ÖN SEÇIM NASIL YAPILIR

ÖN  SEÇIM NASIL YAPILIR

Istanbul`da 3 seçim bölgesi vardir. 2. Bölge 12 ilçeden olusmaktadir. Ilçeler sunlar: Bayrampasa, Besiktas, Beyoglu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpasa, Kagithane, Sariyer, Sultangazi, Sisli, Zeytunburnu.

 

 

Istanbul’da 3 seçim bölgesi vardir. 2. Bölge 12 ilçeden olusmaktadir. Ilçeler sunlar: Bayrampasa, Besiktas, Beyoglu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpasa, Kagithane, Sariyer, Sultangazi, Sisli, Zeytunburnu.

Önseçim ne zaman yapilacak, basvurular en son ne zaman yapilabilir?

Önseçim 29 Mart 2015 Pazar günü yapilacaktir.

Önseçimde kimler oy kullanabilir?

31 Aralik 2014 tarihi ve öncesinde CHP üyesi olan (Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na bildirim tarihi dikkate alinir) ve önseçim bölgesinde ikamet eden kisiler oy kullanabilir. Ayrica oy kullanmak için ‘Parti Seçmen Karti’ olmasi ve kisinin yaninda bulunmasi zorunludur. Yoksa Parti kimligi bulunmalidir. O da yoksa kimlikle tespit yapilir ancak itiraza ugrayabilir. (Ilçe Örgütleri, üye listelerini askiya çikararak önseçimde oy kullanacaklar üyeleri kesinlestirir. Itiraz olursa Önseçim Ilçe Seçim Kurulunca sonuçlandirilir. Bu islemlerden sonra üyelere, ‘Parti Seçmen Karti’ dagitilir.) Aidat borcunun olmasi önseçimde oy kullanmaya kesinlikle engel degildir.

Bir adaya mi, blok listeye mi çarsaf listeye mi oy verilecek?

29 Mart 2015 önseçimleri çarsaf liste olacaktir. Yani pusulada Önseçim adayligi kabul edilen bütün üyelerin ismi- soyismi ve yaninda isaret konulabilmesi için kutucuk bulunacaktir.

Önseçimde nasil ve kaç adaya oy verilebilir?

Seçmen, sandiga atilacak oy pusulasini ve zarfini aldiktan sonra kapali oy verme yerine girer ve oyunu kullanir.
CHP üyesi oyunu kullanirken oy pusulasinda adlari yazili bulunan aday adaylarinin karsisina isaret koymak suretiyle tercihini belli eder. Isaret sayisi; o seçim çevresinin önseçimle belirleyecegi milletvekili adayi sayisindan çok ve bu sayinin yarisindan az olamaz.

ÖRNEK : Istanbul 2. Bölge için düsündügümüzde, 26  milletvekili çikariyor. 4 milletvekili adayi genel merkezin kontenjaniyla belirlenecek. Ön seçimle 22 milletvekili adayi adayi belirlenecektir. En az 12, en fazla 22 milletvekili aday adayi isaretlenerek oy verilebilir. Eger isaretlenen aday 12’ten az ya da 22’den fazla olursa oy geçersiz sayilacaktir.

Önseçim listeleri nasil olusur?

Önseçim aday listelerini partiler olustururlar. Yani listede yer alan adaylarin sirasi partice olusturulur. Zaten önseçim oy pusulalarini da partiler basacaktir. CHP’nin ‘Milletvekili Aday Belirleme Yönetmeligi’ vardir. Ancak burada listenin nasil olusturulacagi yer almamaktadir. Bu konudaki teamül isimlerin alfabetik siraya konulmasidir.

CHP üyesi olmayanlar, CHP’den önseçime girebilir mi?

Kural olarak CHP’den milletvekili aday adayi olmak için en az bir yildir parti üyesi olunmasi zorunludur. Ancak CHP Merkez Yönetim Kurulu karariyla dogrudan asil üyelige kabul olunanlar, CHP’li olarak TBMM üyeligi, belediye baskanligi, belediye ve il genel meclisi üyeligi yapmis olanlar, parti örgütünde seçimle bir göreve gelmis olanlar için bir yillik üyelik kosulu aranmaz. Yani üye olmak zorunludur ancak 1 yillik süre ile ilgili istisnalar getirilmistir.

Önseçimde kadin ve gençlik kotasi nasil uygulanacak? 

Önseçimde hiçbir kota uygulanmayacaktir. Zaten CHP Tüzügü ve Milletvekili Aday Belirleme Yönetmeligi de kota, yalnizca ‘Merkez yoklamasi yöntemiyle belirlenecek adaylarin saptanmasinda,% 33 cinsiyet kotasi ve % 10 gençlik kollari kotasi seklinde uygulanir’ demektedir.