‘Karatay Mutfagi’ adli kitabini piyasaya süren Karatay, ezber bozacak pratik tüyolar sunuyor
TÜRKIYE’yi zayiflatan profesör olarak taninan ve ilk iki kitabi satis rekorlari kiran Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, bu kez de kalici kilo verdiren yemek tariflerinin yer aldigi ‘Karatay Mutfagi’ kitabina imza atti. Sagligini önemseyen ama damak tadindan da taviz vermek istemeyenlere yönelik tariflerin yer aldigi kitabin tanitim toplantisinda Karatay zayiflamak isteyenlere önerilerde de bulundu. Demode önerilerle, ithal diyetlerle, bilimsellikten uzak tabularla halkin sagligiyla oynandigini söyleyen Karatay, “Türk halkinin hem sismanliktan hem de kronik hastaliklardan kurtulmasi ve korunmasi için son bilimsel arastirmalar isiginda Karatay Diyeti’ni olusturdum. Bu süreç içinde herkes Karatay Diyeti prensipleriyle hazirlanmis yemek tarifleri istiyorlardi. Bu kitapta tüm özellikleri bünyesinde topluyor” dedi. Karatay Mutfagi’nda paketli gidalarin hiçbirinin kullanilmadigini, besinlerin degerlerini öldürmeyen yapilarini bozmayan yemek tariflerinin yer aldigini belirten Karatay, “Tüm yemek tariflerinin damak tadina ve ulasilabilir olmasina dikkat edildi. Malzemelerin hepsi bakkaldan, pazardan rahatça bulunabilir” diye konustu.
‘Yagli peynir tüketin’
Türkiye’nin bir Akdeniz ülkesi oldugunu ve en saglikli mutfaklardan biri oldugunu dile getiren Karatay, “Ama bizim mutfagimiz hep yanlis gösterildi. Doga bize her seyi sundu. Mesela kirmizi et zararli, kolesterol var diyorlar. Insanin kolesterole de ihtiyaci var, doymamis yaglara da. Kirmizi eti kizartip snitzel gibi yersek tabii ki tehlikeli hale geliyor. Yumurta zararli degil ama onu da etrafi yesil hale gelecek kadar haslarsak o da tehlikeli oluyor. Yagdan hep uzak durun, dediler. Ama soguk sizma zeytinyagi ve tereyagi yararlidir. En tehlikeli besinler rafine un ve rafine sekerdir” dedi. Beslenmede yapilan yanlislardan birinin de az yag kullanimi oldugunu söyleyen Karatay, salatalarda istenildigi kadar soguk sizma zeytinyagi kullanilmasini tavsiye ederken, “Yagsiz yendiginde o salatadaki domatesin yararli besinleri vücuda girmez. Yagsiz ya da diyet peynir tüketmeyin. Yagli peynirde birçok vitamin var ama yagsiz yendiginde bunlarin hiçbiri vucuda girmiyor. Meyve suyundan uzak durun. Meyveleri de mevsiminde tüketin ve özellikle kahvaltida yiyin. Çocuklara çikolata seker vermek yerine findik-ceviz verin” seklinde uyarilarda bulundu.
Altin gibi tavsiyeler:
- Her gün 2-3 litre su içmeye dikkat edin.
- Aksam 20.00’den sonra hiçbir sey yememeye dikkat edin.
- Yediginiz her sey dogal ve mevsimsel olmali. Katki maddesi içeren ve islenmis hiçbir yiyecek yenmemeli.
- Az az sik sik yemelisin yerine tam tersi günde 2 veya 3 ögün doyuncaya kadar saglikli protein, saglikli yag ve saglikli karbonhidrat yiyin. Az ve sik yiyerek sürekli insülin hormonu salgilanmasina neden olur ve farkinda olmadan yaglari eriten leptin hormonunun salgilanmasina engel olur.
- Ögünler arasinda 4-5 saat zaman olmali.
- Günde en az 20-40 dakika yürüyün
- Miktar, ölçek ve kalori hesabi yapmayin. Herkes kendi avuç içi kadar ve avucu kalinliginda normal yagli bir peyniri korkmadan yiyebilir.
- Ekmek kesinlikle yasak. Ekmekten alinan bos ve toksit kaloriler sik acikma nedenidir ve insülin direncini tetikler.
- Yemekleri çok yüksek isida pisirmeyin, unlu terbiye yaparak hazirlamayin.
- Yemeklerde blender veya mikser kullanmayin.
- Sicak yemeklerde ve kizartmalarda misirözü, ayçiçegi, soya veya kanola yagi kesinlikle kullanilmamalidir.
Kahvaltiyi es geçmeyin!
Kitapta günlük beslenme önerileri de yer aliyor:
- Kahvalti 24 saatlik gün içinde en önemli ögündür. Kuvvetli, bol proteinli ve saglikli yag içeren bir kahvaltinin metabolizmayi 12 saat süre ile yüzde 30 hizlandirdigi biliniyor. Bu nedenle iki adet az pisirilmis yumurta, bir avuç içi kadar peynir en önemli besin kaynagidir. Baska bir alternatif ise bir adet muz, bir ince belli çay bardagi dolusu ceviz ve 10-15 adet zeytin. Saglikli karbonhidrat olarak findik, fistik, ceviz ya da badem tüketilebilir. Domates, biber, salatalik, turp yenmesi gereken diger besinlerdir. Sabah kahvaltisindan sonra açlik hissetmeden 4-5 saat geçiremiyorsaniz biliniz ki kahvaltida yedikleriniz sagliginiza zarar vermekte. Özellikle ince bir dilik ekmek, kahvaltilik gevrek, simit, pogaça, bal, meyve sulari bu zararli yiyecekler arasinda.
- Kilo vermek ve verdiginiz kiloda kalmak istiyorsaniz her gün 4-5 kalem pirzola, dana biftek ya da etli sulu yemekleri tüketin.
- Balik yiyin.
- Saglikli karbonhidratlari mutlaka alin. Fasulye, mercimek, barbunya, börülce gibi besinler tüketin.