Tarih: 01.01.2018 00:00

Örgütlülük için sendikali olmak yetmiyor

Facebook Twitter Linked-in

Isyeri komiteleriyle taseronlastirmaya karsi verdikleri uzun ve kararli mücadeleyle 2 yil önce Genel-Is’te örgütlenen 1300 park, bahçe isçisinin kazanimi yalniz park ve bahçelerdeki taseron isçilerle sinirli kalmadi. Büyüksehir belediyesinin diger birimlerindeki taseron isçiler ile birlikte belediye sirketi olan Izenerji’de is basi yaparak 3 bin 500 dolayinda isçi Genel-Is’te örgütlendi. Ilk sözlesmesini Genel-Is 3 No’lu Subeyle imzalayan isçiler simdi kendi subeleriyle yeni bir sözlesmeye hazirlaniyor.

“Bu bizim gerçek anlamda ilk sözlesmemiz olacak” diyerek taserona karsi mücadelede oldugu gibi toplusözlesme mücadelesine de isyeri komiteleriyle hazirlanacaklarini söyleyen isyeri temsilcileri, sendika sube kongresinde sendikanin isyeri örgütlülügü bakimindan isyeri komitelerinin olusturulmasini karar altina aldirdiklarini aktariyor. Örgütlü olmanin yalniz sendikaya üye olmak anlamina gelmedigini, örgütlülügün isyerinde isçilerin birligini saglayarak mücadeleye katmak aktaran isçiler, isyerlerinde kurulan komitelerin ne kadar faydali oldugunu 2 yil önce daginik yerlerde çalisan 1300 isçiyi eyleme çikardiklari zaman gördüklerini söylediler.

Kadrolu isçiler ve Büyüksehir Belediyesi sirketlerinde çalisan isçilerle ayni alanda çalisan ve benzer isleri yapan Izenerji isçileri, örgütlenip sendikali olsalar da hâlâ kadrolu isçilerin çok gerisinde haklara sahipler. Üstelik daha çok çalisiyorlar. Kadrolu isçilerin daha iyi ücret ve sosyal haklarla geçim sikintisi çektigini söyleyen isçiler, “Bir de bizim durumumuzu düsünün” diyorlar.

ARADAKI MAKASIN KAPATILMASINI ISTIYORUZ

Genel-Is 2 No’lu Sube Izenerji Park Bahçeler Isyeri Bastemsilcisi Arif Yildiz komitelerin önemini 2008 yilinda verdikleri mücadelede gördüklerini belirterek, o dönem sendikalarin gelip kendilerini örgütlemedigini, olusturduklari komitelerle çalisma yaptiklarini belirtiyor.  Yildiz sendikalasma süreçlerini söyle özetliyor; “Yilda 8-9 ay çalisiyorduk, ücretlerimiz düsüktü, bir sonraki yil is baslarken bizi ise çagiracaklarindan emin olamiyorduk. Baktik böyle olmayacak bölge bölge toplantilar yapip komiteler olusturduk. 2008-2009’da 72 gün belediye önünde direnis, açlik grevi, yürüyüsler, sendikalar, siyasi partilerle görüsmeler yaptik. En son birinci agizdan Aziz Kocaoglu ile görüstük, yaptigimiz islerin ihalesinin belediye sirketlerince alinmasini ve belediye sirketlerinde çalismak istedigimizi söyledik. Söz verdiler ve sonunda bu gerçeklesti.”

Bekar isçilerin 946 lira, evli olanlarin 1140 lira aldigini belirten Yildiz, “Birinci sözlesmemiz yüzde 8 ile imzalandi. Sözlesme bittikten sonra bizim haberimiz oldu. Bu dönem 2 No’lu subeyle imzalayacagimiz ilk sözlesme olacak. Bu sözlesmeye hazirlanirken 2008’de oldugu gibi isyeri komitelerini hayata geçirerek sözlesme taslaklarini isçi arkadaslarla tartisarak hazirliyoruz” dedi. Yildiz, “Belediye Baskanimiz sosyal belediyecilik anlayisindan söz ediyor. Bu nedenle benzer isleri yapan isçilerin aldigi ücretle bizim aldigimiz ücret arasindaki farkin, diger isçilerin aleyhine degil bizim lehimize degismesini ve aradaki makasin kapatilmasini istiyoruz. Biz toplusözlesmelere genel merkezlerin müdahalesini istemiyoruz. Toplusözlesme görüsmeleri; Isverenle, sube yönetimimiz, temsilciler ve isçiler arasinda geçen bir süreç olmali” diye konustu.

