Patriotlar, ülkeyi savasa baglayacak

Patriotlar, ülkeyi savasa baglayacak

SINIRA PATRIOT YERLESTIRILMESI TARTISMALARI BÜYÜYOR Vural Nasuhbeyoglu / Selçuk Arslan

Türkiye’nin Suriye sinirina patriot füzelerinin yerlestirilmesine karar verilmesiyle ilgili tartismalar sicakligini koruyor. “Bizim topragimiz NATO’nun da topragidir”, “Patriot füzelerinin sinira yerlestirilmesi savunma amaçlidir” diyen Basbakan Recep Tayyip Erdogan’a siyasilerden tepki geldi.

AKP YANLIS YÖNLENDIRIYOR

CHP Genel Baskan Yardimcisi Faruk Logoglu AKP’nin patriotlari ‘Suriye’den Türkiye’ye yönelik bir tehdit’ algisi gerekçesiyle istedigini, ancak bugün Suriye’den Türkiye’ye yönelik böyle bir yakin tehdit olmadigini bildiklerini belirtti. Logoglu, AKP Hükümetinin, Türkiye’nin füzeleri neden istedigine dair kamuoyunu tatmin edecek açiklamalar yapamadigini vurguladi. Kürecik’e kurulan radar üssünün de asil olarak Iran’dan Israil’e yönelecek olasi bir tehdide karsi orada durdugunu ifade eden Logoglu sunlari söyledi: “AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, Suriye sinirina kurulacak füze savunma sistemi için ‘tetik bizim elimizde olacak’ dedi. Ancak bu açiklamasini birkaç saat sonra degistirdi  ‘NATO ve TSK’da olacak’ dedi. Tüm bunlar AKP’nin kamuoyunu yanlis yönlendirme çabalarinin bir parçasi. Basbakanin ‘Türkiye topraklari NATO’nun  topraklaridir’ sözleri inanilmaz. Hiçbir gerekçeyle Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklari NATO topragi olamaz. Kaldi ki böyle bir ifade NATO sözlesmesinde dahi yoktur. Bir yanlis daha var Türkiye’ye yerlestirilecek füzeler NATO’nun degil, ABD, Hollanda ve Almanya’nin NATO’ya tahsis ettigi füzelerdir.”   

SINIRA PATRIOT KONULAMAZ

Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel, hükümetin, Suriye sinirina patriot füzesi yerlestirmek için NATO’ya basvurmasini elestirdi. Tüzel, Meclis’te yaptigi konusmada, bu  basvurunun, “Halkin ve sinirlarin güvenligini saglamayacagini aksine ülkeyi savasa baglayacagini” söyledi. Tüzel, “AKP Hükümeti AB ve NATO güçleriyle, komsu ülke rejimlerini degistirmeye kalkmak gibi bir maceradan uzak durmalidir” dedi. Türkiye halkinin ve Meclis’in onayi olmadan böyle bir girisimde bulunulamayacagini belirten Tüzel, “Ülkemizde ve bölgemizde savas ve yabanci silahli güçler istemiyoruz” dedi.

SILAHLANMA YARISI

HDP Es Genel Baskani Yavuz Önen, öteden beri Türkiye’nin NATO üyeliginin, Türkiye’nin bagimsizligina darbe vurdugunu savunduklarini söyledi. HDK olarak bu durumu ve Suriye ile ilgili süreci ve politikalari dogru bulmadiklarini belirten Önen, sürecin Türkiye ve Suriye halklarinin yararina olmadigini ifade etti. Militarizmin giderek artiginin altini çizen Önen, bu durumun silahlanma  yarisini beraberinde getirdigini belirtti. Silahlanma yarisina da karsi olduklarini vurgulayan Önen söyle konustu: “ABD  Suriye’ye müdahale etmeyi düsünmüyor. Çünkü  Suriye, Libya degil, petrol yok, ordusu Libya ordusu degil. ABD Türkiye’nin bölgede siyasi aktör olmasini, güçlü olmasini istemiyor. Filistin Israil meselesinde de bölge liderligini Misir’a devretmesinin tek nedeni de budur. Basbakanin açiklamalari Türkiye halklari  açisindan utanç verici bir durum. Bagimsizlik anlayisi ile ters düsen bir açiklama.”

DAR ZIHNIYETIN SONUCU

ÖDP Genel Baskani Alper Tas, bölgede büyük bir saflasma ve çatisma oldugunu, bu füzelerin de bölgesel savaslardan bagimsiz olmadigini söyledi. Füzelerin, silahlanma ve savas hazirliklari için sinira yerlestirildigini belirten Tas, “Füzelerden önce Malatya’nin Kürecik ilçesine yerlestirilen kalkanin da amaci buydu. Bu tür adimlar daha büyük savaslarin hazirligi anlamini tasiyor” dedi. Basbakanin açiklamalarinin sasirtmamasi gerektigini ifade eden Tas, “Dar zihniyetin sonucu bu topraklari NATO’nun ve ABD’nin topraklari saydi. Bu açiklama da onun bir sonucudur” diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)