Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ovaciklilar Kongrede Bulustu!

Ovaciklilar Kongrede Bulustu!

Sivas Divrigi Ovacik Köyü Yardimlasma Dernegi Genel Kurulunda yönetime seçilen Kadir Özcan ?Sevgi bizim dilimizdir. Dilimizi unuttuk ? vurgu yaparak gençlerin dernege sahip çikmasini istedi.

Hayber Gürsoy/Gazete Esenler

Ovaciklilar Kongrede Bulustu!

Sivas Divrigi Ovacik Köyü Yardimlasma Dernegi Genel Kurulunda Dernek Baskani Gülsün Kaya  Dernekler aileden sonra en küçük örgüt birimi` `Gençlerimiz ilgi duyarsa faaliyetlerimiz daha güçlü olacak". diyerek gençlerin dernege sahip çikmasini istedi.Yönetim kurulu eski üyesi Ismail Çinar ise `Özgür, hakkini arayan, sorumlu, sorgulayan ve örgütlü bir toplum olmalari halinde baskalarinin buna caninin sikilacagini,örgütlenirsek daha iyisini basarabiliriz` dedi.

Yaklasik 80 üyenin katilim saglandigi kongrede bütün konusmacilar ilginin az oldugundan sikâyetçi oldular. 1964 yilinda kurulan dernek 49 yildir Istanbul’da çalismalarina devam ediyor.

Dernek genel kurulunda divan baskanligina Birkan Özcan,Fikri Gürsoy ve Erdal Nergiz`in seçilmesinden sonra söz alan Ovacik Köyü Yardimlasma Dernek baskani Gülsün Kaya söyle konustu: Bütün kurucu üye ve dernek çalisanlarina öncelikle katkilarindan ve verdikleri desteklerinden dolayi tesekkür ediyorum. Dernekler aileden sonra en küçük örgüt birimidir. Dernegimize sahip çikalim. Gelenekleri yasatmak adina güzel seyler yaptik.”  

 

Insanlarin, gençlerin ilgisizliginden bahseden Gülsün Kaya; “Bütün gayret ve çalismalarimiza ragmen onlari çalismalarimiza katmayi basaramadik. Gençlerin bilgisayar, internet, facebook dünyasina mahkûm olduklarini hatta aileleriyle iletisim kopuklugu yasadiklarini söyledi. Dernegi yasatalim, Gençlerin ilgisi çekmeyi basaramadik. Herkes elinden gelen katkiyi sunsun. Kongremiz baris ve güzellik içinde geçsin.

Köy derneklerinin islevi belli bir yere kadar ve tikandilar.  Bir kaynasma vesilesi olmasi için sizlerden destek bekliyorum.

 Gençlerimizi bu faaliyetlere katacak bir yöntem bulamadik. Gençlerimizin dernek faaliyetlerine katilmamasi biz de hayal kirikligi yaratti. Hâlbuki etkinliklerimize katilarak  ilgi duymalari halinde sayimiz artacak, faaliyetlerimiz daha güçlü yürüyecek, genel kurula ve katilimcilara tesekkür ederim.”

Ibrahim Kaya tarafindan mali durum raporu okundu. Arkasindan Sait Özdamar denetleme raporunu genel kurula sundu.

Daha sonra kongrede konusmacilara söz verildi.

Cevatpasa Simsek söz alarak konusmasinda örgütlü olmanin önemine deginerek, kendisinin köy ve dernek yönetimine olan destek ve katkilarindan bahsetti.

Ahmet Özdamar; Dernegimiz kuruldugunda 335 üyesi varken bugün 339 üyesi var, diyerek devamla; yönetime seçilenlerin katkisi önemlidir. Insanlari zorlayarak yönetime getirirsen bir katkisi olmaz. Herkes birbirinin ayagini kaydirirsa sevgi olur mu? 90lardan buyana görev yapan yönetimler hatalidir, dedi.

