Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Önce ölüme gönderdiler sonra elektrigini kestiler

Önce ölüme gönderdiler sonra elektrigini kestiler

Erzurum`un Askale ilçesinde 3 Nisan günü Karasu 2 HES`e ait göletin içinden geçen enerji nakil hattindaki arizayi Gökhan Durmus

Erzurum’un Askale ilçesinde 3 Nisan günü Karasu 2 HES’e ait göletin içinden geçen enerji nakil hattindaki arizayi gidermek için deniz bisikletiyle arizanin oldugu yere giderken yasamini yitiren 5 TEDAS isçisi hala hafizalarimizda yerini korurken bir skandal daha yasandi. Deniz bisikletinin alabora olmasi sonucu yasamini yitiren Ferudan Öztürk’ün evinin elektrigi kesildi. 34 lira borcunu ödeyemedigi için elektrikleri kesilen Öztürk ailesi isyan etti.

Esini kazada kaybeden, kayinpederi ve 3 çocugu ile yasayan Perihan Öztürk, “TEDAS, hayatimizi kararti. Esimin ölümüne neden oldugu yetmiyormus gibi bir de bizi karanlikta birakti. Beni ikinci kez öldürdüler” dedi.

ISÇIYE BAKIS AÇISI BU

Olay TEDAS’in açma-kapama islerini yapan taseron firmanin elemanlarinin eve gelmesiyle basladi. 34 liralik elektrik borcu ödenmedigi için Öztürk ailesinin elektrigi kesildi. Öztürk ailesinin oturdugu evin baska bir isme kayitli olmasindan kaynaklandigi iddia edilen olay, Öztürk’ün kardesinin olayi kaymakama iletmesi ile çözüldü. Öztürk ailesinin evinin elektrigi açildi.

Tes-Is Genel Baskan Yardimcisi Hasan Tahsin Zengin, yasanan bu olayi “Aci verici” olarak degerlendirdi. Tes-Is Erzurum Sube Baskani Muharrem Demircan ise “Taseron firmada çalisiyordu bu arkadasimiz. Maalesef Türkiye’deki aci tablo bu. Hayata, isçiye bakis açisi bu.” dedi. Demircan olayin nasil yasandigini ise söyle aktardi: “Erzurum’da taseron firma elemanlari rutin kesme için ilçeye geçiyorlar. Rahmetlinin oturdugunu evde baska bir ismin üzerine, onlar keserken de kimse bir sey söylemeyince kesilmis. Daha sonra Kaymakam devreye girip elektrigi tekrar baglatiyor.”

BU VICDANSIZLIK AÇIKLANAMAZ

Konuyla ilgili açiklama yapan Elektrik Mühendisleri Odasi Istanbul Sube Baskani Beyza Metin benzer bir olayin çatismada yasamini yitiren bir askerin evinde de yasandigini, bu tür olaylarin rezalet oldugunu söyledi.

Metin, çalisma kosullarinin her geçen gün kötülestiren taseronlasma, güvencesizlik ve düsük ücret dayatarak emekçileri elektrik faturasini ödeyemez hale getiren zihniyetin diger taraftan isçi sagligi ve is güvenligi yasasini çikartmayarak onlari ölüme ittigini söyledi. Her gün 3 isçinin is cinayetlerinde yasamini yitirdigini belirten Metin, Askale’de is cinayetinde yasamini yitiren isçinin 34 liralik borcu için elektriginin kesilmesinin hiçbir sekilde açiklanamayacagini kaydetti.
Metin, “Enerji insan hakkidir, her vatandasa yeterli ve sürekli enerji saglamak devletin görevi olmalidir. 3-5 kurus para harcamamak için isçi sagligi ve is güvenligi tedbirlerini almayan hükümet yasamini yitirmis bir isçinin 34 liralik borcunu tahsil edebilmek için elektrigini kesecek kadar acimazsizdir” diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)


REZALET

Sendikal Güç Birligi Platformu Dönem Sözcüsü ve Tek Gida-Is Genel Baskani Mustafa Türkel, “Söylenecek tek kelime var o da rezalet. Devletin vatandasina biçtigi deger bu. Bir tarafta milyarlarca para götüren insanlarin itibari artar, diger tarafta SGK, BAG-KUR borcunu ödeyemeyen, elektrik, dogal gaz faturasini ödeyemeyen insanlarin evine haciz gelir, elektrigi kesilir. Tam bir rezalet. Bir de TEDAS’ta çalisirken ölen bir isçinin basina gelmesi rezaleti iki katina çikartiyor” diye konustu.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false