Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Pasalara ceza yagdi

Pasalara ceza yagdi

Darbe plani yapildigi iddiasiyla 365 sanigin yargilandigi Balyoz davasinda, Dogan, Firtina ve Örnek`e 20 yil hapis cezasi verildi.

ISTANBUL - Istanbul 10. Agir Ceza Mahkeme-si’nde 250’si tutuklu 365 sanikli 21 aydir görülen Balyoz Plani Davasi’nda karar dün açiklandi. Mahkeme emekli orgeneraller Çetin Dogan , Özden Örnek ve Ibrahim Firtina’ya önce agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verdi. Ancak darbe ‘tesebbüs’ asamasinda kaldigi gerekçesiyle ceza 20 yila indirildi. 34 tutuksuz sanik beraat etti. Tutuklu 250 sanigin bu hallerinin devamina karar veren heyet, durusma salonundaki 6 tutuksuz sanigin tutuklanmasina, 69 sanik hakkinda da yakalama emri çikarilmasina karar verdi.  

Eksik tesebbüs 
Eski Hava Kuvvetleri Komutani Firtina, eski Deniz Kuvvetleri Komutani Örnek ve eski 1. Ordu Komutani Dogan, ‘ Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek’ suçundan önce agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirildi. Saniklarin ‘ellerinde olmayan sebeplerden dolayi’ sonucun meydana gelmedigini belirten, kastin ve kusurun yogunlugunu, güttükleri amaci göz önüne alan mahkeme, agirlastirilmis müebbet hapisi eski TCK’nin ‘cürüme tesebbüs’ basligini tasiyan 61. maddesinin birinci fikrasi uyarinca 20’ser yil hapse çevirdi. Cezalarda indirim de yapilmadi. Aralarinda YAS üyesi orgeneral Bilgin Balanli , MHP milletvekili Engin Alan, Korgeneral Nejat Bek, emekli Orgeneral Ergin Saygun, tümgeneral Abdullah Dalay, Tuggeneral Gürbüz Kaya, Koramiral Deniz Cora ve emekli Albay Cemal Temizöz’ün de aralarinda bulundugu 78 tutuklu sanik hakkinda agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istenmisti. Ancak bu saniklara 18’er yil hapis cezasi verildi. Aralarinda emekli Albay Dursun Çiçek, Fikri Karadag ve Ahmet Zeki Üçok’un da yer aldigi 214 tutuklu saniga indirimle birlikte ayri ayri 16’sar yil hapis cezasi verildi. Aralarinda HAVELSAN Müdürü’nün de yer aldigi 28 tutuklu saniga ise ayni suçlamalarla 13 yil 4 ay hapis cezasi verildi.  

En az ceza Büyük’e 
Eskisehir’deki evinde ele geçen belgelerle gündeme gelen emekli Hava albay Hakan Büyük hakkinda toplam 6 yil hapis cezasi verildi. Mahkeme Baskani Ömer Diken, Korgeneral Tevfik Özkiliç’in beraati yönünde diger üyelere muhalefet etti. Kararda, hâkim Ali Efendi Peksak’in da Albay Abdullah Zafer Arisoy’un beraat etmesine muhalefet ettigi kaydedildi. Bu arada mahkeme emekli Tuggeneral Levent Ersöz’ün dosyasini ayirdi. 2. Ergenekon davasinin tutuklu sanigi Ersöz, hayati tehlikesi bulundugu için Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi’nde tedavi altinda tutuluyor. Ersöz bu davada suuru yerinde olmadigi için ifade vermemisti. Ayrica, 2 sanigin UYAP kaydi olmadigi, 1 sanik da vefaat ettigi için dosyalari ayrildi. 

ISTE VERILEN CEZALAR 
3 saniga 20 yil 
78 saniga 18 yil 
214 saniga 16 yil 1 saniga 15 yil 
28 saniga 13 yil 4 ay 
1 saniga 6 yil 
3 kisinin dosyasi düsürüldü 
3 sanigin dosyasi ayrildi 
34 sanik beraat etti 

