Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Özellestirme israri kamu zarari doguracak

Özellestirme israri kamu zarari doguracak

EMO`DAN GEDIZ, BOGAZIÇI VE AKDENIZ EDAS IHALELERINE TEPKI:

Hükümetin özellestirme israri sürüyor. Daha önce ihaleye çikartilan ama ihaleyi kazanan sirketlerin vazgeçmesi sonucu satilamayan Gediz, Bogaziçi ve Akdeniz elektrik dagitim sirketleri için yeni ihaleler açiliyor. Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) yaptigi açiklamada, özellestirme israrinin büyük ‘kamu zarari’ doguracagini ifade etti.
Blok satis yöntemi ile hisselerinin tamaminin özellestirilmesi düsünülen Akdeniz Elektrik Dagitim A.S. (EDAS), Antalya, Burdur ve Isparta illerine, Gediz EDAS, Izmir ve Manisa illerinde görev yaparken, Bogaziçi EDAS ise Istanbul ili Avrupa Yakasi‘nin elektrik dagitim hizmetlerini yürütüyor.
Bogaziçi ve Gediz elektrik dagitim bölgelerinin önceki özellestirme ihalesi Agustos 2010’da, Akdeniz elektrik dagitim bölgesi ise Aralik 2010’da gerçeklestirilmisti. Bogaziçi EDAS için verilen teklifler 2 milyar 990 milyon dolar ile 2 milyar 496 milyon dolar arasinda, Gediz EDAS için 1 milyar 920 milyon dolar ile 1 milyar 800 milyon dolar arasinda, Akdeniz EDAS için 1 milyar 165 milyon dolar ile 1 milyar 100 milyon dolar arasinda gerçeklesmisti.
Akdeniz, Gediz ve Bogaziçi elektrik dagitim sirketleri için düzenlenen ihalelere teklif veren sirketler sirasi ile teminatlarindan da vazgeçerek ödeme yapmamalari nedeni ile ihaleler iptal edilmisti. Iptal kararlari öncesinde sirketlere ek süreler verilmis, ek teminatlar istenmis ancak süre uzatimi için ön kosul olan ek teminatlar bile yatirilmamistir.
Geçmiste ihalesine çikilan üç dagitim bölgesi için teklif veren firmalarin hangi gerekçelerle teklif verdikleri bölgeleri almaktan vazgeçtikleri bilinmemektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Sayin Taner Yildiz yaptigi bir açiklamada firmalara seslenerek “arkasinda duracaginiz teklifler verin” demisti.

ÖZELLESTIRME DEGIL KAMULASTIRMA

EMO’nun açiklamasinda ayrica su ifadelere yer verildi: “Özellestirme ve piyasalastirma politikalarinin, su gibi, gida gibi en temel ihtiyaçlarimizdan biri olan elektrik enerjisini sermaye birikim araci olarak kullanilmasina ve dolayisiyla pahalilasmaya neden oldugu gerçegine ragmen, yeni sorunlara yol açacak sekilde özellestirmelerde israr edilmesi ancak ideolojik körlük ile açiklanabilir. Elektrik enerjisinin kesintisiz, kaliteli ve kolay erisilebilir bir sekilde yurttaslara sunulmasi, bu hizmetlerin kamu hizmeti anlayisi ile yürütülmesi ve özel sektöre gelir aktaracak anlayistan arindirilmasi gerekmektedir. Temel ihtiyaçlarimizdan biri olan elektrik enerjisinin kamu güvencesi ile sunulmasi, sektörde çalisanlara güvenli ve örgütlü bir çalisma ortaminin saglanmasi esas alinarak özellestirme degil, yeniden kamusal anlayisa dönülmesi gerekmektedir.”
(Ankara/EVRENSEL)




  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli