Tarih: 01.01.2018 00:00

Ortak atanin iskeleti

Facebook Twitter Linked-in

Güney Afrika’da bulunan bir iskelet, insan ve maymun türlerinin muhtemel atalarindan birine ait kemikleri barindiriyor. Daha önce bilinmeyen insan benzeri bir türe ait iki milyon yillik kemik kalintilari, 2008 yilinda Johannesburg yakinlarinda bulunmustu.

Yeni degerlendirmeler, Australopithecus sediba adli bu türün, insanlarinki gibi legen kemigi, el ve disleri ve sempanzeninkine benzer ayaklari oldugunu ortaya koyuyor. MH1 olarak anilan gençlik çagindaki erkek iskeleti, MH2 olarak bilinen kadin iskeleti ve MH4 olarak bilinen kaval kemigi anatomisi ile ilgili alti ayri arastirma raporu yayimlandi.

ANNE VE ÇOCUGU OLABILIR

Kemikler, Johannesburg’un kuzeydogusundaki Insanligin Besigi Dünya Mirasi alaninda bulundu. Iskeletlerin, erozyonla çatisi çöken bir magaranin zemininde bulundugu belirtiliyor.

Bilim insanlari, kadin ve erkek iskeletlerinin anne ve çocuga ait olabilecegini söylüyor.

Trajik bir kaza sonucu magaraya düserek öldükleri ya da arada sikistiklari tahmin ediliyor. Ölümden sonra cesetlerin bir havuzda yikandigi ve iskeletlerin baska hayvanlarin iskeletleriyle birlikte betonlastigi belirtiliyor. Çukurda, bazi kedi türlerine, sirtlanlara, antiloplara, kuslara ve farelere ait kemikler de bulunuyor.

Malapa’daki bu bireyler, Australopithecus olarak bilinen, dik yürüyen, insana benzeyen türe ait olarak degerlendiriyorlar. Bu türün, Afrika’da 4 milyon yildan iki milyon yila kadar olan dönemde yürüdükleri biliniyor.

Australopithecus sediba’nin bacak anatomisi konusunda Antropolog Jeremy De Silva tarafindan yapilan analizde, bu türün kendilerine has bir sekilde yürüdügü sonucuna varildi.

Bu türün küçük topuklarinin insandan çok sempanzeye benzedigi, bu nedenle de içe dogru bir açiyla ve ayaklarinin kismen bükülmüs sekilde yürüdügü belirtiliyor.

Bu anatomi ve ilkel yürüme biçimi, bu türe hem dik yürüme, hem de agaçlara tirmanmak için uygun özellikler sagliyor.

AGAÇLARA KOLAY TIRMANABILIYOR

Arastirmacilar, Australopithecus sediba’nin diger Australopithecus’lara oranla, agaçlara tirmanmaya daha elverisli bir anatomiye sahip oldugunu da belirtiyor.

Bulgular, bazi Australopithecus’larin agaçlara tirmandigina, kiminin yerde yürüdügüne kimilerinin ise her ikisini de yaptigina isaret ediyor.

Bu arada, Liverpool John Moores Üniversitesi’nden Joel Irish ve arkadaslari, Australopithecus sediba’nin dislerini inceleyerek, bu dislerin insanlara benzeyen ve ilkel özellikleri birlestirdigi sonucuna vardilar.

Bu disler, Australopithecus africanus olarak bilinen bir baska Güney Afrikali Australopithecus’la da benzerlikler sergiliyor. Bu iki grubun, “Lucy” adli iskeletin modelledigi Dogu Afrika’daki Australopithecus afarensis gibi türlerden farkli olarak bir güney grubu olusturdugu belirtiliyor. ( Evrensel DIS HABERLER)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —