Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

ISTANBUL’DA BARAJ DOLULUK ORANLARI GEÇEN YILI ASTI

ISTANBUL’DA BARAJ DOLULUK ORANLARI GEÇEN YILI ASTI

Istanbul’da yasan son yagislarla beraber barajlardaki doluluk oranlari yüze 65 seviyelerine çikti. Öngörüler, önümüzdeki günlerde gelecek yagislarla, dolulugun yüzde 70’i geçecegi yönünde. Dünya Su Günü dolayisiyla degerlendirmelerde bulunan ISKI Genel Mü

Haber/ Elmas Adogan

Birlesmis Milletler Genel Kurulu tarafindan 1993 yilinda “Dünya Su Günü” olarak ilan edilen 22 Mart tarihi, dünyanin birçok kentinde oldugu gibi Istanbul’da da günden güne önem kazaniyor. IBB ve bagli kurulusu ISKI, canli yasami ve dogal dengenin korunmasi için büyük önem tasiyan su kaynaklarinin bilinçli, duyarli ve akilci kullaniminin gerekliligi konusunda farkindaligi yüksek bir nesil yetistirmek için çalisiyor.

ISTANBUL’DA KISI BASINA TÜKETIM ARTACAK

Uzmanlar, su kaynaklarinin dogru kullanilmamasi halinde dünyayi büyük bir su sikintisi bekledigini belirtiyor. Arastirmalara göre, su sorunu yasayacak kentler arasinda Istanbul da bulunuyor. Istanbul’un suyu konusunda degerlendirmelerde bulunan ISKI Genel Müdürü Raif Mermutlu, 90’li yillarin basinda kente günde 800 bin metreküp su verilirken, bugün bu rakamin ortalama 3 milyon metreküpü geçmis durumda oldugunu ifade etti.

Mermutlu, Istanbul’da kisi basina günde ortalama 190 litre su tüketildigini belirterek “2053 yilinda bu miktarin 210 litreye ulasacagini tahmin ediyoruz” diye konustu. Ülkemizin, yari kurak ve kurak iklime sahip oldugunu ve suyu verimli kullanmanin her zaman önem tasidiginin altini çizen Genel Müdür Mermutlu, “Istanbullular olarak, günlük aliskanliklarimizda gerçeklestirecegimiz küçük degisikliklerle suyumuzu koruyabiliriz” dedi.

BARAJ DOLULUK ORANLARI YÜZDE 65

Istanbul’da barajlarin doluluk oranina da deginen ISKI Genel Müdürü Mermutlu, “22 Mart itibariyle barajlarimizin doluluk orani yüzde 65’e ulasti. Geçen yil ayni dönemde bu rakam yüzde 64’tü. Önümüzdeki günlerde gelecek olan yagislarla yüzde 70’leri geçecegimizi öngörüyoruz. Istanbul’da bir su sikintisinin yasanmayacagini belirtmek istiyorum. Ancak tedbiri de elden birakmamak gerekiyor” seklinde konustu.

IBB VE ISKI GELECEGI PLANLIYOR

Hem suyun korunmasi hem de sehrin geleceginin planlanmasi için gerekli çalismalari süratle gerçeklestiren IBB ve ISKI, su verimliligi ve tasarrufu konusunda bilinçlendirici çalismalara da imza atiyor. Bu kapsamda, aylik 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerden baslamak üzere, yaklasik yüzde 66 oraninda su tasarrufu saglayan, perlatörlerin ücretsiz dagitimina devam ediliyor.

ISKI’nin aldigi tasarruf önlemleri hakkinda bilgi veren Genel Müdür Raif Mermutlu sunlari kaydetti:

“Kayip-kaçak oranlarinin mümkün oranda azaltilmasi için çalismalar yürütüyoruz. Su kaynaklarinin verimli bir biçimde kullanilmasina ve sürdürülebilirliginin saglanmasina yönelik çalismalar gerçeklestiriyoruz. Yagmursuyu hasadi ve gri su kullanimina iliskin mevzuat yayinlandi. Biz de bu konunun önemine vurgu yapiyoruz. Sehrin gelecekteki su ihtiyacini karsilamak için yeni barajlar planliyoruz”.

SU TASARRUFUNDA PRATIK ÖNERILER

ISKI su tasarrufu konusunda küçük ve etkili önerilerle ilgili de bilgi verdi. Buna göre dus-banyo süreleri kisaltabilir, musluktan sicak su akana kadar bir kovada su biriktirebiliriz.  Bulasiklari sudan geçirmeden bulasik makinesinde yikayabilir, dislerimizi firçalarken muslugu kapatabiliriz. Damlatan musluklarimizi ve akan klozetlerimizi tamir ettirebilir, sebze ve meyveleri akan suda degil su dolu bir kabin içinde yikayabiliriz. Çamasir makinesini tam dolduktan sonra çalistirabilir, lavabolarin altinda bulunan vanalari kisabiliriz.



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı