Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Pisligi gizlemisler

Pisligi gizlemisler

Damacanalarda diski çikmasiyla baslayan skandal büyüyor. Firmalarin numuneyi analize kendilerinin götürdügü anlasildi. Eski markalarin tamami pis çikti.

Gida skandallarina her gün bir yenisi ekleniyor. Vatandaslar artik artik ne yiyip-içecegini, kime güvenecegini sasirmis durumda. 41 firma insan ve hayvan diskilarindaki bakterilerle dolu damacana sulari piyasaya vermeye devam ederken; Saglik Bakanligi henüz hangi sularda sorun oldugunu açiklamadi. Evlerde, isyerlerinde `temiz ve saglikli` diye tüketilen sularin zehirli çikmasi vatandaslari öfkelendirirken; TAKVIM 3 gündür Saglik Bakanligi`na "Sagligimizla oynayan firmalarin isimleri açiklansin" çagrisini yineliyor. Zehirli sulari içirenler kasalarini doldururken; hilecilerin damacanalarin dolumunu da kontrolsüz yaptigi ortaya çikti. Öyle ki, dolum sirasinda analize tabi tutulmayan sularin denetimi de firmanin kendisince yapiliyor. Firmalar suyunu 3 ayda bir analize götürüyor. Içme suyu doldurulan damacanalar Saglik Bakanligi Refik Saydam Hifzissihha Enstitüsü ve hifzissihha merkezlerinde ya da bakanligin `olur` verdigi laboratuvarlarda analiz ediliyor. Firmalar dolum sirasinda analize tabi tutulmuyor.
 
Firma kendi kendini analiz ediyor. Yönetmelik geregi, üretici, bünyesinde analiz laboratuvari ve test yapacak uzman çalistiriyor. Yönetmelige göre; bu sular analizlerde sorun olmadigi takdirde 3 aylik periyotlar halinde laboratuvarlarda analiz ediliyor. 
 
ÖZGÜR DENETIM... 
Firma analiz yapilacak numuneyi laboratuvara yine kendisi teslim ediyor. Saglik Bakanligi`ndan bir yetkili, sularin sadece sikayet halinde ya da laboratuvar sonuçlarinin sorunlu çikmasi halinde il saglik müdürlügü ekiplerince denetlendigini ve numune alinarak analiz yapildigini söyledi. Ancak gazetelerin haberleri üzerine bakanlik ekipleri bu uygulamanin disinda firmalara baskinlar yaparak sulari analiz etmeye basladi. 
 
RUHSATSIZ KUYULAR VAR!
Su dolum tesislerinde ise baska skandallar yasaniyor. Birçok taninmis firmanin kapasitesinin yetmedigi durumlarda bahçe kuyulariyla ve kaynak sulariyla dolum yaptigi ögrenildi. Bahçelere açilan bu kuyulardan elde edilen sulara ise her türlü bakteri ve mikrop karisiyor. Analiz de edilmeyen sular rahatlikla vatandasa içirilebiliyor.
 
Öte yandan, su havzalarina ve kaynaklarin oldugu bölgelere insaat yapilmasi da riski artiriyor. Piyasaya yeni çikan birkaç firmanin disinda, yapilan analizlerde, taninmis hemen hemen tüm firmalarin sularinda sagligi bozucu mikroplara rastlandi. 
 
KIM BU FIRMALAR?
Saglik Bakanligi yetkililerine çagri yineliyor: "Halki zehirleyen firmalari açiklayin. Bu listeyi bilmek, su içen herkesin hakki." Edinilen bilgiye göre; taninmis ve çokça satis yapan birçok firma da bu listede bulunuyor. 

Kaynak:Takvim


  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli