Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Orta sinif yurtiçinde de AKP`den kaçiyor: Baskinin az oldugu illere göç var

Orta sinif yurtiçinde de AKP`den kaçiyor: Baskinin az oldugu illere göç var

Türkiye`de hukuk ve demokrasi ihlalleri arttikça sermaye ve beyin göçü hizlaniyor. Dünya`dan Kerim Ülker, dün yaptigi haberde Güney Afrikali New World Wealth`nin son arastirmasina yer verirken son üç yilda 13 bin Türk milyonerin ülkeyi terk ettigini günde

 Orta sinif yurtiçinde de AKP’den kaçiyor: Baskinin az oldugu illere göç var

Türkiye’de hukuk ve demokrasi ihlalleri arttikça sermaye ve beyin göçü hizlaniyor. Dünya’dan Kerim Ülker, dün yaptigi haberde Güney Afrikali New World Wealth’nin son arastirmasina yer verirken son üç yilda 13 bin Türk milyonerin ülkeyi terk ettigini gündeme getirdi.

Habere göre bu sayinin 12 binlik bölümü ise son 2 yilda gerçeklesti. Rakamlar Türkiye’nin içinde bulundugu siyasi ortam ve yasam tarzi dayatmalarinin artmasiyla da uyumlu. Türkiye’den bir seklide ‘kaçan’ zenginler yeni vatan olarak özellikle demokrasi, hukukun üstünlügü ve yasam tarzi serbestisi açisindan gelismis Avrupa ülkelerini tercih ediyor. 

Karar’dan Ibrahim Kahveci, Ülker’in gündeme getirdigi rakamlardan yola çikarak konunun bir baska yönünü kaleme almis. Kahveci özellikle OHAL süreci ve referandum sonrasi artan hizli bir beyin ve sermaye göçü oldugunu kabul ediyor. Buna ek olarak benzer bir göç hareketinin yurtiçinde de oldugunu belirtiyor. 

Türkiye’den yurtdisina göç hakkinda ‘Gidenler önemli kazanç saglamis yüksek gelirli bir beyin göçü ile karsi karsiyayiz’ diyor. Bu göçte orta sinifi giderek ezen ekonomi politikasinin da etkili oldugunu vurguluyor. Demokrasi-insan haklari-ekonomik kalkinma ve gelisme denilen kavramlarin asla ve asla insaat ile imar ranti ile saglanamadigini altini çiziyor.

Bu kavramlarin orta sinif ve egitimle alakali oldugunu kaydeden Kahveci, ‘Türkiye, beyin göçü ile orta-üst okumus kesimi hizla kaybediyor. Buna ülkenin temizlenmesi olarak bakan zir-cahiller olabilir. Oysa bu çok büyük bir tehlike ve  uzun süreli geri kalmislik süreci yasanabilir. Hizla yozlasabiliriz. Beyin göçü artarsa sermaye göçünden çok ama çok daha büyük yapisal kayiplar verebiliriz’ diye yaziyor.

Kösesinde yurtiçindeki göçe iliskin verilere de deginen yazar, Merkez Bankasi verilerine göre Istanbul’da emlak fiyatlari düserken Izmir’de hizla artmasinin orta sinifin daha iyi bir yasam tarzi için yaptigi yurtiçi göçün bir göstergesi olduguna deginiyor. Kahveci sunlari söylüyor:

‘Dün, MB’si Kasim ayi emlak fiyat verilerini yayinladi. Türkiye’de 0,48 artisa karsilik Istanbul’da -0,09 düsüs olmus. Buna karsilik Izmir’de konut fiyatlari tam yüzde 1,44 artis yasamis. Ne dersiniz? Istanbul’dan Izmir’e iç göç mü var? REIDIN konut satis degeri çalismasina göre ise, 2017 yilinda Istanbul’da konut fiyatlari yüzde 8,9 artiyor. Izmir’de ise yüzde 18,4 artis var. Bu arada Edirne’de artis yüzde 26,8; Bursa’da yüzde 25,9; Balikesir’de yüzde 26,9 olurken, Antalya’da yüzde 10,1’de kaliyor. Emlak fiyatlarindaki degisim ile siyaset arasinda bir iliski mi olusuyor? Neden Edirne? Neden Izmir...Ama Antalya degil...Istanbul ve  Ankara zaten hiç degil.’

Anlasiliyor ki parasi olan yurtdisina, daha az parasi olan da baskinin mümkün oldugunca az oldugu yurtiçindeki sehirlere kaçiyor.

Beyin göçü ve yozlasma tehlikesi

Ibrahim Kahveci, 31 Ocak 2018 tarihli köse yazisinda, gündeme farkli bir bakis açisi sunmaya devam ediyor.



  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu