ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Sirketleri Kanunu Tasarisi’nin görüsmeleri tartismali geçti. Sabah saat 03.35’de sona eren Meclis çalismalarinda ‘sahte oy’ gerginligi yasandi. Muhalefet partileri Genel Kurul’da bulunmayan AKPmilletvekilleri adina ‘pusula’ yöntemiyle oy kullanildigini iddia etti. Gece boyunca CHP ve MHP ’li vekiller twitter ’dan, “ TBMM ’de sahte oy rezaleti” hashtagi ile AKP’ye yüklendi.
Genel Kurul’daki görüsmelerde MHP milletvekilleri, tasarinin tümü üzerindeki görüsmelerin devam etmesi için önerge verdi. MHP, taleplerinin oylamaya sunulmasi öncesinde yoklama talebinde bulundu. Yoklama için kavaslar araciligiyla Baskanlik Divani’na sunulan pusulalarda isimleri olan bazi AKP’li milletvekillerinin salonda bulunmamasi üzerine, MHP ve CHP milletvekilleri alkislayarak tepki gösterdi.
CHP ve MHP milletvekilleri Meclis Baskanvekili Mehmet Saglam’a, bu konuda nasil bir uygulama yapacagini sordu. Saglam, “Bu konuda bir dilekçe verildi. Kavaslar topluyor, getiriyor. Onun tespiti mümkün degil” dedi.
Tasarinin tümü üzerindeki görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan, Saglam, maddelere geçilmesini oylamaya sunacagini söyledi. Bu arada MHP, oylamanin açik oyalama seklinde yapilmasi için önerge verdi. Saglam, daha sonra açik oylama yapti. Oylamanin ardindan, TBMM Içtüzügü’ne göre, oylamaya ilk olarak açik oylama isteminde bulunan üyelerden baslanacagini ve üyelerden en az 15’inin Genel Kurul salonunda bulunmamasi veya oylamaya katilmamasi halinde açik oylama isteminin düsecegini söyledi. Buna tepki gösteren MHP Grup Baskanvekili Oktay Vural, böyle bir karari kabul etmeyeceklerini belirtti. AKP ve MHP milletvekilleri, Baskanlik Divani’nin önünde toplanarak itirazlarini dile getirdi. Tartismanin büyümesi üzerine, Saglam oturuma ara verdi. Aranin ardindan ayni konuda tartisma devam etti.
“SALONDAN AYRILMIS OLABILIR”
AKP Grup Baskanvekili Mustafa Elitas’in talebi üzerine usul tartismasi açildi. Içtüzüge göre açik oylama isteminin düstügünü savunan Elitas, “5 saattir kanunu görüsemiyoruz. Sanal olarak oturuyor, açik oylama talep ediyor ama oylamaya girmiyorsunuz. Ayrica TBMM Baskanvekilleri, ‘pusula veren milletvekili varsa genel kuruldan ayrilmasin’ uyarisinda bulunur. Ama Sayin Baskan bulunmadi. Milletvekilimiz oyunu vermis ve salondan ayrilmis olabilir. Ayrilmamalari konusunda uyarida bulunmadigi için Sayin Baskan’in bu oylari kabul etmesi gerekir” diye konustu.
Konusmalar tamamlandiktan sonra tartismanin devam etmesi üzerine Meclis Baskanvekili Saglam, oturuma ara verdi. Aranin ardindan komisyonun yerini almamasi üzerine Saglam, birlesimi kapatti.
TWITTER’DAN BOMBARDIMAN
Meclis’teki bu gerilim muhalefet milletvekilleri tarafindan twitter’a da tasindi. MHP’den Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoglu, Igdir Milletvekili Sinan Oghan, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kütahya Milletvekili Alim Isik, CHP’den Grup Baskanvekili Muharrem Ince , Manisa Milletvekili Özgür Özel, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Istanbul Milletvekili Aykut Erdogdu’nun da bulundugu bir çok muhalefet milletvekili gece boyunca, “TBMM’de sahte oy rezaleti” hashtagi ile AKP’yi elestirdi.
MHP’li Oghan, twitter’da, “AKP’nin oy sahtekarligi tescillendi. Su an devam eden görüsmelerde 5-6 AKP’li TBMM’de olmadigi halde yerlerine oy kullanildigi tespit edildi”, “Sahte oycular: 1. Ali Aslik 2. Mustafa Kabakçi 3. Sermin Balik 4. Mehmet Öntürk 5. Nihat Zeybekçi 6. Canan Candemir Çelik” diye yazdi. CHP’li Özel de, twitter’da, “Pusula ile oy kullanan 6 AKP MV’inin aslinda mecliste bulunmadigi birilerinin onlarin yerine oy attigini yakaladik” dedi. MHP’li Türkkan ise, “TBMM’de, AKP’nin oylamalarda yaptigi sahtekârliklari ortaya çikarmaktan kanun yapmaya firsat kalmadan kapandi Meclis” diye yazdi.