Köydeki bir anisini anlatarak is yaptirmanin güçlügünden bahset. Anadolu bürokrasi ilgiyle çalisir. Isteyenin, talep edenin isi yapilir.

Kamil Kaya: Köyde birlik ve beraberlik yok. Köy derneginin kurulusundan beri çalisan yönetimler iyi niyetle çalisiyor. Basarilar diliyorum.

Mustafa Gürsoy: Mevcut yönetimin devam etmesini istiyorum. Köy okulunda çok degerli bir belge bulduk. Arapça… Bogaziçi Üniversitesi’nden bir Profesör Türkçe’ye çevirdi. Mesrutiyetin ilani sirasinda köylere gönderilmis, yazi 1908 yilinda onaylanmis… O zamana göre köyde 700 kisi yasiyor.

Daha sonra yönetim kuruluna aday gösterilmesi üzerine tekrar söz alan Mustafa Gürsoy, kendisi gibi 3–4 yaslinin adini sayarak; biz yaslilar mi dernek yönetimine aday olalim?

Veli Simsek: Yönetime tesekkür ederek, dernegin 50 yildir çalismasindan bahsederek yönetenlere tesekkür etti.

Kadir Özcan: Bizim birbirimize tahammülü kalmadi. Birbirimizi yüceltelim. Her seyi en iyi biz biliyoruz. Sevgi bizim dilimizdir. Dilimizi unuttuk.

Hidayet Gürsoy: Ben köye gidiyorum, sanki bu köyün bir muhtari yok. Bir karis toprak için köyün içinde yürüyecek hal kalmadi.

Gülsen Özdamar: Gençlerimiz gelmiyor. 60–80 yasinda biz geliyoruz. Hani nerede köylüler? Egitim, egitim, baska bir sey yok.  Biz egitim istiyoruz.

Fidan Özcan: Verilen burslar dogru yerlere gidiyor mu? Diye sordu.

Ismail Çinar: Köy muhtarligi ve ihtiyar heyetinin görevi sanki dernek görevi imis gibi bir algi var.  Burada simdi 335 üyenin 250 si olsa yönetimin eli daha güçlü olacak. Bu güçle daha etkili isler yapacak. Bugün daha güçlü olmak zorundayiz. Dernegimizin kurulma ihtiyaci 1964 yilindaki bir olaydan kaynaklaniyor. Rahmetli Karaali’nin cenazesini Istanbuldan köye gidecek ama ne kendisinin ne de köylünün parasi var? Iste köy dernegi o günkü kosullarda bu ihtiyaçtan dogmustur. Bunu her seferinde kurucu baskan Ali Riza Gürsoy anlatti.

Üzerlerinde toplum olarak bir baski hissettiklerinden hareketle:

Bugün bizim toplumumuz, yani Aleviler özgürce inançlarini yasamak istiyor. Inançlari onlarin yasama biçimidir. Aleviler uyandilar. Bunlar birilerinin isine gelmiyor. Özgür, hakkini arayan, sorumlu, sorgulayan ve örgütlü bir toplum olmalari halinde baskalarinin buna caninin sikilacagini, söyledi. Örgütlenirsek daha iyisini basarabiliriz, dedi.

Daha sonra dernek eski yönetim kurulu baskani tekrar söz alarak bir tesekkür konusmasi yapti.

Gülsün Kaya. Bugüne kadar yapilan çalismalar sizin destek ve katkilariniz ile olmustur. Desteginize ve katkilariniza bir kez daha tesekkür etmek istiyorum.

Kimse yönetime girmeye gönüllü davranmadi. Uzun ve yorucu, zoraki aday belirleme süreci sonrasinda seçimlere geçildi.

2013–2015 dönemi için asil: Gülsün Kaya, Gülsün Gürsoy, Sati Özer, Asiye Gürsoy, Kadir Özcan, Gürcan Gürsoy, Metin Karaköcek

Yedek:  Fikri Gürsoy,Sait Özcan,Erdal Nergiz,Cumhur Ferman,Kadir Özcan,Ahmet Özdamar….

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı