Pirlantadan neden ÖTV alinmiyor?

Pirlantadan neden ÖTV alinmiyor?

Son yapilan zamlarla birlikte yil içinde yüzde 30`a varan dogal gaz, yüzde 20`ye ulasan elektrik zamlari ve akaryakit

Son yapilan zamlarla birlikte yil içinde yüzde 30’a varan dogal gaz, yüzde 20’ye ulasan elektrik zamlari ve akaryakit zamlariyla birlikte igneden iplige gelen artislar ile “verginin de vergisi” Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yeniden Meclis’e tasindi.

Istanbul Milletvekili Levent Tüzel, elektrikten, suya, telefondan, ete, süte kadar tüm harcamalardan alinan ÖTV’nin, pirlanta ticaretinden neden alinmadigini sordu.  Halklarin Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu üyesi ve Istanbul Milletvekili Levent Tüzel, gelir dagilimindaki adaletsizligi daha da derinlestiren, ücretli ve dar gelirli halkin yoksullasmasina neden olan akaryakit, dogalgaz ve elektrige yapilan zamlarin nedeni ile lüks tüketim maddelerinden neden ÖTV alinmadigini Maliye Bakani Mehmet Simsek’e sordu.

ZAM YERINE, SASAALI TÖREN HARCAMALARINI KISIN

Tüzel, Maliye Bakani Mehmet Simsek’in yanitlamasi istemiyle verdigi soru önergesinde,  2012 yili içinde dogal gaz, elektrik ve akaryakita ne kadar zam yapildigini, bu zamlardan ne kadar gelir elde edildigini sordu. Tüzel, Cumhurbaskanligi, Basbakanlik ve Bakanliklarin yil içinde yaptigi açilis, temel atma, karsilama, ugurlama ve kutlama törenleri için yapilan harcamalari da sorarak, halkin kullandigi temel hizmet ve ürünlere zam yapmak yerine, hükümet bürokrasisinin “sasaali tören” harcamalarindan kismanin, maliye politikalarinin sosyal amaci bakimindan daha uygun olup olmadigina da yanit istedi.

LÜKS TÜKETIMDEN ÖTV NEDEN ALINMIYOR?

Tüzel, her türlü gida, temizlik, akaryakit, dogal gaz, elektrik, su, iletisim, saglik ve egitim gibi temel tüketim ürünleri ile temel hizmetlerden alinan ve vatandasin sirtinda adeta kambur haline gelen, dolayli vergilerin (ÖTV, KDV) oraninin vergi gelirlerinin yüzde 70’ine çiktigina da dikkat çekti. Harcamalar üzerinden  alinan dolayli vergilerin gelir adaletsizligini derinlestirdigini ifade eden Tüzel, Bakan Simsek’e; “Anayasanin 73. Maddesi uyarinca ‘herkesten mali gücüne göre vergi alinmasi’ ilkesi ne oranda gerçeklesmektedir?” diye sordu.

Temel tüketim maddelerinden ÖTV, KDV gibi dolayli vergi alinirken, pirlanta gibi lüks tüketim maddelerinden neden vergi alinmadigini da gündeme getiren Tüzel, “Anayasal ilke uyarinca, servet vergisi konulmasi, temel tüketim maddelerinden ve hizmetlerden alinan ÖTV’nin kaldirilmasi, KDV oranlarinin düsürülmesi ve ÖTV alinmayan pirlanta ticareti ile ilgili yasal düzenleme düsünülüp düsünülmedigini?” sordu. (Ankara/EVRENSEL)