Bugün, 16 Mart 2026 Pazartesi

Ortadogu`nun Türkiye hayranligi azaliyor

Ortadogu`nun Türkiye hayranligi azaliyor

?Ortadogu`da Türkiye algisi` arastirmasi... MELTEM GÜNAY / VATAN ISTIHBARAT

TESEV’in yaptirdigi ‘Ortadogu’da Türkiye algisi’ arastirmasi sonuçlarina göre, Türkiye bölgede hala model ülke olarak görülüyor. Ama geçen seneye göre birçok alanda destegin azaldigi göze çarpiyor.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfi için Mensur Akgün, Sabiha Senyücel Göndogar ve Bülent Kiliçarslan tarafindan hazirlanan ‘Ortadogu’da Türkiye Algisi’ arastirmasinin sonuçlari açiklandi. Çalisma 16 Ortadogu ülkesinde 2 bin 800 kisiyle yapildi.

Arastirmaya göre katilimcilarin yüzde 69’u Türkiye hakkinda olumlu düsünüyor. Ancak bu oran geçen yil yüzde 78 olarak belirlenmisti. Türkiye’yi yüzde 65 ile Misir, yüzde 62 ile Birlesik Arap Emirlikleri takip ediyor. Suriye hakkinda olumlu düsünenlerin orani yüzde 42. Geçen sene bu oran yüzde 50 olarak belirlenirken, Israil için geçen yil olumlu düsünenlerin orani yüzde 10 iken bu yil yari yariya azalarak yüzde 5’e indi.

Türkiye hakkinda olumlu düsünen ülkeler arasinda ilk sirada yüzde 90 ile Libya, yüzde 84 ile Misir, yüzde 81 ile Filistin, yüzde 80 ile Tunus, yüzde 77 ile Suidi Arabistan takip ediyor. Suriye’de katilimcilarin yüzde 28’i Türkiye hakkinda olumlu düsünürken bu oran geçen yil yüzde 44 olarak belirlendi. 

Ortadogu barisina olumlu

Katilimcilarin yüzde 66’si Türkiye’nin bölge barisina katkisini olumlu buluyor. Ve yine yüzde 66’si Türkiye’nin Ortadogu’da daha büyük rol oynamasini istiyor. Bu oran geçen yila göre düsüs gösterse de Suriye disindaki tüm ülkelerden katilimcilar Türkiye’nin bölgede rol oynamasini destekliyor. Bu oran Suriye’de ise yüzde 39.

Bölgenin en güçlü ülkesi

Bu yil ilk kez sorular soruda Türkiye’nin siyasi olarak bölgenin en güçlü ülkesi oldugu belirtildi. Katilimcilar ekonomik ve sosyal alanda Suudi Arabistan’i, askeri güç olarak ise Iran’i isaret etti.

Türkiye’nin Israil- Filistin sorununun çözümünde arabuluculuk rolü üstlenmelidir diyenlerin orani yüzde 66 olarak belirlenirken bu oran geçen yil yüzde 75’di. Türkiye’nin Ortadogu’da daha büyük rol oynamasi gerektigini düsünenlerin orani yüzde 66. Bu oran ise geçen yil yüzde 71 olarak belirlenmisti.

Suriye politikasi olumlu

Arastirmaya katilanlarin yüzde 32’si Suriye’nin geleceginden istikrar bekliyor, sadece yüzde 28’i Esad’in gidecegine inaniyor. Katilimcilarin yüzde 14’ü güvenlikle ilgili sikintilara dikkat çekerken, yüzde 9’u Suriye’nin gelecegi konusunda karamsar.

Türkiye’nin Suriye krizine tepkisini bölge genelinde katilimcilarin yüzde 52’si tarafindan olumlu degerlendiriliyor. Katilimcilarin yüzde 36’si ise bunu olumsuz olarak degerlendirdi. Türkiye’nin Suriye politasi genel olarak olumlu degerlendiriliyor.

Dost mu düsman mi?

“Türkiye hükümeti ülkenizi ne kadar dostça yaklasiyor?” sorusuna ise bölgesel ortalamada katilimcilarin yüzde 70’i dostça derken yüzde 20’si düsmanca yanitini verdi. Ülkeler siralamasinda bakildiginda ise Suriyelilerin yüzde 65’i, Türkiye’nin düsmanca yaklastigini belirtiyor. Türkiye’nin dostca yaklastigini düsünenlerin orani sadece yüzde 16.

Arap Bahari rüzgari dindi

Arap Bahari’nin bölgeye etkisi geçen yil yüzde 60 oraninda olumlu olarak degerlendirirken bu oran bu yil yüzde 47’ye indi. Irak 2011 yilinda Arap Bahari’nin etkisinin yüzde 72 oraninda olumlu oldugunu düsünürken bu yil bu oran yüzde 33’e indi. Yemen disindaki tüm ülkelerde Arap Bahari’nin etkilerinin dindigi, katilimcilarin olumlu düsünceleri paylasmadigi göze çarpti.

Türkiye’nin Arap Bahari’na etkisinin olumlu oldugunu düsünenlerin orani yüzde 42 olarak belirlenirken geçen yil bu oran yüzde 56 olarak tespit edilmisti. Katilimcilarin yüzde 45’i Suudi Arabistan ve Katar’in Arap Bahari’na olumlu etkisi oldugunu düsünürken, ABD’nin olumlu etkisi oldugunu düsünenlerin orani yüzde 30.



  • Pazartesi 11.6 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.4 ° / 5.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.8 ° / 7.1 ° false