Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

PARISTE IKLIM ZIRVESI

PARISTE IKLIM ZIRVESI

Gerek Ortadogu`da ki gelismelerin yogunlugu, gerekse, Türkiye`nin Kürt illerindeki savas, Paris`te yapilan iklim zirvesinin gündem yogunlugu içerisinde kaybolmustur.

                     PARISTE IKLIM ZIRVESI 

Gerek Ortadogu`da ki gelismelerin yogunlugu, gerekse, Türkiye’nin Kürt illerindeki savas, Pariste yapilan iklim zirvesinin gündem yogunlugu içerisinde kaybolmustur. Dünya nüfusunun da çok büyük bir bölümünün ne anlam ifade ettigini anlamadigi iklim zirvesi, gündem yogunlugunda hiçbir tartisma ve yorum yapilmasina firsat vermeden kaybolup gitti.  

Gelecek nesillere birakacagimiz en önemli miras olan saglikli bir çevre ve yasanabilir bir dünyayi acaba koruya biliyormuyuzyoksa gelecek nesillere bir felaket mi birakiyoruz?  iste bu toplantida bu konu tartisildi. Daha dogrusu üzerimizde emanet olan korumaktan uzak oldugumuz çevre ve doga karsi karsiya bulundugu tehlike durdurabilinecek mi, ya da durdurabilecek çözüm yollari nelerdir iste 195 ülkenin bir araya gelerek tartistigi konu buydu. Ne aci ki, dünya, her geçen gün insan yasamini tehdit eden kosullarla karsi karsiya. Bu sonuca, üzerinde yasayan biz insanoglu getirmektedir. Dogayi bir canli varlik olarak kabul edersek, ormanlarla, çevresiyle, yer alti yerüstü varliklari ile bir denge olusturmustur. Insanlar bu dengeyi bozdukça dogal felaketlere çagri çikarmaktadir. Bu nedenle, bilim insanlari zaman zaman devlet yöneticilerini uyarmaktadirlar. Bunun üzerine, gelismis ve gelismekte olan, ülkelerin devlet yöneticileri ile bilim insanlari bir araya gelerek çözüm yollarini ve yapilmasi gerekenleri raporlastirmaktadir. Bu amaçla ilk kez, 1968 yilinda 25 ülkeden bilim adamlari “ROMA KULÜBÜ” kurdu. Roma kulübü, 1972 yilinda arastirma çalismalari sonucu yapilmasi gerekenleri bes baslikta toplayarak yayinladi. Bu basliklar sunlardi: 

  1. Dogal kaynaklarin kullaniminda    %75 

  1. Çevrenin kirletilmesinde                 %50 

  1. Sinai yatirimlarda                             %40 

  1. Dogum oraninda                               %30 

  1. Besin maddelerinin üretiminde      %20 azalma saglanmasi gerektigi tespiti yapiliyor. Uygulanmamasi halinde 2000’li yillarda çevre ve doga tahribatinin tehlikeli boyutlara ulasacagi’ni ve programli yürütülen savaslar ve salgin hastaliklarin (bu gün yasananlarinkaçinilmaz olacagi vurgulanmistir. Nitekim bilim insanlarinin bu önerileri uygulanmadigi için o gün yapilan tespitleri yasiyoruz. Daha ilerde, Japonyanin KYOTO sehrinde 01.12.1997 tarihinde ayni amaçli bir toplanti yapiliyor yine alinacak tedbirlerle iklimi etkileyen en önemli sebep olan sera gazlarinin saliniminin azaltilmasi ve diger tedbirlerinin alinmasinin gerekliligi raporlanip 15 Mart 1999 tarihinde rapor son halini aliyor. 16 Subat 2005 tarihinde yürürlüge girerek Aralik 2006 da 169 ülke ve devlete bagli örgütler anlasmayi imzalamislardir. Peki uygulanmismidir? Hayir.  

Simdi ise, 30 Kasim -12 Aralik 2015 tarihinde Paris’te ayni amaçli yapilan toplantida isinmanin 1,5 dereceyle sinirlandirilmasi 2020 yilindan itibaren uygulanmaya baslamak üzere tedbirlerin alinacagi kabul edilmistir. Peki bu kararlar hayata geçirilir mi? Bence hayir, Roma Kulübü kararlari ve Kyoto kararlarinin uygulanmadigi gibi bu kararlar da bu gün ki akil ile mümkün degil. Çünki, kapitalist doyumsuzluk buna firsat vermedi yine vermeyecektir. En yakin örnegi Türkiye. Ülkeyi yönetenlerin  bu kararlara ters düsen politikalar yürütmekteki israrlari devam ediyor. Nüfusun azaltilmasi yerine 3-4 çocuk yapilmasini öneren, ya da batili ülkelerin çöpe atigi nükleer santralarin uygulanmak istenmesi veya kömür ocaklarinin özellestirilmesi, çevre ve ormanlarin her geçen gün yok edilmesi gibi örnekleri sayabiliriz. Denebilir ki, dünya Türkiye’den ibaret degil. Elbette degil, ancak biz ve bizim gibi ülkeler Kapitalist dünyanin reçetelerini uygulamaktadir. Toplumlar bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir iken, meydana gelen her türlü felakete “FITRAT”  deyip uyutuyoruz. Demem o ki, toplumlar dünyayi bekleyen bu felaketin farkinda olabilecek bilince ulasmadan çözüm reçetelerinin uygulanmasi mümkün olamayacaktir. Atilacak ilk adim, STK ile sinif örgütlerinin bu sorunu da görev alanlari içerisinde görmeleri gerekmektedir.  

 

                       Ismail Çinar  cinar-i@hotmail.com   Aralik 15



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli