ORUCUN DINDEKI YERI
SORU - Orucun dindeki yeri ve ibadetler içinde özellikle Ramazan ayinda oruç tutmanin fazileti nedir?
CEVAP: Orucun islamdaki yeri onun islamin rükünlerinden biri olmasidir. Islam ancak onula ayakta durur ve onunla tamam olur.
Orucun islamdaki faziletine gelince: Rasulullah sallallahu aleyhi ve selem söyle buyurmustur: ‘ Kim inanarak ve sevabini Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa onun geçmis günahlari affedilir.’(Ibnu Useymin, Fikhu’l-Ibadat, s: 171)
ORUCUN SOSYAL FAYDALARI
SORU -Orucun sosyal faydalari var midir?
CEVAP: Evet, onun sosyal faydalari vardir; bunlardan bazilari sunlardir:
Insanlarin kendilerinin ayni vakitte yiyen, ayni vakitte oruç tutan bir ümmet olduklarinin bilincine varmalari, zenginin Allah’in nimetinin idrakin varmasi, fakire sefkat göstermesi ve seytanin âdemoglunun ayagini kaydirmasinin azalmasi gibi seylerdir.
Oruçta takva (Allah’tan korunup sakinma/ve O’na karsi dorumluluklarinin bilincinde olmak) vardir. Takva toplumun fertleri arasindaki baglari kuvvetlendirir.(feteva es-seyh Muhammed es-Salih el- Useymin 1/562)
ORUÇLUYA IFTAR VERMENIN FAZILETI
SORU - Bazilari Ramazanda davetler yapiyorlar ve aksam yemekleri veriyorlar. Ramazani bunlar için bir vesile sayiyorlar. Bazilari da kurbanlar keserek bunu sadaka olarak dagitiyorlar ve daha baska ikramlarda bulunmaya özen gösteriyorlar. Bunun hükmü nedir?
CEVAP: Evet, mübarek bir zaman olmasi ve oruçlularin yemege ihtiyaçlari sebebiyle Ramazan ayinda yemek yedirmenin daha çok fazileti vardir.
Rasulullah (sav) söyle buyurmustur: ‘Kim bir oruçluya iftar verirse onun aldigi sevap kadar sevap alir.’
Bu ayda muhtaçlara yemek hazirlamak amellerin en faziletlilerindendir. Çünkü bu ayda verilen sadaka digerlerinden kat kat üstündür.
ORUÇ BIR NEFIS TERBIYESIDIR
SORU - Bir Müslüman oruç tuttugu zaman istek ve arzularini ve heva ve hevesi kontrol altina alma gücünü kuvvetlendirebilir mi? Bu nasil olur? Müslüman dünyayi gerçek degeriyle nasil algilar?
CEVAP: Allah Teâlâ orucu, kullarinin yarari, nefislerinin terbiyesi ve olarin insani bir olgunluga erismeleri için farz kilinmistir. Oruçlu bir Müslüman yemek ve içmek gibi orucu bozan seylerden uzak durur. Bu, nefsi arzulamadigi/kendisine zor gelen seylere karsi alistirir. Oruçlu iken kendisine yasak olan sehevi arzularini kontrol altinda tutmasinda ona yardimci olur. Üstün bir ahlakla ahlaklanmasi için onu terbiye eder. Kul, dinini ve Allah’in müminler için ahirette hazirladigi seyleri iyi ögrendigi ve dinine kuvvetle sarildigi zaman, dünyanin degersizligini, Allah katindaki konumunu, Tirmizi ve Ibnu Mace’nin rivayet ettigi bir hadiste de geçtigi gibi onun Allah nazarinda bir sinek kadar bile degerinin olmadigini, dünyanin ancak Allah’a itaatle ömür süren ve onu ahreti için bir binit olarak kullanan kimse için çok degerli oldugunu kavrar.
Basari Allah’tandir. Peygamberimiz Muhammed’e, onun aile ve arkadaslarina Allah’in salât ve selami olsun. (‘Fetava el-Lecnetü’d-Daimetü li’l-Buhusi’l-Ilmiyyeti ve’l ifta’ Fetva no: 9395)
Abdulkadir AKYOL