Ostim`de bilirkisi ortada yok!

Ostim`de bilirkisi ortada yok!

20 ISÇININ ÖLDÜGÜ DAVADA 9. DURUSMA AMA Hasan Akbas - Selmane Ertekin

20 isçinin ölümüne yol açan Ostim ve Ivedik patlamalarina iliskin davanin dokuzuncu durusmasi Ankara 10. Agir Ceza Mahkemesinde  görüldü. Durusmadan yine bir sonuç çikmazken, mahkeme bilirkisi raporunun gelmemesi nedeniyle davayi 9 Kasima erteledi. Durusma öncesi adliye önünde tepkilerini dile getiren aileler, “Yarginin uzamasi nedeniyle acilarinin katlanarak büyüdügünü” söylediler.
Ivedik patlamasinda ölen Dursun Kavak’in ablasi Sibel Kavak aileler adina yaptigi açiklamada, bugüne kadar yapilan durusmalarin aileleri rahatlatacak bir seyir izlemedigini söyledi. “Durusmalarda suçlularin sorusturmayi ve yargilamayi etkileyebilmek için nasil planlar yaptiklarini gördük” diyen Kavak, üç kez istenilen bilirkisi raporunun bu durusmaya da gelip gelmeyecegini ve sonucunu merak ettiklerini ifade etti. Ki, rapor bu durusmada da mahkemeye gelmedi.

ASKERIN ORADA ISI NE

Acilarinin her gün katlanarak devam ettigini belirten, patlamada esi Abdullah Karakulak’i yitiren Ece Karakulak, iki çocuguyla yasamaya çalistigini, büyük oglunu devlet bursuyla üniversitede okuttugunu belirtti. “Tabii okulu bitirince ise girebilirse devletten aldigi bursun karsiligini verecek, bedava degil” diyen Karakulak, Afyon’daki patlamada asker ölümlerine de dikkat çekti. “Bir anda 25 can, bizde de oldugu gibi tamamen denetimsizlik. Ne isi vardi siradan bir askerin orada. Hem de o saatte; yok mu bunun uzman kisileri, yazik degil mi yirmi yirmi bir yasindaki çocuklara. Buda mi ‘kader’, ‘alinyazisi’?” diye soran Karakulak,  sorumlulugun Ostim ve Ivedik patlamalarinda oldugu gibi denetim yapmayan hükümette oldugunu söyledi.

KIZIM GELMIYOR

Patlamada yasamini kaybeden kizi Dilek Güner’i kaybedeli gözünde yasin kalmadigini belirten anne Nevruz Gürer de “O bizim her seyimizdi” dedi. “Her aksam onun yollarini bekliyorum, ama gelmiyor, dayanacak gücüm kalmadi. Yeter artik, kimse gerçek suçlu, devletin mahkemeleri bunu açiga çikartacak. Biran önce çikartsin ve en agir cezayi versin” dedi.(Ankara/EVRENSEL)


BU NASIL DENETIM?

OSTIM Isçi Sagligi Meclisi, tepkiler alan ve bunun üzerine denetlenen Tasgök Galvaniz’de, yapilan denetimin ‘göstermelik’ oldugunu açikladi. Yapilan açiklamada, OSTIM Organize Sanayi Bölgesi Idaresi ve Çevre Denetleme Kurumu’nun isyerini denetledigi sirada üretimin durdugu, galvaniz ocagina malzeme dalisi yapilmadigi belirtildi. Bu islem sirasinda yogun zehirli gazin ortaya çiktigi vurgulanan açiklamada, galvaniz isçisinin bu insanlik disi çalisma kosullarini direnisle teshir etmesinin OSTIM idaresini telasa düsürdügü aktarildi.
Galvaniz Isçisi Orhan Karakoç’un oturma eylemine basladiginda isyerine gelen polislerin de, zehirli gazda duramayarak “Burada çalisilir mi?” dedikleri hatirlatilan açiklamada, “OSTIM idaresi ve polisin bu tepkisinin isçileri düsündükleri için degil, insanlik disi çalisma kosullarinin teshir olmasi ve isçilerin tepkisinden korktuklari için” denildi. Açiklamada, bugüne kadar yapilan denetimin göstermelik oldugu, denetim sonucunda hiç bir yaptirim uygulanmadigi ifade edildi.
Geçtigimiz günlerde OSTIM’de Tasgök Galvaniz’de isten atilan Orhan Karakoç isyeri önünde oturma eylemine baslamisti. Karakoç, galvaniz üretimi sirasinda havalandirma, yeterli ve kaliteli maske verilmemesi, koruyucu elbisenin yenilenmesi gibi önlemlerin alinmadigi ve bu yüzden de isçilerin hastalandiklarini belirtmisti.