`Patronla birlik oldu` iddiasi Türk-Is`i böldü

`Patronla birlik oldu` iddiasi Türk-Is`i böldü

Sendikalar ve Toplu Is Iliskileri Yasasi, Türk-Is Baskani Mustafa Kumlu`nun baskanligini tehlikeye atti. Türk-Is üyesi 20 sendika Genel Baskan Mustafa Kumlu`ya verdigi destegi çekti.

AKP iktidarinin emekçi düsmani Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Yasasi Türk-Is’te ciddi görüs ayriliklarina neden olmasi olaganüstü genel kurulu gündeme getirdi.

Türk-Is Yönetim Kurulu’ndaki 5 üyeden 3’ünün Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Yasasi’nin Meclis’teki görüsmeleri öncesinde kendilerinden habersiz isverenle protokol imzaladigi gerekçesiyle Kumlu’dan destegini çektigini açikladi.

Kumlu’yu yeni barajlar getirerek sendikal hak ve özgülükleri gasp eden Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Yasasi’na yeterince tepki gösterilmemekle elestiren sendikalar, özellikle yasanin Meclis’teki görüsmeleri sirasinda gündeme gelen protokole tepki gösterdi.

Yasanin kabulünden önce 19 Eylül’de Türk-Is Genel Baskani Kumlu, isveren örgütleri olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu (TISK) ile Hak-Is arasinda 6 maddelik protokol imzalandigi iddiasi gündeme geldi. Ardindan Basbakan Erdogan’a sunuldugu belirtilen bu protokol, Türk-Is Yönetim Kurulu’nda ve bagli sendikalarda büyük rahatsizlik yaratti.

Kumlu’ya muhalif olan ve desteklerini çektigini belirten 20 sendika baskani arasinda su anda Türk-Is’in yönetiminde bulunan Türk Metal Sendikasi Genel Baskani Pevrul Kavlak, Demir-Yol Is Sendikasi Genel Baskan Ergün Atalay, Türkiye Yol-Is Sendikasi Ramazan Agar ve Teksif Genel Baskani Nazmi Irgat da bulunuyor.

Kumlu: “Seçimle geldim, seçimle giderim”
Yönetim Kurulu’nda görüs ayriliklarinin su yüzüne çikmasiyla Türk-Is’te olaganüstü genel kurul gündeme gelmis oldu.

Türk-Is Yönetim Kurulu’nun 5 üyesinden 3’ünün Kumlu’nun görevi birakmasini istedigi belirtilirken 3 yönetim kurulu üyesinin istegi halinde olaganüstü genel kurula gidilebiliyor. Kumlu’nun, “Eger Yönetim Kurulu’nda benden bir rahatsizlik varsa çözüm yeri olaganüstü genel kuruldur. Alin karari olaganüstü genel kurula gidelim. Seçimle geldim, seçimle giderim” seklinde konustugu ögrenildi.

Kumlu’nun “patronla birlik oldu” iddiasi
19 Eylül 2012 tarihinde TOBB, TISK, Hak-Is ve Türk-Is’in bir araya gelerek alti maddelik bir protokole imza attigi ögrenilmisti.

TOBB, TISK ve Hak-Is`in uzlastigi isyeri önünde grev çadiri kurulamamasini, sendikal tazminatin ödenmemesini, barajin Ocak ayina kadar sifir olmasini öngören protokole Türk-Is Baskani Kumlu`nun da imza attigi ileri sürülmüstü. Olayin Türk-Is içerisinde büyük tartismalara yol açtigi ifade edilmisti.
Iddialar üzerine sorulari yanitlayan Türk-Is Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, söz konusu protokolden 3-4 gün önce haberdar olduklarini, içerigini tam olarak bilemediklerini, olayi Baskan`a sorduklarinda da Kumlu`nun "Hatirlamiyorum" diye yanit verdigini dile getirmisti.

Konuyla ilgili açiklama yapan Kumlu ise sunlari dile getirmisti:

“Subat`tan beri yetki verilmiyor olmasi, çalisma hayatini düzenleyene yasalarin çikarilmasini zorunlu kiliyordu. Basbakanla yapilan görüsme, tamamen bu yasanin önünün açilmasi ile ilgili bir görüsme oldu. Görüsmenin belkemigini barajlar olusturdu. Bu da ertesi gün Basbakan`in açikladigi sekilde uzlasildi. Bizim isverenle birlik olup bahse konu isçi hak ve özgürlüklerini geriye götüren bir metne imza atmamiz esyanin tabiatina aykiridir. Iddialar gerçegi yansitmiyor ve kim iddia ediyorsa, ispata davet ediyorum."

(soL- Haber Merkezi)