etleri piyasaya sürüldü. EBK’ya ait saglikli etler alindi yerine hastalikli etler Kurum’a teslim edildi. Yurtdisindan getirilen hayvanlar zimmete geçirildi. EBK adina ithalat yapan Ürdünlü Hijazi firmasi eksik hayvan teslim etti.

Iste iddianamede yer alan usulsüzlükler:
Sakarya Kombinasi ile hayvan kesim anlasmasi yapan Turgut Itikyildirim’in sahibi oldugu mezbahanede kesilen etler çalindi, Kurum’a eksik et teslim edildi. 
Kuruma ait saglikli kilolu hayvanlar, piyasadan toplatilan hastalikli zayif hayvanlarla degistirildi. 
Veteriner kontrolü yapilmadan kesim yapildi, herhangi bir tutanak tutulmadan kesilen hayvanlara ait etler imha edildi. 
Sakatatlar bozuk olmamasina ragmen sahte veteriner raporu ile imha edilmis gibi gösterildi, ancak söz konusu etler satildi. 
Bozulmus, kokmus etler EBK’ya ait saglikli etler ile degistirildi; bozuk etler Kurum’a teslim edildi. 
Piyasadan temin edilen verem veya sap hastaligina tutulmus hayvanlar ile ölü hayvanlarin etlerinin bir kisim Istanbul ’da piyasaya sürüldü. 
EBK’nin bir çok ihalesini kazanan Ürdünlü Hijazi firmasininTürkiye ’deki yetkilileri Firat Yildirim ve Zafer Yildirim kardesler Kurum’a eksik hayvan teslim etti. 
Bütün bu olaylar, sanik konumunda bulunan EBK görevlilerinin bilgisi dâhilinde gerçeklestirildi. 
Sorusturmanin devam ettigi süreçte EBK bünyesindeki çiftliklerde yapilan sayimlarda yüzlerce hayvanin da eksik oldugu tespit edildi. Eksik 178 hayvan için ‘öldü’ yaniti verilirken söz konusu ölümlerle ilgili hiçbir belge sunulmadi. Çiftliklerdeki eksik hayvan açiginin kapatilmasi için saniklarin birbirleri ile yaptiklari telefon görüsmeleri ise teknik takibe takildi. 

ÖLÜ HAYVAN ETLERINDEN EBK`NIN HABERI VAR 
Iddianamede çarpici bir takim olaylar da anlatildi. Buna göre Turgut Itikyildirim’in sahibi oldugu Büyükkaristiran Mezbahanesi’nde soför olarak çalisan Ahmet Birden’e 113 hayvanin nakli görevi verildi. Hayvanlarin nakli sirasinda hayvanlardan üçü kamyondan atlayarak yola savruldu ve öldü. Ayni esnada arabadan atlayarak kaçan bir hayvan ise silahla vurularak öldürüldü. Ölü hayvanlar kamyona konuldu mezbahaneye getirildi. Turgut Itikyildirim’in talimati ile söz konusu hayvanlar kesildi ve derileri yüzülerek etleri alindi. Bu olaydan EBK görevlilerinin de haberi vardi. 

Olaylar ile ilgili hazirlanan müfettis raporu yapilan yolsuzluga da ortaya koydu. Sakarya Et Kombinasi’nda kesilen hayvanlarin karkas agirligi 2011 için 232 Kg, 2012 için ise 232 Kg olarak kayitlara geçti. Ayni hayvanlarin Büyükkaristiran Mezbahanesi’ndeki kesiminde ise elde edilen et miktari 2011 için 173 Kg, 2012 için ise 157 Kg olarak kayitlara geçti. Bir baska deyisle özel mezbahanede kesilen her hayvan basinda ortalama 75 Kg et çalindi. 

Yapilan incelemeler sonrasi 335 hayvana ait sakatatlarin Kurum’a teslim edilmedigi anlasildi. Söz konusu etler için 13 adet sahte tutanak hazirlandi. Söz konusu tutanaklarda mezbahane veterineri Fatih Duran imza atarken, Lüleburgaz Ilçe Tarim’da veteriner olarak görevli Fatih Tinaz ve Mustafa Ercan Sunar da tüm olup bitenden haberdardi. 

MAHKEME 28 EYLÜL`DE 
15 sanikli iddianameyi kabul eden Kirklareli Agir Ceza Mahkemesi ilk durusma için 28 Eylül’e gün verdi. Saniklara, örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, bozuk gida ticareti yapma, resmi evrakta sahtecilik ve kamuyu zarar ugratma suçlarindan 18 ila 48 yil arasinda degisen sürelerde hapis istemi ile dava açildi. ( Hürriyet )



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı