Pasta büyüyor ekmek küçülüyor

Pasta büyüyor ekmek küçülüyor

EKONOMIK BÜYÜME EMEKÇIYE ZAM OLARAK YANSIDI

Türkiye ekonomisi 2011 yilinda yüzde 8.5 büyürken elektrik, dogal gaz basta olmak üzere temel tüketim maddelerine fahis zamlar geliyor. Ekonominin pastasi büyürken halkin ekmegi küçülüyor.

Türkiye ekonomisi 2011 yilinda yüzde 8.5 oraninda büyüdü. 2011 yilinin birinci, ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yüzde 10’a yakin büyüyen Türkiye ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 5.2 büyüdü. Böylece 2011 yilini toplamda yüzde 8.5’lik büyümeyle kapatti. Türkiye bu rakamla en hizli büyüyen ikinci ekonomi olurken, Çin geçen yili yüzde 9.2 büyümeyle ilk sirada kapatti.

Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre; 2011 yili gayri safi yurtiçi hasila degeri cari fiyatlarla yüzde 17.8’lik artisla 1 trilyon 294 milyar 893 milyon TL, sabit fiyatlarla yüzde 8.5’lik artisla 114 milyar 874 milyon TL oldu. 2011 yilinda dolar cinsinden cari fiyatlarla GSYH degeri 772 milyar 298 milyon dolara ulasti.

Büyüme rakamlarinin açiklandigi tarih 2 Nisan 2012. Elektrige yüzde 9.26, dogalgaza yüzde 18.72’lik zammin uygulanma tarihi ise 1 Nisan 2012. Yani bir yanda ekonomik büyüme verileri diger yanda temel tüketim maddelerine gelen fahis zamlar.

Büyüme rakamlariyla ilgili açiklama yapan Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan, aylar önce yüzde 8.3-8.5 arasinda Türkiye ekonomisinde bir büyüme bekledigini bir çok kez dile getirdigini, yüzde 8.5 büyümenin kendisi için sürpriz olmadigini ve rakamlardan memnun oldugunu ifade etti.  Hükümetin zafer sarhoslugu ve patronlarin ‘pasta’si büyürken emekçinin ekmeginin küçülmesi; ekmek kitligi içindeki halkin öfkesi karsisinda “ekmek bulamiyorlarsa pasta yesinler” diyen Fransiz Kraliçesi Marie Antoinette’yi hatirlatti. Antoinette, Fransiz devrimi sonrasinda 1793’te halk tarafindan idam edilmisti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi da verimlilik istatistiklerini açiklandi. Buna göre, imalat sanayinde verimlilik artti. Çalisan kisi basina üretim endeksi, bir önceki döneme göre yüzde 9.6 artti.

BÜYÜME AMA NASIL?

Ekonomik büyüme ve imalat sanayindeki verimlilik rakamlarinin açiklanmasinin ayni güne denk gelmesi bir raslanti midir bilinmez. Ancak Türkiye’nin ekonomik büyüme rakamlariyla verimlilik artisi ve düsük ücretler arasinda bir iliski oldugu da bilinen bir gerçek.  2011 yilinda Türkiye ekonomisi yüzde 8.5 oraninda büyür ve enflasyon orani çift haneli rakamlara ulasirken asgari ücrete yapilan yüzde 6’lik ve kamu emekçilerine sözde toplusözlesme ile öngörülen yüzde 3’lük zam orani arasindaki çeliski görülmekte. Bu rakamlar karsisinda emekçiler için, ne enflasyonun alt edilmesi, ne de büyüme oraninin refah artisi olarak yansimasi söz  konusu olmuyor. (Istanbul/EVRENSEL)


SIMSEK: YUMUSAK INIS

Maliye Bakani Mehmet Simsek, açiklanan büyüme rakamlariyla ilgili, “‘Ekonomideki yumusak inis, hedeflerimiz dogrultusunda dengeli bir sekilde devam etmektedir” diye konustu. Simsek, büyümedeki saglikli yapinin 2012’de de devam etmesini ve 2012’de büyümenin yüzde 4 seviyesinde gerçeklesmesini bekledigini ifade etti.


ZAM ‘KUTLAMASI’

Tüketici Haklari Dernegi (THD) üyeleri, elektrige ve dogal gaza yapilan zamlari davul zurna esliginde protesto etti. “Oynatmaya az kaldi” diyen tüketiciler zamlara göbek atarak tepki gösterdi. Eylemde konusan THD Genel Baskani Turhan Çakar, “Mart ayinda benzine yapilan üçlü zamdan sonra elektrik ve dogal gazin hatiri kalir diye üzüldük. Müjdeler olsun ki büyüklerimiz bizi fazla üzmedi” dedi.