Pankartlar irkçi, savci göreve

Pankartlar irkçi, savci göreve

TBMM Insan Haklari Komisyonu Baskani Üstün, Hocali anmasindaki `irkçi pankartve sloganlar` için savcilari göreve çagirdi.

ANKARAIstanbul’daki Hocali katliamini anma mitingindeki irkçi söylem TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Baskani AKP’li Ayhan Sefer Üstün’ün de tepkisini çekti.
TBMM’de gazetecileri cevaplayan Üstün, önceki gün Istanbul’da yapilan mitingde Hrant Dink’in katillerinin övüldügü ve Ermenilere yönelik irkçi bir dilin kullanildiginin hatirlatilmasi üzerine, söyle konustu:
“Ordaki pankartlar da tamamen irkçi, ayrimci ve nefret uyandiran ifadeler içermektedir. TCK’da 2005’te bir degisiklik yaptik. Çok açik ayrimcilik yapanlarin hangi cezaya maruz kalacagi yaziyor. Fakat savcilar bunu uygulamadigi için ayrimci-irkçi söylemler devam ediyor. Bizden nefret suçlari için kanun çikartmamizi istiyorlar. Evet nefret suçlari ile ilgili kanun çikartalim. Ama önce mevcut kanunlari tatbik edelim” dedi. 

“Yapilan isin degerini sifira indirdiler”
Hocali için eylem, hatta daha büyük eylemler yapilabilecegini belirten Üstün, “Ne yapilmasi gerekiyorsa yapilsin ama o topluluk, o söylemleri yapanlari içinde barindirmamaliydi. Yapilan isin degerini sifira indirdi. Türkiye büyük bir devlet olacak diyoruz. Her tür rengi barindiracak diyoruz. Birlikte yasamak ideali olusturacagiz diyoruz. Ama hâlâ böyle irkçi söylemlerin olmasi, baskasina hakaret edilmesi kabul edilebilir bir durum degil” diye konustu.
Üstün, söz konusu mitinge Içisleri Bakani Idris Naim Sahin’in de katilarak konusma yaptigi hatirlatilinca “Her kisinin kendi kararidir. O pankartlari gördü mü görmedi mi bilmiyorum. O benim cevaplayabilecegim bir konu degil” karsiligini verdi.
Üstün, Pozanti M Tipi Çocuk Cezaevi’nde tutuklularin cinsel taciz, tecavüz ve iskenceye ugradigi iddialarinin hatirlatmasi üzerine, “Üzerine gidiyoruz, olay bazen gerçek disi çikiyor. Insallah gerçek disi çikar. Kayitsiz kalamayiz bu olaya” dedi. 

Sakik: Sahin’i ne zaman görevden alacaksiniz?
TBMM Idare Amiri BDP’li Sirri Sakik ise Basbakan’in cevaplamasi istemiyle verdigi soru önergesinde “Söylemleri ile halki kin ve nefrete tesvik eden Bakan Sahin’i ne zaman görevden alacaksiniz?” diye sordu.  (RADIKAL)