Salonda kalkanli jandarma 
Silivri Cezaevi’nin önü dün sabah saatlerinden itibaren kalabalikti. Jandarma güvenlik önlemleri alirken, mahkemenin 340 kisilik durusma izleme bölümüne 500 kisi girmeye kalkinca izdiham oldu. Durusma baslamadan önce, tutuklu saniklarin durusma salonuna alinmasinin ardindan izleyiciler alkis tuttu. Ayrica izleyiciler ve saniklar Gençlik Marsi, Harbiye Marsi ve Onuncu Yil Marsi’ni okudu. Yapilan yoklamada Levent Ersöz, Hakan Köktürk ve Ergun Saygun’un durusmaya katilmadigi belirtildi. Bu arada Maltepe Cezaevi’nde bulunan Kurmay Albay Hakan Mehmet Köktürk dün sabah kogusta kalp krizi geçirdi. Karar açiklanmadan önce ellerinde kalkanlar bulunan jandarma timlerinin salona alinmasi sanik ve izleyicilerin tepkisine neden oldu. Ilk defa görülen bu uygulama mahkeme baskaninin müdahalesiyle engellendi. Mahkeme heyetinin kararini üye hakim Ali Efendi Peksak’in okumasindan sonra ise salon karisti. Bazi saniklar Zaman gazetesi ve Samanyolu TVMuhabirlerine su firlatarak agir küfürler etti. Gazetecileri sanik avukatlari koruyarak salondan çikmalarina yardim etti. Fenalik geçiren bir sanik, “Asker sadece Diyarbakir ’da,Sirnak ’ta vurulmadi. Iste burada Silivri ’de de vuruldu“ dedi. Sanik yakinlari salonda gözyasi döktü, fenalasanlar ambulansla hastaneye kaldirildi. 

‘Hukuk katliamina dönüstü’ 
Kararin açiklanmasindan sonra 250 sanik adina avukat Hüseyin Ersöz su açiklamayi okudu: “Balyoz davasinda toplu yargilama sirasinda islenen hukuk cinayeti hukuk katliamina dönüsmüstür. Aslinda katledilen Cumhuriyetimiz ve gelecegimiz olmustur. Kesinlikle siyasi olan davanin neticesinin hukuki olmasi beklenemezdi. Adalete giden köprüler bu suretle yikildi. Bu mahkeme, delilleri toplamayan, delillerin saklanmasina ve kaybolmasina sessiz kalan, en önemli delilleri savunmaya vermeyen, en önemli delilleri tartismayan, bilirkisi görevlendirmeyen, tanik çagirmayan, savunmanin taleplerinin hemen hiçbirini karsilamayan, savunmayi fiilen yok sayan bir mahkemedir. Bu mahkeme akil ve bilime karsi durmustur. Bizler ihanet etmedik.” 

Iddia: Bes asamada darbe yapilacakti 
Balyoz darbe plani ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihli haberiyle gündeme geldi. Taraf gazetesinin yazari Mehmet Baransu, 30 Ocak 2010’da haberlestirdigi belgeleri bir bavul içerisinde o dönem Besiktas ’ta bulunan IstanbulAdliyesi’ne teslim etti. Iddialara göre 5 - 7 Mart 2003’te 1. Ordu Komutanligi’nda yapilan seminerde hükümeti devirmek için darbe plani yapilmisti. Darbe zeminini hazirlama amaçli Çarsaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adli eylem planlari yapilmis ve bunlar seminerde konusulmustu. 

Avukatlarin itirazlari Belgelerde Fatih ve Beyazit camilerinde bomba patlatilarak hükümetin sikiyönetim ilan etmeye zorlanmasi, Yunanistan hava sahasinda bir Türk jetinin düsürülerek halkin galeyana getirilmesi ve darbe sonrasi demokrat gazetecilerin tutuklanmasi gibi planlarin oldugu ileri sürülüyordu. Iddianameye göre, plan bes asamada hayata geçirilecekti. 
Sanik avukatlari ve sanik yakinlari ise delil kabul edilen belgelerin sonradan olusturuldugunu söylüyor. Bunlardan bazilari söyle: Dosyalarda 2003’te TCG Alanya gemisine bir görevlendirme yapildigi söyleniyor. Geminin 2005’te insa edildigi ortaya çikiyor. Planda, el konulacak ilaç sirketlerinin listesinde bulunan bir sirketin yeni adini 2009’da aldigi öne sürülüyor. Darbe planlari içindeki sokak isimlerinin 2003’te o isimleri tasimadigi, sokaklara söz konusu isimlerin 2004, 2005 ve 2006’da sokaklara verildigi öne sürülüyor. CD’lerdeki word belgeleri 2003 tarihli. Ama belgelerde kullanilan “calibri” ve “cambria” gibi yazi fontlari Microsoft tarafindan Ofis 2007 için gelistirildi. Dosyada yer alan belgelerde jandarmanin kriptolu cep telefonu kullandigi belirtiliyor. Bu telefonlar jandarmada tarafindan 2008’de kullanilmaya baslandi.



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false