TOGO Ayakkabi’ya yillardir emek veren, haklarini istedikleri ve sendikali olduklari anda ise kapinin önüne konan isçiler arasinda tek bir kadin var. O da isten çikarildiktan sonra direnise baslayan arkadaslari ile birlikte fabrika önünde direniyor. Semiha Yilmaz, çayci olarak girmis fabrikaya. Neredeyse bir katin tamamindan o sorumlu olmus sonrasinda.
15 yil boyunca 7 patronun arasinda gidip gidip geldigini anlatiyor: “Izin istedigimde birbirlerine yollarlardi. Top gibi oynadilar insanlarla. Ben patronun çocuklarina, torunlarina bile hizmet ettim. Hiçbir isten kaçinmadim. ‘Bu isi ben yapamam’ dedigim olmadi.”
PATRON ILK BENI ÇAGIRDI
Patronu isçilerin sendikalastigini duydugunda nedense ilk Semiha’yi çagirmis. “Neden bize söylemedin? Engel olurduk” diyen patrona onun cevabi ise çok net olmus: “Neden söyleyeyim? Ben bu arkadaslarimla senelerdir çalisiyorum. Onlari satmadim, satmam.” Hemen muhasebeye göndermisler tabii. Semiha Yilmaz, “Ben 15 yil, bu fabrikada çalistim. Farkli da görmedim kendimi onlardan. Ben bu arkadaslarimla varim dedim” diyor.
KORNA SESI HEYECANLANDIRIYOR
Direniste olmak, talebini alanlarda dile getirmek, sloganlar atmak onun için biraz garip bir duygu olmus. Yilmaz söyle anlatiyor orada hissettiklerini: “Biraz garipsiyorum. Ama çok güzel bir sey, çok tuhaf bir duygu. Burada olmaktan çok memnunum. Ekmek param için mücadele ediyorum çünkü. Sokaktaki korna seslerinin destek vermesi bile beni heyecanlandiriyor.”
Patronunun “Yaziklar olsun. Sen bundan sonra bittin.” demesi çok etkilemis Semiha Yilmaz’i. Patronunun sözlerini animsayinca gözleri doluyor. Ancak sebebi 15 yilin ve emeginin acisi. “Ben bitmedim. Ben onun karsisina dikilecegim. Ben burada asla rezil olmadim. Ekmek param için her zaman mücadele edecegim” diyor.
Deri Is Sendikasi’ni da unutmuyor Yilmaz, “Sendikamiz olmasaydi, biz burada bu kadar mücadele edemezdik” diyor. Yilmaz, “Ben 15 yillik emegimi orada biraktim. Ellerimi yikadim bitti. 15 yilim orada kaldi. Ben yine buraya girerim yine ayni isleri yaparim. Tazminatmis bilmem neymis anlamam ben. Biz çalismak istiyoruz. Biz Togo’ya geri dönecegiz” diyor. (Ankara/EVRENSEL)
ANNEMIN AMELIYATINDA YANINDA OLAMADIM
Semiha Yilmaz, çok kötü durumlarda bile zorluklarla izin aldigini anlatiyor. Annesini ameliyat ettireceginde bile izin vermemisler. “Annemi ameliyata yatirdim. Onun yanina göndermediler. Annemi baskasina teslim ettim. Geldim burada onlara sofra kurdum. Bir sürü insan vardi. Yerime idare edebilirlerdi, yapmadilar.” Kendi rahatsizliginda bile izin alamadigini anlatiyor Yilmaz.