Osmanli`nin da darbecilerin de gerisinde

Osmanli`nin da darbecilerin de gerisinde

GÜL 4+4+4 YASASINI ONAYLADI PARASIZ EGITIM RESMEN TARIH OLDU Elif Görgü

4+4+4 Yasasi olarak bilinen “Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun”, Cumhurbaskani Abdullah Gül tarafindan onaylandi. Resmi Gazete’de yayinlanarak yürürlüge girdi.

Yasa ile AKP Hükümeti sik sik mirasina sahip çiktigini iddia ettigi Osmanli’nin bile gerisine düserek, 2. Mesrutiyet Döneminde ilk defa mevzuata giren “Ilkögretimde parasiz egitim” ilkesini yürürlükten kaldirmis oldu. Hükümet’in yeni yasayla degistirdigi Milli Egitim Temel Kanunu’nun “Ilkögretim devlet okullarinda parasizdir” diyen 22. maddesi ise 16 Haziran 1983’te yani 12 Eylül darbe hükümeti döneminde kabul edilmisti. Yeni yasa, parasiz egitim düzenleyen Anayasa’nin 42. maddesine de aykiri.

DIN DERSI YETMEZ BIR DE KUR’AN DERSI

Yürürlüge giren “Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun”a göre, ilkögretim kurumlari, 4 yil süreli ve zorunlu ilkokullar ile 4 yil süreli, zorunlu ve farkli programlar arasinda tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarindan olusacak.

Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun, Resmi Gazetede yayinlanarak yürürlüge girdi. Buna göre, ortaokullar ile imam hatip ortaokullarinda lise egitimini destekleyecek sekilde ögrencilerin tercihlerine göre seçimlik dersler olusturacak, Kur’an-i Kerim ve Hz. Muhammet’in hayati, istege bagli seçmeli ders olarak okutulacak.

ILKÖGRETIM PARASIZDIR SÖZÜ KALDIRILDI

Kanunda, ilkögretim çaginin, 6-13 yas grubunu kapsayacagi belirtilirken, “Ilkögretim, kiz ve erkek bütün vatandaslar için zorunludur ve devlet okullarinda parasizdir” ifadesi kaldirildi.

Ilkögretim çaginin çocugun 5 yasini bitirdigi yilin eylül ayi sonunda baslayarak, 13 yasini bitirip 14 yasina girdigi yilin ögretim yili sonunda bitecegi bildirilen Kanunda, “Ilkögretim kurumlarinin ilkokul ve ortaokul olarak bagimsiz okullar halinde kurulmasi esastir. Ancak imkan ve sartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir” denildi. Zorunlu ortaögretim, 2012-2013 egitim-ögretim yilindan itibaren uygulanmaya baslanacak. (HABER MERKEZI)


ANAYASAYA VE ULUSLARASI ANLASMALARA  AYKIRI

AKP Hükümetinin kaldirdigi ilkögretimde parasiz egitim hakki, Anayasa’ya da aykiri. Anayasanin 42. maddesi: “Kimse egitim ve ögretim hakkindan yoksun birakilamaz. Ilkögretim, kiz ve erkek bütün vatandaslar için zorunludur ve devlet okullarinda parasizdir” diyor.

Öte yandan 4+4+4 Yasasi, Türkiye’nin kabul ettigi çok sayida uluslararasi anlasma ve belgeye uygun degil. Bunlarin bazilari söyle:

* Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Evrensel Bildirgesi Madde 26: Egitimin, hiç olmazsa ilk ve temel egitim düzeyinde parasiz olmasi gerekir.

* BM Çocuk Haklari Bildirgesi Madde 7: Çocugun, en azindan ilkögretim düzeyinde parasiz ve zorunlu olmasi gereken bir egitime hakki vardir.

* UNESCO Ögretim Alaninda Ayrimciliga Karsi Savasim Sözlesmesi Madde 4: Bu sözlesmeye taraf olan devletler (...) Ilkögretimi zorunlu ve parasiz kilmayi; ... üstlenirler.

* BM Çocuk Haklari Sözlesmesi: Madde 28: Taraf devletler çocugun egitim hakkini tanirlar ve özellikle, bu hakkin yavas yavas ve firsat esitligi temeli üzerine kullanimini saglamak amaciyla; Ilkögretimi herkes için zorunlu ve parasiz hale getiriler; Okula devamin düzenliligini saglamak ve okulu terk etme oranlarinin düsürülmesi için önlemler alirlar.

OSMANLI KADAR OLAMADILAR

Modern egitime geçis dönemi sayilan Osmanli’nin 2. Mesrutiyet Döneminde, 1913 yilinda Tedrisat-i Iptidai Kanun-i Muvakkati (Ilkögretim Geçici Kanunu) çikartilmisti. Uzun süre yürürlükte kalan bu kanunda ilkögretim zorunlu ve devlet okullarinda ücretsiz hale getirilmisti. 12 Eylül Darbe Hükümeti Dönemi olan 6 Haziran 1983’te ise Milli Egitim Temel Kanunu’nun 22. maddesi, “Ilkögretim 6-14 yasindaki çocuklarin egitim ve ögretimlerini kapsar. Egitim kiz ve erkek ögrenciler için zorunludur ve devlet okullarinda parasizdir” seklinde düzenlendi. 4+4+4 Yasasi ile bu madde kaldirildi.


KAPLAN: SÜRPRIZ DEGIL

BDP Grup Baskanvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaskani Abdullah Gül’ün, zorunlu egitimi kademeli olarak 12 yila çikaran kanunu onaylamasini degerlendirirken, “Sürpriz olmadi. Çünkü Cumhurbaskani da iktidar da bu sistem konusunda mutabikti” dedi.

Kaplan, BDP Grup Yönetim Toplanti Salonu’nda, AKP Milletvekili Metin Külünk ve beraberindeki Tüm Özel Halk Otobüsleri Birligi üyeleri ile bir araya geldi. Kaplan, ziyaretin ardindan gazetecilerin, Cumhurbaskani Gül’ün, zorunlu egitimi kademeli olarak 12 yila çikaran kanunu onaylamasina iliskin degerlendirmesini sormasi üzerine, “Sürpriz olmadi. Çünkü Cumhurbaskani da iktidar da bu sistem konusunda mutabikti. Uygulamada sikintilari görecegiz. Çünkü yasa açik degil. Seçmeli dersler konusunun ne olacagi belirsiz. Bunlarin çözümünü yeni anayasada görüyoruz. Din ve vicdan hürriyeti, ana dilde egitim konusunu yeni anayasada çözersek, bundan sonraki uyum yasalarini buna uydurmak gerekecektir. Bu bir anayasa meselesidir” diye konustu. (evrensel ANKARA)