Bugün, 4 Aralık 2024 Çarşamba

`Pembe` bir gezegen kesfedildi

`Pembe` bir gezegen kesfedildi

ABD`nin Hawaii eyaletinde bulunan, Japonya Uzay Ajansi`na (JAXA) ait Subaru teleskobu, en ilginç Dünya disi gezegen kesiflerinden birine imza atti. Teleskop, Günes`e benzeyen bir yildizin yörüngesinde hareket eden pembe ve gizemli bir gezegeni görüntüleme

ABD’nin Hawaii eyaletinde bulunan, Japonya Uzay Ajansi’na (JAXA) ait Subaru teleskobu, en ilginç Dünya disi gezegen kesiflerinden birine imza atti. Teleskop, Günes’e benzeyen bir yildizin yörüngesinde hareket eden pembe ve gizemli bir gezegeni görüntülemeyi basardi. Bilim adamlari gezegene GJ 504b adini verdi.

Hawaii’nin Mauna Kea yanardaginin tepesinde yer alan teleskop, macenta (kizilimsi mor) renge sahip oldugu belirtilen gaz devini dogrudan görüntüledi. Gök bilimciler, gezegenin atmosferindeki bulutlarin yogun olmadigini, bu sayede yüzeyinde neler sakladigi hakkinda daha fazla bilgi edinebileceklerini belirtti.

NASA’nin Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Uçus Merkezi’nde görevli astrofizikçi Michael McElwain, “Eger bu gezegene seyahet etme sansimiz olsaydi, sahip oldugu isiyla parlayan, koyu bir kiraz çiçegi rengini andiran bir dünya görecektik” dedi.

Arastirmada yer alan Princeton Üniversitesi’nden astrofizikçi Markus Janson da, macenta gezegenin ‘kizilötesi arastirmalar disinda dogrudan görüntülenen 5-6 dünya disi gezegenden biri oldugunu’ belirtti.

YILDIZINDAN UZAK SICAK GEZEGEN
Bilim dünyasina ‘pembe renkli gezegen’ olarak kesfi duyurulan gaz devi, yüzeyinde yaklasik 237 derece sicakliga sahip.

Gezegenin yildizindan uzakligi ise 43 AU (astronomik birim). Gaz devi Neptün’ün Günes’imize olan uzakligi ise 30 AU. Pembe gezegenin, dogrudan tespit yöntemlerinden biriyle kesfedilen en düsük kütleli dünya disi gezegenlerden biri oldugu da not düsüldü.

National Geographic`in haberine göre, pembe gezegenin, buz, toz ve diger uzay enkaziyla gazlarin çarpismasindan olustugu düsünülüyor. Ancak gezegenin olusumu hakkindaki sirlar su an kesin olmaktan çok uzak.

McElwain, ‘pembe gezegenin yildizi etrafindaki dönüsünü 100 yildan uzun sürede tamamladigini tahmin ettiklerini, ancak bu sürenin daha fazla olabilecegini’ söyledi.

KESIF YÖNTEMLERI GELISIYOR
Arastirmada yer alan Princeton Üniversitesi’nden Adam Burrows, dünya disi gezegenleri tespit etmek adina yeni tekniklerin gelistirildigini söyledi.

Burrows ‘high-contrast imaging’ adi verilen yöntemle dünya disi gezegenleri dogrudan tespit edebileceklerini ve gelecek yillarda hizmete girecek teleskoplarin, gezegenlere ait sönük parkaliklari yakalabilecegini ifade etti.

Mevcut yöntemler, yildizlarina yakin gezegenlerin tespitinde basari gösteriyor. Ancak dogrudan görüntüleme yöntemleriyle yildizlarindan çok uzak gezegenler detayli ve uzun analizler gerektirmeden kesfedilebilecek. (ntv)



  • Çarşamba 10.8 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 13.2 ° / 9.5 ° false
  • Cuma 12.8 ° / 8.4 ° false