KOMITEYI ISÇILER SEÇTI

Genel-Is 2 No’lu Sube Izenerji IZSU Isyeri Bastemsilcisi Eren Bilgen, her gün insanlarla yüz yüze gelip bir sürü sorun yasadiklarini belirterek, “Insanlarin suyunu kesmek canini almak gibi bir sey. Is riski yüksek. Yasadigimiz en önemli sorunlardan biri vasif sorunuydu. Bizim vasfimiz olmayan isleri bize yaptirmak istedikleri zaman bölümümüzdeki komite ile karar alip araçlara binmeyerek 23 gün eylem yaptik. Sonuçta kazanimla bitirdik. Bir diger sorunumuz esnek çalismaydi. Toplusözlesmede 08.00-17.00 olan çalisma saatlerimiz 09.30-18.30 olarak degistirilmek isteniyordu. Bunu da kabul etmedik. Bu sorunlarimizi isyeri komitelerimizde arkadaslarimizla tartisarak, ortak kararlar alarak çözdük. Komite seçimlerimiz de demokratik bir sekilde oldu. Biz temsilciler aday göstermedik. Isçiler isyerlerinden güvendikleri arkadaslari komiteye seçtiler” diyerek yasadiklari deneyimleri aktariyor.
Daha önceki sözlesmelerin isçinin görüsü alinmayan sözlesmeler oldugu için kendileri açisindan sorunlu oldugunu belirten Bilgen, “Isçinin kabul etmedigi bir sözlesmenin imzalanmamasini istiyoruz” dedi.

ESHOT’TA DA KOMITE KURULACAK

ESHOT Isyeri temsilcisi Ahmet Çakmak da, 2003’ten beri taseronda çalisiyor. “Bayram paralarimizin bize bidonlar içerisinde deterjan olarak verildigi günleri yasadik. Bizde sendikalasma mücadelesi Park Bahçe isçileri gibi olmadi. Biz biraz onlarin verdigi mücadele ile hazira konduk” diyor. 9 isyerinde ESHOT arabalarinin yikama isini yaptiklarini belirten Çakmak, “Park Bahçe isçilerinin mücadelesine tanik oldugumuz için isyeri komitelerinin önemini biliyoruz. Ancak biz henüz komitelerimizi kuramadik. Önümüzdeki günlerde toplu sözlesme de olacagi için kuracagiz. Her isyerimizden vardiyalari göz önünde bulundurarak üçer isçinin seçilmesini istiyoruz” diyor. (Izmir/EVRENSEL)


SÖZLESMEYE ISÇILER DE KATILACAK

Iskender Yurtsever (ESHOT Isyeri Bastemsilcisi):
 9 garajda 250 isçi belediye otobüslerinin temizlik isini yapiyoruz. Sendikali olmadan önce getir götür isleri gibi angarya isleri bize yaptiriyorlardi.
Isverenle karsi karsiya gelmemek için bunlari yapiyorduk. Yalniz isveren ve temsilcileri degil kadrolu isçiler de taseron isçilere amirlik yapiyordu. Sendikali olduktan sonra isçilerin kendilerine güveni geldi.
Bankalar taseronda iken kredi karti vermiyordu, simdi herkesin kredi karti var. Bu sefer de aldigimiz ücret düsük oldugu için kredi kartlari bela oldu. Borçlarini ödeyemeyince intihara kalkisan arkadaslarimiz oldu. IZELMAN isçileri bizim iki katimiz, maas aliyorlar. Çocuklarimiz ayni okula gitmesine ragmen aldigimiz egitim yardimlari bile farkli. Bizden sonra IZELMAN isçilerinin de sözlesmesi var. Onlarla ortak hareket etmek istiyoruz.

Murat Seven  (IZSU Isyeri Temsilcisi):  9 senedir sayaç okumada çalisiyorum. 22 birim var.
Sendikalasmadan önce hiç kimse kendi birimi disinda kimseyi tanimiyordu. Üç dört arkadas hiçbir sendikal görev ve sifatimiz olmamasina ragmen bütün isyerlerini dolasarak toplantilar yaptik. Her birimden bir iki arkadas toplantilara katilmaya basladi. Sorunlarimiz karsisinda ortak hareket etmeye basladik. Temsilci seçimleri olunca isçi arkadaslarimiz bizi bu göreve getirdiler.
 Bu süreçte isçiler sendikanin kendileri oldugunun farkina vardilar. Daha önceki kötü bir sözlesmeydi. Daha iyisini imzalamak için de isçiler bunun içinde olacaklar.  Sözlesme bitene kadar bütün arkadaslarimiz subeye gelecek toplantilara katilacak ve sözlesmenin takipçisi olacaklar.

Suat Kandemirci (Park Bahçeler Isyeri Temsilcisi): 2008 yilindan bu güne gelen süreci isyeri komitelerini kurarak bu günlere getirdik. Birçok hakkimizi böyle kazandik. Önce yalniz park bahçe isçileriydik, 2010 yilinda da sendikaya üye olduk. Simdi 17 birimde 3 bin 500 isçiyiz. Ilk toplusözlesme bizi hayal kirikligina ugratti.
Isçi arkadaslarimiza söz vermistik. Simdi ikinci sözlesmede taleplerimiz dogrultusunda imzalanmasi için isyeri komitelerimizi olusturduk. Elimizden geleni yapacagiz. Sosyal belediyecilikten, sosyal devletten bahsediliyor ama isçinin hiçbir sosyal faaliyet için cebinde parasi olmuyor. Dinlenme zamani olmuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —